Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Halloween 2023: När ska barnen gå bus eller godis?

När firar vi halloween 2023 och när går man egentligen bus eller godis? Mama har talat med experten och tagit reda på vad som gäller.

”Bus eller godis!” Men vilken dag är det som gäller i år?
”Bus eller godis!” Men vilken dag är det som gäller i år? Foto: Monkey Business Images

Halloween, en årets stora barnhögtider, närmar sig och många föräldrar ställer sig nog frågan: När går man egentligen bus eller godis?

Om vi går på vad traditionen säger infaller halloween alltid den 31 oktober, men veckodagen lirar inte alltid med konceptet lördagsgodis. 

När är Halloween?

Det finns två anledningar till att det är minst sagt rörigt med datumen för halloween i Sverige:

1. Vi har amerikanska halloween att förhålla oss till. halloween kommer från All Hallows’ Eve = Alla helgons afton. Alla helgons afton infaller kvällen före Alla helgons dag, som i USA är den 1 november. Därför firas halloween alltid den 31 oktober i USA.

2. I Sverige har vi flyttat Alla helgons dag från den 1 november till lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Det gjordes 1953 i syfte att skapa en långhelg (lördag var arbetsdag då). Det innebär att Alla helgons afton i Sverige alltid är fredagen före Alla helgons dag – vilket skulle tala för att det är då den ”svenska” halloween infaller.

Bus eller godis på halloween 2023

Halloween 2023 infaller tisdagen 31 oktober. Kanske inte en optimal dag att spöka ut sig och knapra godis. Så hur ska man egentligen tänka?

Om den 31 oktober infaller en vardag, som i år, är det vanligt att fira den helg som ligger närmast. Särskilt lördagar är populära. 2023 är den 28 oktober lördagen som ligger närmast halloween. 

Men det finns också de som förespråkar att fredagen före alla helgons dag är den självklara dagen att fira ”svensk” halloween. 2023 är det den 3 november som gäller, eftersom alla helgons dag infaller lördagen den 4 november.

Något som historiskt inte varit populärt, enligt Jonas Rosenqvist. Han är doktor i etnologi vid Umeå universitet, är en äkta halloweenfantast. Han minns uppståndelsen och kritiken från kyrkan när det nya halloweenfirandet med läskiga utklädningskläder och godistiggeri inkräktade på allhelgonhelgen:

– Många tyckte att det var ett jippo när det kom. Glam och kommersialism och att man lekte med döden, det läskiga och mörker. Om man ska jämföra halloween och allhelgona så är de två motsatta ingångar till hur man pratar om döden. Allhelgona handlar mer om någon form av vördnad inför döda släktingar. Det ska ske mer i tystnad och är mer introvert.   

Etnologen Jonas Rosenqvist är en skräckfantast, som både forskat i ämnet och drivit en skräckbutik.
Etnologen Jonas Rosenqvist är en skräckfantast, som både forskat i ämnet och drivit en skräckbutik. Foto: Privat

Det blev något av en flopp. När halloween några år senare började öka i popularitet igen försökte man hålla det separat från allhelgonhelgen.

– Då var det en helg för halloween och en helg för allhelgona, och så blev det jätteförvirrande. Fortfarande i dag så vet ju folk inte riktigt när halloween är. Nu är det två helger och en vecka som man firar halloween, säger Jonas Rosenqvist.

Det är inte konstigt att det är snurrigt runt halloween. Vilken dag är egentligen bäst? Jonas menar att man kan välja rätt friskt.

– Det där gör man upp lokalt. Jag tänker att även om det är olika regler så är det ju som att det har utvecklats något slags regelverk kring det. Att man gör upp lite och planerar.

Så fixar ni bästa bus eller godis-rundan

Att snacka ihop sig med andra föräldrar i grannskapet, bestämma hur man gör i sin bostadsrättsförening eller reka i den lokala facebookgruppen kan vara ett smart sätt att hitta den bästa dagen men också komma fram till gemensamma förhållningssätt: 

Kanske bestäms det att en karvad pumpa utanför dörren betyder att det är fritt fram att knacka på och tigga godis. Det är ett sätt att kratta manegen för barnen och se till att de får fylla sina pumpakorgar.

– När folk började gå, då blev vissa arga och vissa tyckte det var roligt. Det är väl lite grann så fortfarande, säger Jonas Rosenqvist.

Varför firar vi halloween?

Från början är hallowen, eller all hallow's eve, en gammal högtid som sträcker sig bakåt i tiden till den keltiska skördefesten samhain, som skulle skrämma bort häxor och markera sommarens slut. Enligt seden skulle man ha stora brasor.

I Sverige började vi fira halloween på 90-talet. Det är svårt att slå fast varför vi anammade högtiden just då, men Jonas Rosenqvist menar att kulturen som unga konsumerade banade väg. Influenser från USA var stora, men även Kamratposten var med och bidrog till genomslaget i ett av sina nummer. 

