Foto: Karl Nordlund

Hannah & Amanda: ”Våra dåliga sidor förstärks när vi är gravida”

Amanda Schulman och Hannah Widell. Ledare för ett av Sveriges snabbast växande mediehus – och mammor. För mama berättar duon om svårigheterna under sina graviditeter. Men också om hur Hannah, med sitt kontrollbehov, blev igångsatt – och upplevde förlossningen som en dröm.

Det är ju den där farmor Gunny, det går inte att komma förbi henne. Inte ens när man försöker pressa barnbarnen Hannah Widell, 40, och Amanda Schulman, 35, på en i dag levande förebild. Gunny Widell gick bort förra året, 85 år gammal, och var en legendar inom magasinsbranschen. Chefredaktör elva gånger för titlar som VeckoRevyn, Damernas värld och Sköna hem, och hade som sådan ett ”absolut gehör” för vad kvinnor vill läsa, skrev kollegan Björn Vingård i hennes runa.

Amanda Schulman, Hannah Widell och Hannahs son Wille. Foto: Karl Nordlund Foto: Karl Nordlund

– Där kan man prata power-mama, säger Hannah Widell.

Över lag inspireras de mest av kvinnor.

– Gunny kanske inte var så bra på att vara mamma, men hon var en powerkvinna och karriärist, och gjorde det inte genom att gå på Handelshögskolan, eller någon sådan där manlig väg. Tänk att som kvinna göra karriär på det sättet, i en tid då kvinnor inte gjorde karriär. Hon var den första som gjorde innehåll av livsstil i Sverige, det som vi håller på med just nu, berättar Hannah vidare.

– Allt som vi gör går hand i hand med hennes filosofi, även om det är på nya plattformar, det är digitalt och så vidare, nickar Amanda Schulman, i dag med mössa på inomhus för att hon fryser i den stora sekelskiftesvåningen med utsikt mot Humlegården i Stockholm där egna företaget Perfect day media huserar.

Farmor Gunny vakar över dem

På väggen i ett av de många och behagfullt inredda kontorsrummen har de ramat in Gunny Widells Stora journalistpriset (1981), Bonniers innovationspris och hennes 1980-talsbylinebild (”då tycker jag hon var i sin prime”, förklarar Hannah) för att hon alltid ska vaka över systrarna.

Deras resa har varit både lång och kort. Farmor fixade in Hannah på VeckoRevyn (när Amelia Adamo var chefredaktör), redan som 16-åring. Sedan dess har hon aldrig, som man säger, sett tillbaka. Hon fortsatte framgångsrikt med tv framför och bakom kameran. Där fanns även Amanda, men de sa upp sig från sina respektive chefsjobb på produktionsbolaget Mastiff 2011 och startade Perfect day media där de i rasande takt (”vi har sprungit i fyra år”, som Amanda säger, ”och springer fortfarande”, som Hannah fyller i) utvecklat ”karaktärsdrivet” innehåll, det vill säga med så personlig avsändare som möjligt, för tidningar, tv, webb, böcker, you name it.

Alex Schulmans podd gör succé

De har (så klart!) även ett eget vin, och så är det poddarna: jättesuccén med Amandas make Alex Schulman och Sigge Eklund, men hennes och Hannahs ”Fredagspodden” är inte långt efter med 350 000 nedladdningar i veckan, 200 nya lyssnare om dagen, och ett hängivet följe ”tjejer” som i intensiv andakt inte missar en enda ton i den bubblande grytan av gråt, snörvlingar och skrockande skratt när Amanda Schulman och Hannah Widell delar med sig av sorg, kärlek, ångest (något som även farmor Gunny var öppen med, hon hade återkommande depressioner), terapi, barnen och hur Hannah nu ska göra med gardiner i den nyinköpta Brommavillan.

Foto: Karl Nordlund Foto: Karl Nordlund

År 2014 dubblade Perfect day media omsättningen från året innan, 17,5 miljoner blev det, och målet är att det ska fördubblas även 2015, och även nästkommande år…

– Vi startar ett nytt bolag i veckan ungefär, säger Hannah.

