Årets matmama 2011: Lina Gebäck

Tänk om man kunde få en välfylld matkasse med snabba, goda recept till ­levererad ända fram till ­dörren. Men hallå, det kan man ju! I år har Linas matkasse hittat hem till närmare 70 000 hushåll. Tack för matglädjen, Lina!

Hej Lina! Hur fick du idén till Linas matkasse?
– Min bror Niklas fru Malin stod i hallen och tänkte ”kan man inte bara få en påse mat i näven vid ett stoppljus på vägen hem?”. Niklas såg affärsidén direkt. Jag jobbade i köket på en förskola, min son Petrus var bara sex månader, och jag tyckte inte det var någon vidare idé.

Men du blev ändå delägare.
– Niklas övertygade mig! Vi testade matkassarna på förskoleföräldrar och de var väldigt positiva. För tre år sedan lanserade vi företaget i Stockholm, sen dess har det bara vuxit. 

Du har just flyttat till Stockholm från Göteborg, är det för företagets skull?
– Ja, vi köpte hus i närheten av det nya kontoret och provköket, och förskolan ligger mitt emellan. Väldigt praktiskt.Vad är din roll i företaget?– Jag är delägare, och meny- och produktchef. 

Hur tänker du med era recept?
– Variation, att rätterna ska matcha varandra och att det ska finnas något för barnen. Men inte bara det gamla vanliga utan lite utmaningar, nya smaker också. Sedan är det mitt mål att råvarorna ska gå åt, att det inte blir något svinn.

Var ser du dig själv om tre år?
– Jag har ett visst kontrollbehov över maten och recepten, jag vill fortsätta att själv stå i köket och provlaga nya recept. Det är där mitt hjärta är.

Känner folk igen dig efter höstens reklamkampanj – ”Det är jag som är Lina”?
– Ja, men de vet inte var de har sett mig. Efter ett tag kommer de på det. Det är inget som stör mig för jag står så mycket för det jag gör, det känns naturligt att jag frontar oss. Det vore skillnad om vi sålde något jag inte trodde på. Men då skulle jag ju inte jobba här, förstås.

Vem lagar maten hemma hos er?
– Vi turas om. Jag lagar ofta mat samtidigt som jag gör något annat, mitt i lördagsstöket kanske jag slänger ihop en omgång köttbullar och fryser in. Men visst blir det fiskpinnar ibland, eller färdigstekta kycklingklubbor in i ugnen. Och det är helt okej. 

Och när du inte lagar mat...
– ... så tränar jag, och så gillar både jag och familjen att komma ut. Vi gör utflykter hemma i trädgården, till sjön eller skogen. Ibland får även Trangiaköket hänga med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!