Sommartid 2016 – snart är det dags att ställa om klockorna

Söndagen den 27 mars är det dags att ställa fram klockan en timme! Nu börjar äntligen säsongen med långa ljusa kvällar! 💜

Priset för de ljusa kvällarna blir att du får sova en timme mindre, natten mellan lördag och söndag. Klockan 02.00 går vi från vintertid till sommartid och drar fram klockan en timme – så att den blir 03.00 istället.

Sommartid – fram med utemöblerna

Har du svårt att komma ihåg åt vilket håll det är du ska vrida klockan när det är dags att ställa om? Här kommer ett enkelt minnesknep:

På våren ställs utemöblerna – och klockan – fram.

På hösten ställs utemöblerna – och klockan – tillbaka.

Busenkelt. 👍

Historien bakom sommartid

Sommartid föreslogs av amerikanen, vetenskapsmannen Benjamin Franklin i en humoristisk essä från 1784. Men det skulle dröja till 1910 innan man började överväga förslaget på riktigt.

Österrike och Tyskland var först ut med att införa sommartid. Det var den 30 april 1916 som de tog tag i saken. Anledningen var att spara energi och därmed olja, som var en bristvara på grund av första världskriget. Flera europeiska länder, däribland Sverige, följde efter vid olika tidpunkter i maj samma år.

Sommartid återkom under andra världskriget, men det var först från 1980 som det blev ett fast inslag i Sverige. 16 år senare infördes samma sommartid i alla EU-länder. Omkring 70 länder i världen har nu infört sommartid.

Källa: National Geographic

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!