"Jag vill ha minst tre barn, kanske fyra."
"Jag vill ha minst tre barn, kanske fyra."

Anine Bing: "Jag har kämpat med min ångest"

Hon var "för kurvig" för New York, men i Los Angeles tog karriären fart för modellen, sångerskan och nyblivna mamman Anine Bing, 28. Ändå fick hon jobba med sin självkänsla. "Jag kände aldrig att jag dög. Men sedan jag fick Bianca har ångesten släppt."

På toppen av gatan finns Hollywood-skylten som en mäktig fond, monumental där den vilar på det gröna berget, omgiven av svajande palmer. Här bor också Anine Bing, 28, i en lägenhet med två sovrum, rejäl amerikansk gasspis, fästman och fyra månader gamla dottern Bianca. Hon drömde inte om att göra skådespelarkarriär, som så oändligt många andra, när hon flyttade hit för sex år sedan. I stället drömde hon om att göra musik, måla, träffa en kille – och skaffa barn. Till skillnad från många utopiska Holly-wooddrömmar gick hennes i uppfyllelse.

I dag är hon mamma, butiksägare, skivdebutant och framgångsrik bloggare på mama.nu. När vi slår oss ner i hennes vardagsrum

ligger Bianca på en bönformad rispuff och försöker klura ut vilken muskel som går till vad. Armarna slänger och benen sparkar. Anine klappar henne på magen, Bianca skrattar förtjust. Sedan tar Anine en klunk grönt te och sträcker sig efter några färska hallon på bordet.

Precis innan jag hoppade i bilen för att åka hem till Anine ringde hon och påpekade att jag får köpa mitt eget kaffe – hon nyttjar inte koffein. Den 

här tjejen är ett hälsopaket, och det syns. Hon har på sig ett par tajta jeans som inte visar ett spår av överblivna post-förlossningskilon.

– Faktum är att jag varken tränat eller bantat. Men jag gick inte upp mer än nio–tio kilo under graviditeten, säger hon.

Nicolai, 33, hennes danska fästman som vanligtvis arbetar hemifrån, är på gymmet. Han driver flera klädföretag och har egna syfabriker i Turkiet. Paret träffades genom vänner i Istanbul för två år sedan. Anine var egentligen inte ute efter att träffa någon. Men efter Istanbul kom Nicolai och hälsade på i Los Angeles – och stannade. Kort därefter blev de gravida.

Var det en planerad graviditet?

– Vi kände båda att det var rätt direkt när vi träffades. Jag tog ut spiralen efter sex månader, men trodde att det nog skulle ta ett litet tag att bli gravid. Det gjorde det inte!

Hur kändes det när du fick veta?

– Jag trodde att jag skulle bli glad, men i stället blev jag livrädd. Jag fick ångest. Nicolai blev bara glad, men sedan också orolig när jag var så negativ. Det tog ett par veckor att vänja sig vid tanken. Jag var precis klar med min skiva och plötsligt ställdes allt på sin spets. Vad skulle hända med min karriär? Jag hade levt singelliv i alla år och det här kändes så definitivt. Trots att jag visste att Nicolai var mannen i mitt liv.

Men nu är ni förlovade.

– Ja, sedan maj förra året. Vi har en hajk vi brukar gå, precis runt Hollywoodskylten. Jag var redan gravid och supertrött och undrade varför han insisterade på att gå så långt. Men så plötsligt tog han fram den där lilla lådan och friade. Det var ett avslappnat sätt att göra det på, i träningskläder, och det gillar jag, säger Anine och sträcker fram handen med en kuddslipad 3,5 carats diamant på fingret.

Herregud!

– Haha! Jag har faktiskt en enkel guldring som jag oftast använder. Den här kan vara i vägen ibland.

Hur var graviditeten?

– Jag var psyko! Jag kunde bli så jävla förbannad att jag bara kastade saker runt mig. Jag var både arg, ledsen och trött. Hela tiden. Men Nicolai var otroligt förstående. Trots att jag började gråta och skrika och tyckte att han ”lämnade” mig bara han gick till jobbet...

Förlossningen, hur gick den?

– Mina föräldrar hade tagit ledigt och var här för att kunna vara med när Bianca kom. Men jag gick så mycket över tiden att jag inte åkte in till sjukhuset förrän dagen efter de åkt. Trots att jag försökte med allt för att värkarna skulle börja. Sex, champagne, joggingturer – inget hjälpte! Till slut hade jag för lite fostervatten och de var tvungna att sätta igång mig.

Anine åkte in till Cedars-Sinai, ett av Los Angeles stora sjukhus – känt för att också ha förlöst mammor som Nicole Richie, Ashley Simpson, Madonna och Penélope Cruz. Nicolai och Anine fick ett stort rum med varsin säng och utsikt över Los Angeles.

