Joanna Lemnelius med döttrarna Rio, Neneh och Billie.
Joanna Lemnelius med döttrarna Rio, Neneh och Billie. Foto: Emily Dahl

Årets fashion mama 2019, Joanna Lemnelius: ”Barn är stolta över att få ta över någon annans plagg”

Motivering: Hon är den modiga modemakaren som gjorde det oväntade: när fashionmammornas favorit-barnmärke låg på topp, la hon ner produktionen, för att sedan starta om hela verksamheten med ett nytt, hållbart tänk. Årets fashionmama är Mixed Grill Banjuls Joanna Lemnelius.

Mixed Grill Banjul är barnklädesmärket som verkligen strålar energi och lekfullhet med sina vackra västafrikanska färger – inspirerade av waxprints och handsydda i Banjul, Gambia. Bakom verksamheten står Joanna Lemnelius – trebarnsmamman som verkligen gör skillnad.

För när Mixed Grill blomstrar som mest väljer Joanna att lägga ner produktionen – och starta om det med ett helt annat tänk. 

Men vi börjar med att backa bandet till 2014 då familjen Lemnelius väljer att flytta till Gambia där Joanna har sin pappa och en stor del av sin familj. Joanna står inte ut med vart den svenska politiken är på väg och upplever att Sverige blir alltmer rasistiskt. 

– Min dotter Billie var då 6 år och hon började ifrågasätta hur hon såg ut, hon kände sig annorlunda. Hon sa att hon ville vara vit, berättar Joanna som då tillsammans med sin man Simon bestämmer sig för att flytta till Gambia med sina tre döttrar.

Och det är i Gambia som Joanna får upp ögonen och inspireras av det västafrikanska modet:

– Folk är så moderiktiga och highfashion i Gambia och de designar ofta sina egna kläder. De köper tyget som de gillar bäst, tänker ut vad de vill ha och lämnar till en skräddare som syr upp plagget. Och när man gör så får man också en relation till plagget och vårdar det på ett helt annat sätt än ett plagg man spontanköper, säger Joanna, som också bestämmer sig för att hon vill se de här kläderna på barn i Sverige och samtidigt känna stolthet över sitt afrikanska arv. 

”Barnens kläder väljs ofta av deras föräldrar, men det är bättre att barn får gå klädda i det som de själva gillar”

Hon gör succé med sina unika barnkollektioner där färgglada kaftaner och mjukisturbaner blir storsäljare. Men när företaget rullar på som bäst kan Joanna ändå inte sluta att tänka på den miljöpåverkan hennes klädproduktion har: 

– Att bara köpa eller tillverka ett plagg av ekologisk bomull räcker inte. Frakt, massproduktion och överkonsumtion innebär också en miljöpåverkan. Ibland är det som att folk glömmer bort att varje plagg produceras av någon, kläder föds inte fram i ett vakuum. Så för ungefär ett halvår sedan valde jag att lägga om produktionen. Nu jobbar vi, utan några återförsäljare, istället med preorders, det vill säga att plagget tillverkas efter att det är köpt så att det aldrig blir något plagg över, berättar Joanna som oftast själv klär sig bekvämt i lediga kaftaner i fina färger och flipflops på fötterna – och som är väldigt smickrad över priset som Årets fashionmama.

Vad tycker dina barn om de kläder du designar?
– Ja, haha, de hatar Mixed Grill! Det ens mamma tycker är coolt, det tycker inte barnen är coolt. Och det här är en viktig grej tycker jag: barnens kläder väljs ofta av deras föräldrar, men det är bättre att barn får gå klädda i det som de själva gillar – och därmed verkligen använder och tycker om plagget. Sen kan de stolt ge plagget vidare till ett annat barn med just historien om hur mycket de kände för det. Barn älskar berättelser och blir ofta stolta över att få ta över ett annat barns plagg. 

Vad är viktigast för dig att lära dina barn?
– Jag jobbar med att försöka att inte föra över mina dåliga vanor till mina barn. Det kan handla om kroppshat, prestationsångest, stress, utseendefixering och heteronormativa begränsningar. Jag vill lära dem att ”ensam inte är stark” och att kollektivet är större än jaget – utan att för den skull tumma på integritet, självständighet och individens frihet.

Läs om alla vinnare på Årets mama 2019!

Text: Annika Leone
Foto: Emily Dahl
Stylist: Malin Rudén
Hår och make: Sarah Grundén
AD: Vendela Zandén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!