Solpuder är okej!
Solpuder är okej!

Solpuder är okej!

- Oj, vad fräsch du är! säger folk, och du vill inte erkänna att det är 80-talsknepet solpuder som gjort dig så vacker. Men lugn, solpuder är hett och perfekt för en blek, stressad mamma!

Jag skulle vilja påstå att solpuder är ett av de mest laddade orden i skönhetsvärlden. En produkt som förknippas med överfärgade kinder och orangefläckade kläder. För att inte tala om ”Dynastin”-klangen, och 80-talsminnena av första fyllan i hårdtuperad lugg. Och samtidigt en fullkomligt briljant produkt som hjälper till med ofarlig bränna och snabb lyster. 

I år finns det dock större fog än på länge att hålla hårt i sin burk. Även om sommaren nu snart är över kommer solpudret nämligen kunna leva vidare långt in på hösten, i något som måste vara den mest mammavänliga trendsminkningen någonsin. 

Guld- och bronstoner är inte bara smickrande och lättanvända nyanser, utan syntes även på flera av höst-modevisningarna. Hos Lanvin accentuerades en grå ögonskugga med guld vid ögonlockets mitt och Dolce & Gabbanas modeller bar ögonmakeup i varm, beigemetallisk ton. 

När solbrännan inte längre går att bättra på med pudret är det alltså bara att byta pensel och använda det på andra sätt istället.
– Till hösten får man se till att inte använda lika mycket solpuder som på sommaren, säger makeupartisten Catherine Dichy.
– Man kan lätta upp kinderna med lite lätt puder på kindbenen, eller använda det som ögonskugga.Det är snyggt mot nån metallicnyans, kanske åt bronshållet, längst in vid franskanten.

Vissa förhållningsregler finns dock även för lätta färger som dessa.
– Använd inte bronsfärger rakt igenom. Använder man en bronsig penna på ögonen funkar det med bronsiga läppar, men använder man bronsiga skuggor är det snyggare med ett hallonrosa läppstift, eller ett matt, beige.

Och så bör man förstås undvika 80-talsfallgropen att välja en alltför orange nyans.
– Ett sånt puder kan visserligen få nytt liv som ögonskugga, men använd det inte i hela ansiktet, säger Catherine Dichy.
– Annars funkar de här brons- och guldnyanserna på de flesta, det är bra och enkla färger att jobba med.
Perfekt för mammor som trots tidsbrist vill hinna med en trendsminkning på morgonen, alltså. 

Bästa solpuder-köpen

1. Jane Iredale So-bronze 2, mineral­solpuder med två nyanser i samma ask. Kostar 490 kr.
2. Clinique True Bronze pressed powder bronzer, ger lätt lyster. Kostar 255 kr.
3. L’Oréal Paris Glam Bronze Duo, klassiskt solpuderutseende i två nyanser. Kostar 135 kr.
4. L’Oréal Paris Glam Bronze Minerals, mineralpuder i pärlform. Finns i två nyanser, för blondiner och brunetter. Kostar 180 kr.
5. E. Funkhauser Bronzing Powder, fem nyanser i skön harmoni. Kostar 486 kr,
6. Urban Decay Baked Bronzer, finns både i glittrigt och matt utförande. Kostar 229 kr.
7. Lancôme Starbronzer, highlighter i begränsad upplaga, ger fint solskimmer. Kostar 330 kr.
8. Clinique Brush-on cream liner i Bronze ger ursnygg inramning till ögonen. Finns endast i begränsad upplaga, kostar 185 kr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!