– Vi har Perfect day, sedan har vi en massa dotterbolag som vi startar så fort vi tycker det är lite tråkigt. Så har vi alla duktiga människor som jobbar på Perfect day, vi har en operativ chef som…

– …skyddar de anställda från oss! När vi kommer tillbaka från lunchen och utbrister: ”Nu har vi startat ett nytt bolag!” viskar han: ”Säg inte det till de andra, det stressar dem”, skrattar Amanda.

– Så att de ska få lugn och ro och jobba på ett företag som är ett företag, medan vi gasar på och är entreprenörer, förklarar Hannah.

Men så kom ändå den svåraste utmaningen hittills – att skriva en roman. ”Försoningen” är första delen i trilogin ”Två systrar”, om stentuffa karriär- och partybruden Vanessa och vackra, psykiskt sköra Alicia. Både i gestaltning och livsbeskrivning förvillande lika just Hannah och Amanda, men de tar hellre till förbehållet ”alla likheter med verkliga personer är bara tillfälligheter” (trots att Alex ”grät typ 30 gånger när han läste”).

”Det är så tungt att skriva en bok”

– Vi har hämtat mycket från folk vi känner. Det är det som är så fantastiskt med att skriva fiktivt, envisas Amanda.

– Det är som en jättetratt man börjar med. Så tar man allt man någonsin hört om, och så bara trattar man ner det där, till en karaktär, till en historia, säger Hannah.

De har tidigare gett ut självhjälpsboken ”The Golden year”, Hannah sin bloggroman ”Sex and the mammaliv” och kokböcker (plåtade av lillsyrran Amelia Widell), men roman alltså, ingen lek.

– Vi satt där med idén och ett tomt papper var. Och så skulle vi sätta i gång, och det var som att lära om hjärnan att bli ekonom, pustar Hannah.

– Vi gjorde en jättetydlig synopsis, sedan har vi suttit på var sitt ställe med var sin karaktär och mötts vart tredje kapitel. Därefter lämnade vi ett kapitel till vår redaktör på bokförlaget. Det var som en crash course i författarskap.

– När vi kommit en liten bit tänkte vi: ”Men det här är ett maraton som vi ska springa”, alltså, det är så TUNGT att skriva en bok, säger Amanda.

Boken är på riktigt

De tycker att doppet ner i mörkret är ännu djupare än ”Fredagspodden”.

– Vår podd är svart, men underhållande, fast boken den är väldigt svart, de mår så dåligt, säger Hannah.

Foto: Karl Nordlund

– Våra karaktärer är med om saker på riktigt. De super rätt mycket båda två, vi har inte skönmålat någonting. Den är liksom väldigt rå. Det är mycket tillbakablickar på deras barndom. Sedan lever de med var sin ganska dålig man, eller, lever och lever…

– …är kära i, förtydligar Amanda.

– Men Vanessa blir väldigt förnedrad, Alicia också, på sitt sätt. Ofta när man är yngre och blir kär i en man försätter man sig i situationer som man aldrig skulle göra när man plötsligt blivit vuxen, fortsätter Hannah.

– Man går inte med på vad som helst när man kommit en bit på väg, instämmer Amanda.

Så här är de nu. Ledare för ett av Sveriges snabbast växande mediehus. Hannah har ”gjort om och gjort rätt”, vänt kompassen från att dras till en rörigare typ av killar, till att i dag leva med ”världens bästa man”, Gustav alias ”bankisen”.

Amanda funderar på ett tredje barn

Amanda är gift med Alex som utöver podden även han skriver böcker, bland annat en bok om Amanda (”Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött”). Parallellt med Perfect day har det också trillat ut tre ungar. Hannah styr upp scenariot:

– Så här. Wilma var sex månader när vi startade Perfect day. Sedan kom Frances halvvägs in, typ, och så kom Wille för ett år sedan.

Hannahs tolvåriga Rosa och Amandas sexåriga Charlie är således storasystrarna, och åtminstone Hannah är klar med sin trio, Amanda funderar för fullt.

– Jag pratar med Alex varje dag om hur vi skulle hantera en ny graviditet tillsammans. För han får inte glömma bort hur jag mår då, säger hon och skrattar. Varken Hannah eller jag tycker så mycket om att vara gravida! Vi klarar inte av de där hormonerna.

– Våra dåliga sidor förstärks så FRUKTANSVÄRT mycket, mitt kontrollbehov går ju bananas, avslöjar Hannah.