När halloween kom till Sverige var det ju många som ogillade konceptet och menade att barn som tigger godis och hittar på rackartyg var amerikansk, nytt påfund. Men stämmer det?

– Ja, exakt. Men nej, vi har ju också i Sverige en lång, lång tradition av att man klär ut sig och hittar på rackartyg i byn. Och att man går runt och frågar efter mat. Påskkärringar är ett sånt exempel, säger Jonas Rosenqvist.

Finns det fler sätt att fira halloween med barnen – som inte är bus eller godis?

I dag är halloween en favorithögtid för många barn. Men vad finns det för andra sätt att fira på, förutom bus eller godis? Som skräckfantast tillhör Jonas Rosenqvist de föräldrar som slår på stort när halloween är antågande. Han menar att bus eller godis bara är en liten del i allt man kan göra.

Något som är vanligt och passar för hela familjen är att pyssla. Mama har tidigare skrivit om bra halloweenpyssel och godis, men den vanligaste traditionen är att göra pumpalyktor. Barnen kan rita ansiktena på pumpan och den vuxna kan karva ut. 

Att karva ut pumpalyktor är en aktivitet som de flesta barn tycker är kul.
Att karva ut pumpalyktor är en aktivitet som de flesta barn tycker är kul. Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

– Sen kan man rosta pumpakärnorna och göra paj av innanmätet. Pumpapaj är vi jättedåliga på i Sverige, men det finns recept på nätet.

När det kommer till mat kan man prova att göra den vanliga maten lite läskigare, som att färga spaghettin röd med karamellfärg. 

Att kura ihop sig i soffan och titta på halloweenfilmer tillsammans är också ett mysigt sätt att fira utan att det blir för läskigt. För de yngre barnen, som kanske är för små för att gå sin första bus eller godis-runda, rekommenderar han ”Hajhundens fentastiska halloween” som kom ut häromåret. Även ”Hotell Transylvanien” passar en yngre publik. Är barnet i skolålder är ”Scooby Doo på Zombieön” från 1998 en klassiker och för äldre barn som vill bli skrämda på riktigt rekommenderar han ”Monster house”.

– Det är ändå en del av traditionen att man kan kolla på den här typen av film med sina barn också. Det är något man kan göra i stället för att gå ut och busa.

Han slår också ett slag för brädspel. För barn i femårsåldern och uppåt finns det en hel uppsjö spel om zombier, varulvar och vampyrer.

Skräckfantastens tips: Halloweenspel för barn

Jonas Rosenqvist är inte bara skräckforskare, utan även en fantast när det kommer till brädspel. Det här är hans bästa tips på halloweenspel.

 

Zombie Kidz (från ca 5 år)

Ett samarbetsspel som går ut på att besegra monster. Det är det första legacyspelet för barn, vilket innebär att spelet förändras efter varje parti. 

 

Vampyrjakten (från ca 5-6 år)

Spelet går ut på att ta sig ut ur Draculas slott. Blir man biten börjar man jaga de andra spelarna.

 

Varulv (från ca 6 år)

Ett spel där spelarna är indelade i två lag: asagudar/asabor och varulvar. Asarna måste besegra varulvarna, men vem är vem?

 

Sagospelet Skräck (från ca 7-8 år)

Ett rollspel som bygger på skräck och spökhistorier i Malmfälten och Tornedalen och även går att kombinera med pyssel.

Man kan också ha maskerad. Men, betonar Jonas Rosenqvist, man måste vara inlyssnande som förälder.

– Att utgå från barnets perspektiv är det främsta tipset. Jag har en liten son som när han var tre ville vara dinosaurie på halloween. Då köpte jag en uppblåsbar dräkt som man var i. Det tyckte han var för läskigt. Även om man har lagt 400 spänn på en dräkt så ska man inte tvingar barnet att ha den. Barnet får bestämma väldigt mycket under halloween. 

– Jag tycker man inte ska vara rädd för halloween. Det är ett jättebra sätt för barn att närma sig frågor kring döden. Samtidigt ska de inte få mardrömmar.

Saker att tänka på inför halloween

• Vill du ha besök – ställ ut en pumpa eller pynta med något annat kusligt så att barnen vet att det är okej att knacka på. 

• Preppa med massor av godis. Gärna med papper på för att undvika barnbaciller. Och var beredd på att det kan komma halloweenklädda barn närsomhelst mellan 27 oktober och 6 november.

• Vill du vara säker på att dina barn får något i sina godishinkar – fråga i grannskapets eventuella Facebookgrupp när det är okej att komma. Annars, satsa på 31 oktober, då kan ingen klaga eftersom det trots allt ÄR den riktiga halloweendagen.

• Vill du INTE ha besök – släck alla lampor!