Årets karriärmama 2010: Birgitta Ohlsson
Årets karriärmama 2010: Birgitta Ohlsson

Årets karriärmama 2010: Birgitta Ohlsson

Denna drivna EU-minister och stolta, nyblivna mamma kör sitt eget race, trots den kritikstorm som följde hennes beslut att tacka ja till toppjobbet - några månader innan hon skulle föda barn. Tack Birgitta, du visar att lysande karriär och liten bebis kan funka utmärkt ihop!

Grattis till utmärkelsen Årets karriärmama!  
– Tack så oerhört mycket jag känner mig stolt över utmärkelsen. Orden mamma och karriär passar utmärkt ihop!

Det har hänt mycket i ditt liv under 2010 med nytt jobb som EU-minister, en bebis och valkampanj. Hur har du hunnit allt?
– Det går med en jämställd make som varit pappaledig från samma dag som Stella föddes, fantastiska medarbetare i min stab på Rosenbad och möjligheten att köpa hushållsnära tjänster med grovstädning hemma varannan vecka. Sedan önskar jag mig förstås mer sömn som alla andra småbarnsföräldrar.

Du gick ut hårt som gravid och sa att du skulle fortsätta jobba när Stella var nyfödd. Hur har det funkat i praktiken?
– Jag är lyckligt lottad både privat och i politiken. Men med skötbord på jobbet, pappaledig fader, släktingar som ställer upp som barnvakter, förstående kollegor, hunddagis, hushållsnära tjänster och god planering så funkar det. Dessutom är jag chef så jag har stor makt och viktigt ansvar att visa vilka ideal som gäller på arbetsplatsen.   

Du fick en hel del kritik i samma veva. Hur känner du inför det i dag?
– Kritiken från vissa mossigt medeltida människor var patetisk. Det är helt olika måttstockar för kvinnliga och manliga ministrar. Samtidigt som jag väntade Stella blev flera manliga ministrar pappor, men de fick aldrig någon kritik eller fick redogöra för hur de skulle klara av att både vara pappa och politiker. En manlig minister med barn kallas ”superfarsa”, en kvinnlig dito ifrågasätts som dålig mor.   

Det är fortfarande ovanligt att en kvinna kombinerar ett nytt, krävande jobb med att bilda familj. Skulle du råda andra kvinnor att ta ett nytt toppjobb med barn?
– Absolut! Med obändig vilja, uppbackning från familj och arbetsgivare så går det. Kvinnor ska inte behöva välja mellan föräldraskap och karriär år 2010. Om man brinner för sitt arbete tror jag dessutom att man blir en ledsen mamma på hemmaplan om man säger nej till drömjobbet. Mest glad blir jag av alla mejl från kvinnor som vågade att ta tyngre uppdrag trots att de väntade barn, tack vare debatten kring min graviditet.  

Hur reagerar dina europeiska kollegor i EU när du tar med dig Stella på möten?
– Förut stack jag ut som kvinna, ung och gravid. Nu är jag mamma och minister. Stella är oerhört cool, lätt att ha med och hon sover sig igenom ministermöten.   

Hur har det påverkat dig att bli mamma?
– På jobbet har jag blivit bättre på att prioritera, undviker att ge mig in i onödiga strider och skyr energitjuvar som dränerar mig på kraft. Hemma är det ett lugnt tempo, där Stella står i fokus och utelivet sträcker sig till den lokala pizzerian och dvd-affären.

Vad har överraskat dig mest med att bli mamma till Stella?
– Att den villkorslösa kärleken kunde vara så outsinligt djup. Även när jag knappt sovit en hel natt blir jag helt matt av lycka av hennes porlande skratt och pigga bruna ögon. 

Vad driver dig i yrket...
– Att göra Sverige och världen bättre att leva i för varje generation som går. Med politisk vilja går det att främja jämställdhet, demokrati och utrota misär. Min mormor Betty föddes 1912 i ett fattig-Sverige där kvinnor saknade rösträtt. Hon gick tre terminer i skolan och var aldrig utomlands. Min dotter Stella föddes 2010. Hon hade besökt 18 länder redan när hon låg i min mage och kommer att ha oändliga möjligheter.

 ... och vad driver dig privat?
– Att få vara lycklig tillsammans med Mark och att vi kan ge Stella en trygg uppväxt. Jag vill känna att jag utvecklas och när jag ligger på dödsbädden vill jag inte ha kvar livsdrömmar som jag aldrig fick förverkliga.  

Vad är ditt tips till mammor som vill komma framåt i karriären utan att barnen blir lidande?
– Ställ mammakrav på jobbet och tagga ner på hemmaplan. Kräv att möten inte läggs på kvällar, förespråka telefonmöten, försök att jobba hemifrån, minimera resandet. På många arbetsplatser går det dessutom att ha med ett spädbarn ibland eller att partnern kommer in för amningspauser. Skippa surdegsbak, få inte panik av växande klädhögar eller att du inte hinner träna som förr. Var snäll mot dig själv!

Vem är din förebild?
– Min karriärmamma-förebild är folkpartiets hittills enda kvinnliga partiledare, Maria Leissner, som själv hade ett litet spädbarn när hon kom in i riksdagen. Hon gav mig två bra råd: investera i en bra bröstpump och ta inte åt dig av enfaldiga kommentarer – en jämställd make har du ju redan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!