Årets barnklädesdesigner 2010: Monamici
Årets barnklädesdesigner 2010: Monamici

Årets barnklädesdesigner 2010: Monamici

Med en genomarbetad kollektion där franskt möter nordiskt avskalat i såväl bas- som festplagg, skapar Monamici vackert enkla plagg av hög kvalitet för minsta bebis upp till trotsigaste tonåring. För sedan 2010 kan även den modemässigt bortglömda gruppen tweenies ta del av Monamicis välskräddade design och fina tygval. Bonus: Mycket ekotänk.

Grattis, hur känns det att bli Årets barnklädesdesigner 2010?
– Jätteroligt! Vi är väldigt glada för det. Det känns prestigefullt för märket.  

Helene, varför började ni göra barnkläder?
– Vi startade 2008 och som många andra saknade vi en viss stil på barnmode. Vi efterfrågade moderna barnkläder i en mer klädd stil. Svenska barnkläder är väldigt funktionella, mycket trikå och 1970-tal. Vi jobbar mycket med materialen. Våra kläder har hög kvalitet och därför är priserna också högre än kedjornas, men plaggen ska kunna bäras såväl till dagis som på kalas.

Ni är systrar och jobbar ihop – hur fungerar det?
– Jag (Helene) gör allt kreativt, är grafisk formgivare i grunden. Karolin sköter produktion, ekonomi och butikskontakter, hon har jobbat med ekonomi på Filippa K och Gant tidigare. Men det är mycket teamwork, vi kompletterar varandra bra och bollar allt tillsammans. Det bästa med att driva ett familjeföretag är att det aldrig är några problem om lämning och hämtning av barn. Vi känner  varandra utan och innan. Vår mormor var sömmerska, så vi har modebiten med oss från början.  

Var köper ni kläder till era barn, utöver Monamici?
– Jag köper en del utomlands. Min äldsta son Einar, 12, gillar Ralph Lauren, Lacoste och sportkläder som Quiksilver, men jag blandar med H&M och försöker gynna svenska småmärken, för att skapa en egen stil.

Var hämtar du din inspiration?
– Ofta är det en känsla som jag vill visualisera. För våren 2011 var det gammaldags cirkus, för hösten 2010–2011 sent 1960-tal och New York. Vad barnen tycker inspirerar också mycket. Och tygerna, jag går igång på fina tyger.  

Är det viktigt att barn har snygga kläder?
– Det är inte livsviktigt, men jag vill att mina barn ska ha en fin stil. Det behöver inte betyda att man köper dyra kläder, utan att man hittar en stil som är deras.  

Vad är viktigast att tänka på när man gör barnkläder?
– Vi utgår ifrån materialen. Barnen ska kunna röra sig och kläderna ska inte kännas stickiga. Sköna plagg helt enkelt.

Varifrån kommer namnet Monamici?
– Det är en fransk-italiensk ordlek. Ordet betyder inget, vi tyckte det lät gulligt.

Har ni något unisex-tänk?
– Vissa plagg är absolut unisex, förutom klänningarna. Vi har en pojk- och flickkollektion, men killkläderna kan även tjejer ha – man får välja själv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!