– Och jag blir ganska deprimerad, säger Amanda.

– Jag tycker inte ens det är värt att gå på en fest, säger Hannah.

– Inte jag heller, säger Amanda.

– Men vi känner oss också utanför, Hannah, när vi är gravida. Som när jag gick i fyran och ”… men jag får inte vara med”. Det har varit skönt att ha någon som förstår, vi är väldigt avundsjuka på dem som känner: ”Åh, jag blir så lugn, mysig och glad när jag är gravid ”.

– När jag fick Wilma, då kände jag mig så otroligt komplett med två, säger Hannah.

”Kan vi titta på snoppen?”

– Men för det första är man väldigt nyfiken på den där trean, och så kände jag att Gustav också måste få två barn. Jag vill inte vara ego, och så var det en sådan oerhörd bonus att det blev en pojke. Hannah bröt därmed släkttraditionen där flickor och kvinnor varit i total dominans (förutom pappa Bengt då, å andra sidan hade han bara systrar) de senaste åren.

– När de la upp detta pojkbarn, med snoppen och pungen, då skrek jag rätt ut. På BB sa de sedan: ”Aha, det var ni som fick pojken…”, säger Hannah skrattande.

– Första tiden frågade vi: ”Hannah, kan vi titta på snoppen, ÄR det verkligen en kille?”, minns Amanda.

Foto: Karl Nordlund

Hannah kommer ihåg förlossningen som speciellt underbar, då

hon med sitt kontrollbehov blev igångsatt.

– Det har jag hört av andra att det är en mardröm. För mig: Dröm. Inlagd. Kontrollerad. Jag fick någon amerikansk stajl på epiduralen, så jag sov genom hela värkarbetet. När jag vaknade kände jag att det började trycka lite nedåt, då ringde jag på klockan. ”Nu tror jag vattnet gick här.”

Hannah fick graviddiabetes

Det gjorde det, och Hannah begärde lustgas.

– När man föder tredje barnet går det från att bli tillsagd hur man ska göra till: ”Hur brukar du föda dina barn?”. Som att man är någon ”queen of birth”, säger Hannah, förvisso inte missnöjd med detta.

– Jag hade skrivit ett ganska strängt förlossningsbrev också, jag läste det faktiskt i podden, där jag skrev: ”Jag vill inte träffa några män”, och det var inte en man i närheten. För grejen var, jag hade haft graviddiabetes och det var ganska mycket problem runt saker och ting, så jag kände: Är det inte problem, så pratar vi inte om det, däremot vill jag ha mycket information.

– Fast jag kände att ingen läste mitt förlossningsbrev, säger Amanda.

– Mitt läste de till punkt och pricka. I vilket fall som helst, när barnmorskan säger till mig: ”Vid nästa krystning här vill jag att du tar bort lustgasen, för nu kommer bebisen” då säger jag bara till henne: ”Nu hör jag inte dig”, skrattar Hannah.

Har kvinnorna i ryggen

– Men jag måste säga – jag är faktiskt SKITBRA på att krysta. Apropå power. Jag har aldrig krystat mer än två, tre gånger. Jag har tänkt: ”Nu gör det så ont och då måste jag ta i med allt vad jag har, bara för att få ut den där ungen”, och då kommer de! Med Wille stängde jag bara av. Jag såg ”Matrix”-siffror då, i rundlar. Alltså, det gör så jävla ont så det är helt sjukt. Sedan kom han mitt i en krystning. Som en raket.

Pojken mitt i. Men tjejerna först. En poddlyssnare skrev till systrarna att hon haft en jättejobbig förlossning och inför nästa skulle det bli snitt. Till det uppmanades hon att ha något med sig för att känna sig trygg.

– …då lyssnade hon på oss, säger Amanda.

– Det är så fint. Vi jobbar ju för och med alla tjejer. Utan dem skulle vi inte känna oss ”power” någonting, säger Hannah.

– Våra tjejer säger alltid så här: ”Det känns som om jag känner dig”, berättar Amanda.

– Men det GÖR de ju, de känner mig jätteväl! Det är därför vi får sådan jäkla power, för vi har alla de här tjejerna som tycker att vi är bra! Därför vågar vi skriva en bok och skapa nya grejer. Det känns typ som att vi är folkvalda.

Av: Anna Björkman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!