Sluta damma, mamma!
Sluta damma, mamma!

Sluta damma, mamma!

Varför har vi så svårt att låta bli dammsugaren? Städlusten verkar dubblas i samma sekund som bröstmjölken rinner till. "Jag får en kick av att se golvet rent", berättar tvåbarnsmamman Wennie, 27.

”Hej, jag heter Marina Nilsson och jag har en städstörning.”  Så hade det kunnat låta bakom dörren till Anonyma Städ-o-holics veckomöte, som en början på en lång bikt om syndiga vask-avtorkningar ”när-jag-ändå-är-på-toa”-style.

Visst har jag smygstädat utanför den uppgjorda överenskommelsen med min sambo, den om att vi städar tillsammans, för att ingen ska stå där ensam med halvblöt mopp och lika sur relationskänsla.
Så vi städar alltså ihop. Och jo, det blir helt okej rent och så, men vi håller liksom aldrig på tillräckligt länge...

I ärlighetens namn kan jag fantisera om att vi en dag gör det ”på riktigt”, städar så länge så att vi kanske uppnår nivån ”hotellbäddning med dubbla omlottvikta överkast” eller rent av arrangerar ett stort fång med vita liljor i en vas på bordet. Men det är förmodligen städningens motsvarighet till tantrasex och väl mer än en småbarnsmamma någonsin kan hoppas på.

Vad är det som händer egentligen? Hur kunde städning snudd på bli det nya sexet? Varför njuter vi av att ha välstädat runtomkring oss? Och hur kommer det sig att vi helt plötsligt börjar städa som galningar efter att vi fått barn – visst barnen stökar ner, men det är något annat som händer med vår städlust efter att vi blivit mammor.

Katerina Janouch, fembarnsmamma och författare till ”Nya Barnliv”, tror att det är hormonerna som orsakar den sinnliga städknäppen som många mammor drabbas av.
– Redan under graviditeten händer det. Jag skulle säga att majoriteten av gravida kvinnor får en ”städstörning” som är hormonellt betingad, ett slags boa-instinkt som vi delar med andra djurhonor och som handlar om att förbereda för ungens ankomst. Jag ville också göra det rent och fint tills att min bebis föddes. Men det intressanta är att denna hormonella knäpp kan sitta i även efter att man fött.
För vissa kvinnor sammanfaller det dess­utom med tiden strax före mens och blir alltså ett slags pms-störning. Män saknar den här typen av ”städhormoner” och har i stället tydligare ta-hand-om-flocken-behov, säger hon.

Så när du får tvångstankar om hur sunkigt det ser ut bakom spisen så kan han i sin tur inte låta bli att jobba över. En sorts hormonell försörjarknäpp, kanske? Forskning visar att män aldrig jobbar så hårt som just under åren då de är småbarnsföräldrar.
– Sedan finns det också sociala och kulturella förklaringar till att kvinnor städar mer. Ett prydligt hem kan få dig att tro att du kammar hem poäng i gott moderskap. Smuts har ju historiskt sett varit synonymt med sjukdomar och omedvetet tänker du kanske att ditt välstädade hem visar att du är bra på att ta hand om ditt barn, menar Katerina, som själv har lärt sig stå emot sina egna städimpulser.

Hon förtydligar:

 


– Jag är inte emot när människor städar, men problemen kommer när man inte kan koppla av om inte allting är perfekt. Jag har själv övat på det där, nu orkar jag inte ens bli upprörd när hemmet förfaller. Jag tänker i stället ”det är väl bara att göra ett ryck när det blir outhärdligt”.

I stället för att städa kan du...

- Gå en långpromenad och andas frisk luft.

- Läs en bok eller tidning.

- Ta ett bad eller en lång dusch.

- Skriv ett kort till någon du tycker om.

- Fika ensam på ett kafé, njut av ensamheten. 

- Titta på ditt favoritprogram.

- Dra täcket över huvudet och sov.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!