"Jag tänker amma tills Ever själv säger nej", säger Alanis Morissette till mama.
"Jag tänker amma tills Ever själv säger nej", säger Alanis Morissette till mama.

Alanis Morissette: "Nu är Ever min ögonsten"

”Att bli mamma var en utmaning”, berättar superstjärnan och ­småbarnsmamman Alanis Morissette, 38, ”men jag har alltid ­älskat mitt barn”. Nya albumet ”Havoc and bright lights” skrev hon i vardagsrummet när sonen Ever var tre månader gammal.

Nästan två decennier (visst är det sjukt?) har gått ­sedan ”Jagged little pill” ­toppade Billboardlistan och sålde ­miljontals fler album än förutspått. Alanis Morissettes frigörande texter och ­upproriska röst slet ut skiva efter skiva som brände på repeat hemma i stereon.

I dag refereras hon ofta tillbaka till superhitsen ”Ironic” och ”You oughta know”, men har sedan sitt stora genombrott hunnit släppa fem album, turnera i takt med en gasell och, kanske framför allt, skaffa barn.

Hennes nya tid som mamma till Ever, 1,5, står i kontrast till hennes rättframma personlighet.– Jag är väldigt känslig, och den intressanta kombon av att vara konstnärligt frispråkig och ha ett väldigt känsligt temperament gör att jag måste ta ansvar för mina behov. Det gäller allt: sömn, mat, bekvämt tyg... Så fort jag tappar fattningen och slutar ta hand om mig själv blir det tufft.Så hur var det att bli mamma och allt vad det innebär?– Det var fantastiskt och väldigt, väldigt intensivt. Jag kämpade i början med mina hormoner och min galna syn på välbefinnande, så det har varit en utmaning för mig, men jag har alltid älskat mitt barn. Och ju äldre han blivit desto mer har jag fått rå om honom. Nu är han min ögonsten.

Ever är med henne på turnén, vilket har lett till minst en ny vana.– Jag har upptäckt den här saken som kall­­as kaffe! Det går åt så mycket energi att åka runt från stad till stad och att samtidigt vara med honom, men han är underbar – en riktig kämpe! Det blir mycket omvårdnad, jag ammar fortfarande.Ja, du har ju gått ut offentligt och sagt att du tänker amma Ever tills han själv säger nej.– Ja, Amerika skulle smälla av bara av tanken på att amma tills barnet väljer att sluta. Men det är inget jag någonsin ifrågasatt. Det är ett underbart sätt att ge honom den näring han behöver. Och att kvaliteten på bröstmjölken förändras ju äldre barnet blir tror jag är den bästa fingervisningen för att man inte kan planera det till punkt och pricka.

Men har du någon åldersgräns när du känner att ”okej, min son har inte sagt nej än så nu kanske det är dags att jag gör det…”?– Nej, jag tror att barn kan avgöra det själva. Det finns en stor rädsla i Amerika för att skapa överkänslighet hos barnet, men jag tror att ju mer jag finns där för min son, desto självständigare och tryggare blir han.

Foto: © Insight News & Features, Inc.

Håller din man med dig?– Absolut! Han är nästan en större förespråkare än vad jag är.

Alanis och Mario Treadway, rappare under aliaset MC Souleye, gifte sig år 2010. De inledde arbetet med sina senaste album samtidigt – då var Ever tre månader gammal och förvandlade vardagsrummet till både skötrum och studio.– Jag var hela tiden tvungen att vara tillgänglig för att amma. När någon knackade på dörren stannade allt upp. Då skrev jag ”Guardian”. Refrängen handlar om den björnmammainstinkt jag känner för hans säkerhet. Och frihet, för den delen.

Verserna handlar i stället om hur hon måste vara en bra förälder till sig själv. – Om jag vill kunna vara den typen av mamma jag önskar måste jag först lära mig ta hand om mitt eget inre barn.Med både mamma och pappa som musiker, sjunger Ever mycket?– Han har börjat sjunga och känner igen ­låtar. Vi brukar sätta hörlurar på honom så att han kan titta på mina framträdanden från sidan.

(Nu börjar Alanis fnissa som ett barn!)– Min kompis filmade honom under en ­konsert för någon kväll sedan och sa att han började sjunga med. Så gulligt!

Får ni någon egen tid då, du och din man?– Vi måste karva ut det. Det blir lite: Ah, just det, jag saknar dig! Han kan kidnappa mig och så tar vi en kaffe, eller så rymmer vi iväg på en romantisk middag när Ever ­sover. När man saknar varandra ser man till att det funkar. Det är rätt sexigt faktiskt.

Den 26 augusti släpptes ”Havoc and bright lights”. ”Monsterrefränger” i varenda låt, skrev Rolling stone. Kommentarer på Youtube menar att ”Guardian” är ett återtåg till Alanis 90-talssound i ”Jagged little pill”. Och visst går det att höra ett sound snarlikt Alanis mångåriga hitparad. Förväntade du dig att ditt liv skulle se ut som det gör i dag?– Om jag hade någon typ av profetia i mitt huvud var det att jag reste världen över och spelade. Det såg jag och det förverkligades. Jag var gift och hade barn, det händer... Jag tror att det som gör mig lycklig just nu är mixen av att göra samhällsnytta kombinerat med personlig uppfyllelse. 

Vill du ha fler barn? – Ja, jag skulle älska ett eller två till.

Snart, eller håller ni det öppet?– När turnén är slut i mars nästa år kanske vi är redo att gå vidare till kapitel två, vem vet … Samtidigt tittar jag på min son nu och det är så härligt att få vara på tu man hand med honom. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!