Fotbollsspelaren Nilla Fischer med sonen Neo, som hon har med frun Mika.
Fotbollsspelaren Nilla Fischer med sonen Neo, som hon har med frun Mika. Foto: Emily Dahl

Årets bragdmama 2019, Nilla Fischer: ”Oavsett hur tufft något är måste du finnas där för ditt barn”

När Nilla Fischer och frun Mika blev föräldrar förändrades såväl Nillas syn på livet som på fotbollen. För mama berättar hon hur hon har förändrats sedan hon blev mamma, om tankarna på ett syskon till Neo och varför hon inte är sugen på att själv vara gravid.

I november utsågs fotbollsproffset Nilla Fischer till Årets bragdmama med motiveringen: ”Hon var en av nyckelspelarna som säkrade Sveriges bronsmedalj i sommarens fotbolls-VM. Dessutom är hon en av Sveriges starkaste röster när det gäller kampen för ökad jämställdhet inom idrotten.”

 – Wow! Det känns väldigt hedrande. Jag är oerhört glad över att få den här utmärkelsen, det känns stort, kommenterade hon utmärkelsen.

När vi pratar med fotbollsproffset har hon just avslutat fotograferingen för mama, och sonen Neo, snart 2, har precis somnat – utmattad efter att ha röjt loss i studion. 

– Han blev helt slut av plåtningen, berättar Nilla.

I somras var mittbacken en av anledningarna till att Sverige tog VM-brons och vi undrar förstås vilket som var hennes bästa minne från mästerskapet.

– Oftast är det ju när du vinner den där medaljen, men det var också en fantastisk känsla att slå ut Tyskland, för de har utåt sett varit vårt hjärnspöke. 

Nilla har även blivit en tydlig röst för att öka jämställdheten inom fotbollen och höll ett minnesvärt tal på förra årets Fotbollsgala. Men kampen är inte slut för det.

– Vi måste fortsätta vara synliga, för om du inte syns så är det svårt att skapa intresse. Det är också väldigt viktigt för framtiden att det inte ska vara skillnad på hur hårt man jobbar för pojklaget och flicklaget i en förening. Det måste finnas i grundstrukturen, inte i olika tillfälliga kampanjer.

”Hatet som finns i vår värld har gjort mig mer mån om att göra det bästa möjliga för Neo”

Själv ska Nilla uppfostra en son, vilket kan vara en utmaning i sig.

– Jag vill lära honom att bli en ödmjuk person. Att han ska vara sig själv och bli stark och modig i det, och att vara omhändertagande. Det tycker jag är viktigt.

Om Neo börjar lira fotboll spelar däremot mindre roll.

– Det skulle vara väldigt roligt men det viktigaste är verkligen att han får växa upp och vara den människa han vill utan att någon säger att det är fel.

Ena dagen fotbollsgala, andra dagen förskolelämning. Foto: Privat

Hur har du förändrats sedan du blev mamma?
– Jag har blivit lugnare i mig själv men samtidigt har det kanske gjort mig mer orolig inför framtiden. De senaste åren tycker jag kanske inte att vi har gått åt rätt håll politiskt. Om man tittar på det hat och våld som finns i vår värld så har det gjort mig mer mån om att göra det bästa möjliga för att Neo ska få en så bra framtid som möjligt.

I och med att Nilla är fotbollsproffs har det varit svårt för henne att ta ut någon föräldraledighet. När familjen bodde i Tyskland, där Nilla spelade för VfL Wolfsburg, hade de dessutom ingen barnvaktshjälp vilket var en av anledningarna till att de flyttade till Linköping.

Mika och jag pratar om att kunna leva så jämställt som möjligt, men det är något som tyvärr inte har gått när det gäller föräldraledighet. Förhoppningsvis kan det gå med nästa barn. Det har ju varit en stor belastning för Mika att ta hand om Neo i princip hundra procent. Det är egentligen hon som ska ha utmärkelsen Årets bragdmama!

”Det skulle vara häftigt att veta hur det är att vara gravid men jag har också sett hur slitsamt det är”

Det var Mika som var gravid med Neo. Hur var det för dig att stå bredvid på förlossningen?
– Det är oerhört tufft att inte kunna göra något rent fysiskt för att hjälpa sin partner som har det jobbigt. Det blev akut kejsarsnitt till slut… Alla önskar sig väl en enkel förlossning men allt var helt fantastiskt när han kom ut frisk och kry.

Du nämner fler barn – kan du tänka dig att bli gravid när fotbollskarriären är slut?
– Tidigare var det definitivt nej, men man ska aldrig säga aldrig även om jag än så länge inte har haft någon önskan om att bära ett barn. Det skulle vara häftigt att veta hur det känns men jag har också sett hur jobbigt och slitsamt det är. Hade jag på förhand fått veta att det skulle bli en lätt graviditet skulle jag kunna tänka mig det. Jag lämnar dörren öppen.

Vem får dig att orka när livet känns motigt?
– Det är framför allt Mika och Neo. Oavsett hur tufft något är måste du finnas där för ditt barn. Som elitidrottare är du så van vid att det är du som går först, vi är lite som stora barn, men det funkar inte med barn utan då får du anpassa dig. När jag nu är både elitidrottare och mamma har jag märkt att jag inte behöver sova de där timmarna eller äta just den tiden – det går ändå.

Cissi Wallin, Joanna Lemnelius, Kenza och Klimatklubben – läs om alla Årets mamas 2019 här!

Text: Lisa Nylén
Foto: Emily Dahl
Hår och make: Elva Ahlbin
Assistent: Olivia Huerta Bratteng
AD: Vendela Zandén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer