De väjer inte för varken bajskatastrofer eller livskriser – bloggen Hormoner & Hemorrojder har snabbt seglat upp som småbarnsmammans bästa vän på nätet. Tack för alla skratt, Sofia och Therese!

Hormoner och hemorrojder

Namn: Sofia Falk (till vänster).
Ålder: 35.
Familj: Magnus Spanos, 30, och Malte, 1,5.
Bor: I Sundbyberg.
Gör: Jobbar som redaktör och copywriter på en kommunikationsbyrå.
Bloggar gärna om: Brottningsmatcher med bebis och närkontakt med bajs.

Namn: Therese Krupa Syllner (till höger).
Ålder: 32.
Familj: Johan Syllner, 35, och Mira, 1,5.
Bor: I Enskede.
Gör: Jobbar som kundansvarig på en kommunikationsbyrå.
Bloggar gärna om: Kampen mot hemorrojderna och stubbigt amningshår på återväxt.

”Åh, vad jag känner igen mig – tack!” 55 000 besökare per månad sprutar ur sig kärlek, skratt och en hel del snor (och andra kroppsvätskor) i kommentarsfältet hos Hormoner & Hemorrojder, bloggen som föddes när kollegorna, och de nyblivna mammorna, Therese Krupa Syllner och Sofia Falk be­hövde utlopp för förstagångsmammachocken. Ett av premiärinläggen slår an tonen, en dagens outfit-bild med texten ”Klädd i kräks”. Igenkänningshumorn är total och responsen har varit överväldigande.
– Vi publicerar alla kommentarer, verkligen alla. I början var vi beredda på att få hemska inlägg, men inget hände. Vi har inga nät-troll hos oss, säger Sofia.

Nej, här samlas alla som ”inte heller sover om nätterna eller bara vill garva åt andras bajskatastrofer” och håller virtuella händer genom identitetskriser och utvecklingskaos.
– Bloggen har gett mammaledigheten en annan dimension, säger Therese. Den har gett närvaro, den är ett sätt att fokusera på och uppmärksamma detaljer i Miras utveckling.

– Den har betytt oändligt mycket för mig, den har varit en läkande kraft, säger Sofia, som bloggat en del om sin förlossningsdepression.

I bloggen driver tjejerna också kampanjen Mammapeppen som på olika sätt lyfter fram och hyllar mammor som bryter cupcake-fasaden.
– Mammalivet ska få vara en tävlings- och prestigefri zon, slår Therese fast.

Lagom till bloggens ettårsdag nu i höst kunde Sofia och Therese dubbelfira när de kammade hem utmärkelsen Årets bloggmama(s) och ett bokkontrakt inom loppet av samma vecka.
– Det blev mycket bärs! säger de och skrattar.