– Här har man samma läkare vid förlossningen som man haft genom hela graviditeten. Det känns tryggt. Min mamma har fött alla sina fem barn utan bedövning, och jag ville göra samma sak, men efter några timmar gick det inte längre. Det var helt underbart när ryggmärgsbedövningen kickade in. Jag kände ingenting. Alltså, jämfört med innan.

– Det var en helt fantastisk känsla när hon låg på bröstet. Det kändes självklart. Som att vi redan kände henne.

Du hade aldrig någon tanke på att föda hemma, i Sverige eller Danmark?

– Nej, Los Angeles är hemma för mig. Det är här jag bor. Det hade inte varit kul att föda i Sverige och sedan bo på hotell, säger Anine och påpekar att hon har många andra vänner i Los Angeles som också har barn, till exempel Izabella Scorupco.

Anine föddes i Köpenhamn, men när hon var elva år fick pappan jobb i Järna utanför Stockholm och familjen flyttade dit. Hon bodde sedan i Stockholm och Milano, där hon arbetade som modell innan hon för sex år sedan gav sig av till USA. Först New York, där hon möttes av beskedet att hon var ”för kurvig”, och sedan till Los Angeles, där hennes höfter förutspåddes passa bättre. Vilket de också gjorde. Precis som Anine själv, som förälskade sig i staden.

Hur kändes det att höra att du var ”för kurvig”?

– På ett sätt kände jag mig ändå trygg och trivdes med min kropp. Men samtidigt är det klart att jag blev ledsen. Det är väl inte kul för någon att höra att man är för tjock. Men jag hade hört det förr. När jag jobbade i Tyskland försökte de sätta mig på kålsoppsdiet i en vecka för att jag var tvungen att förlora några kilo. Jag höll knappt ut en dag.

Modeller har otroliga krav på sig – bevisligen. Du har aldrig drabbats av ätstörningar?

– Nej, aldrig. Men jag har kanske haft ett lite osunt förhållande till mat. Tidigare kunde jag aldrig ha en godisskål ståendes hemma. Jag tänkte alltid: ”Nu äter jag upp hela den här, så ska jag vara nyttig sedan.” Det blev att jag åt mer, för att jag inte fick. Nu äter jag det jag är sugen på när jag är sugen.

Du är väldigt smal.

– Det konstiga är att jag blev smalare när jag slutade jobba som modell och fick barn. Jag tror att det är så när det blir en fixering. Och Nicolai gillar inte godis och socker, så det blir aldrig att jag köper hem något. Han har också andra rutiner. Han tränar och går och lägger sig i tid. Tidigare kunde jag vara i studion till fem på morgonen och sedan sova till sent på eftermiddagen.

Så du har inte tränat och gått på diet för att komma tillbaka i form?

– Nej, jag har inte hunnit träna så mycket sedan jag fick Bianca. Jag har kanske gjort pilates fem gånger och gått några promenader. Men ingen diet.

Hur har din kropp förändrats?

– Ingenting, säger Anine och tar sig över bröstet innan hon fortsätter:

– Fast jag känner redan nu att brösten kommer att bli som tepåsar. Vilket är helt okej! De var ändå för stora innan.

Det känns som att amning nästan är lite tabu i USA, var det alltid självklart för dig?

– Ja, absolut. I Sverige kan man sitta öppet och amma, men här skyler jag mig alltid med en stor sjal. Om vi är på stan går jag och sätter mig i bilen i stället för att vara mitt bland folk. Det är inte för att någon har kommenterat det, utan mer en känsla av att folk tittar.

Det är vanligt med barnflicka i USA, men det har inte ni. Hur delar du och Nicolai upp ansvaret?

– Jag matar Bianca ett par gånger på natten och Nicolai går upp på morgnarna så att jag kan sova lite längre om jag vill. Och han byter fler blöjor än jag.

Hur ser en vanlig dag ut för er?

– Vi går upp vid sju, jag ammar och Nicolai byter blöja. Sedan äter vi frukost tillsammans och jag försöker blogga lite. Efter det åker jag kanske till studion. Då pumpar jag ut mjölk så att Bianca kan vara hemma med Nicolai. Ibland äter jag och Bianca lunch med någon kompis ute, men det är mysigast att bara vara hemma.

Musiken började som en hobby, men blev snart seriös. Hennes band, Kill Your Darlings, släppte det första albumet i augusti förra året. Men sedan Bianca föddes har musikkarriären kommit i andra hand och plattan har inte promotats så mycket som planerat. Låtarna är lugna och melankoliska, texterna bitvis hjärtskärande.

I din tidigare blogg beskrev du ofta din sinnesstämning, som verkade pendla en del?

– Jag led av dålig självkänsla. Jag tyckte aldrig att jag dög eller var tillräckligt bra. Allt var väldigt upp och ner. Ena dagen kände jag mig toppen, sedan… Jag var vilsen, visste inte riktigt var jag hörde hemma, om det var här eller i Sverige jag skulle bo. Eller om jag någonsin skulle träffa någon och skaffa barn.

På flera väggar i lägenheten hänger tavlor som Anine målat. I sovrummet, över en Buddhastaty, hänger en guldfärgad tavla som hon gjorde innan hon träffade Nicolai. Anine har skrivit ord som betyder något för henne, drömmar och framtidsförhoppningar. Det står saker som ”family”, ”love”, ”record”, ”kids”.

– Jag hängde mycket med vänner som hade barn för att jag kände mig trygg med dem. Jag gillade inte att festa och gå på nattklubb. Jag gick så himla mycket in i saker. Om jag träffade en kille var han ALLT, och när det tog slut rasade hela världen samman.

Hur tacklade du det?

– Har du hört talas om Baravara (se fotnot, red:s anm.)? Det är en självutvecklingskurs, jag gick den för tre år sedan. Sedan läste jag Mia Törnbloms böcker och de hjälpte jättemycket. Bitarna började falla på plats och jag bestämde mig för att stanna i L.A, satsa på musiken och inte ödsla tid på en massa ytliga vänner.

Hur mår du nu?

– Så bra. Jag sa till Nicolai härom dagen: ”Gud, jag har inte känt någon ångest på flera månader!” Han har aldrig haft ångest, så han vet inte riktigt vad det är. Men jag har inte känt mig låg sedan jag fick Bianca. Jag är inte rädd för vad folk ska tycka och tänka längre, säger Anine.

– Det är så mysigt att ha familj. Man landar i allt, det känns tryggare och inget annat spelar någon roll. Vad som än händer, med jobb eller vad som helst, har man sin lilla familj.

På La Brea Boulevard i Hollywood har Anine en barnbutik tillsammans med kompisen Pia. De säljer allt från bröstpumpar till spjälsängar, barnkläder och vagnar.

– Pia har ett otroligt intresse för barnkläder, trots att hon inte har några barn. Och jag tycker också att det är roligt. Jag hade lite pengar sparade från min modelltid som jag investerade.

Så vilken är ”it-vagnen” i L.A. just nu?

– Det är nog Orbit. Den är enkel och snabb att få in och ur bilen. Något som passar livsstilen här. Men hjulen är ganska små och funkar kanske inte lika bra i snöiga väglag, säger Anine och visar mig hur man enkelt knäpper av och på bilbarnstolen på underredet av vagnen.

Om bara några veckor ska familjen flytta till Köpenhamn och de har redan börjat packa. Allt ska med. Nicolai har aldrig riktigt delat Anines entusiasm för Los Angeles och säger, när han kommer hem lätt svettig från sitt träningspass, att han ”längtar efter att flytta tillbaka”.

– L.A är en svår stad att komma in i. Det är svårt att lära känna folk. Alla sitter bara i sina bilar, säger Anine och upptäcker att Bianca somnat mitt i amningen.

Hon lägger försiktigt tillbaka henne på rispuffen.

– Sedan har jag två syskon i Köpenhamn, plus att mina föräldrar ska flytta tillbaka. Det ska bli kul att vara så nära familjen. De har inte ens hunnit träffa Bianca än!

Hur ser framtiden ut där?

– Jag vet inte riktigt. Först ska vi försöka hitta ett boende där vi trivs. Om det är hus eller lägenhet, vet jag inte. Jag vill ha ett kontor hemma, så att jag kan jobba därifrån och vara hemma med Bianca. Sedan kommer jag att fortsätta skriva musik och kanske börja jobba på ett andra album.

Kommer det att bli fler barn?

– Absolut! Om jag hade vetat säkert att det skulle vara lika enkelt nästa gång som med Bianca, hade vi kört på direkt. Då hoppas jag att det blir tvillingar, säger hon och tillägger att hon vill ha tre barn, kanske till och med fyra.

När ska ni gifta er då? Och blir det också i Köpenhamn?

– Det blir kanske i höst. Vi pratar om något spontant och enkelt i Danmark. Inte för mycket folk eller så. Jag vill inte att det ska vara för maffigt.

Fotnot: Baravara är en kursgård i Dalarna som drivs av Lars Knutsson, grundare av jeansmärket Gul & blå. Den bygger på den nyandliga Oshorörelsens olika former av meditation och terapi. Läs mer på baravara.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer