Skydda dig rätt i solen
Skydda dig rätt i solen

Skydda dig rätt i solen

Barn och sol är en kär men klurig kombo. UV-skydd, hur var det nu... Och för egen del, får man cancer eller bara rynkor? Vi ger säkra svar på svåra solfrågor. Och tipsar om smartaste mammafusket på stranden!

TEMA 1: PIGMENTFÖRÄNDRINGAR

Jag har fått allt fler bruna pigmentfläckar i ansiktet. Några sitter på överläppen, blir som en mustasch. Kan jag göra något åt det eller får jag stå ut med att se ut som Charlie Chaplin på semestern?"

Vi reder ut

Att bli allt mer fräknig och fläckig kan inte bara ses som normala ålderstecken. Faktiskt menar hudexperter att cirka 80 procent av de förändringar i huden som vi uppfattar som åldrande egentligen kan skyllas på solens strålar. Note to self: Börja dagen med UV-skydd, start efter nyår…

Melasma, som pigmentförändringarna heter på medicinspråk (tidigare kloasma), kan ha flera orsaker. Alla p-piller kan ge det som biverkning, graviditet är en annan vanlig utlösande orsak, så solskyddsfaktor just då är extra viktigt. Vissa läkemedel och kemikalier i samband med solning kan också ge pigmentförändringar. Och som om inte allt detta räckte kan melasma dessutom uppkomma spontant!

Pigmentförändringarna kan behandlas genom kemisk peeling eller laserbehandling, som tar fram ”ny” hud. Det innebär att huden blir väldigt solkänslig, så högsommar är ingen optimal period. Priserna varierar. Selma City Spa i Stockholm utför kemisk peeling med aha-syror för cirka 6 000 kr för en kur på sex behandlngar, inklusive hudvårdsprodukter.

mama väljer:

– Pigmentfläckar brukar blekna under vintern. Man får en ny chans att påverka situationen varje sommar. Undvik solande helt eller använd solskyddskräm med den högsta faktor du kan hitta, till exempel Vichys Capital Soleil Hydra-Cream Face, spf 50+. 175 kr/50 ml på Apoteket.

– Ta också för vana att använda en dagkräm med UV-filter även när du inte solar, exempelvis Elisabeth Arden Eight Hour Cream Intensive Daily Moisturizer for Face, en klassiker i ny dagkrämsvariant med spf 15. 375 kr/50 ml.

– Är skadan redan skedd? Lär dig att leva med dina ofarliga ”plus-size-fräknar” och sminka över dem med en concealer, som Blemish & Capillary Concealer, 195 kr på Face Stockholm.

TEMA 2: SOLEKSEM

Jag brukar sällan bränna mig. Men helt plötsligt kom det röda, kliande knottror på bröstet. Har min dåliga solkarma kommit ikapp mig?

Vi reder ut:

Polymorft ljusutslag, som soleksem heter med ett finare namn, drabbar cirka 15 procent av befolkningen. Soleksemet påminner om nässelutslag och blir din kliande väckarklocka.

Knottrorna försvinner efter några dagar. En receptfri hydrokortisonkräm kan hjälpa. Bara det att de så väldigt lätt återkommer…

mama väljer:

– Använd ett väldigt potent solskydd på det drabbade området. Därmed får du också acceptera en viss nyansskillnad i solbränna.

– Kosttillskott med betakaroten (som också finns i morötter, spenat och aprikoser) kan göra huden lite mera motståndskraftig mot solskador, samtidigt som det ger lite fräsch färg. Maxosol från Hela Pharma, 98 kr/30 tabletter.

TEMA 3: BARN & SOL

Jag är förvirrad när det gäller hur jag solskyddar mina barn. Vad gäller egentligen? Måste vi häcka i skuggan hela sommaren?

Vi reder ut:

Huden är som en svamp, den suger åt sig vad vi lägger på den. En del kemiska ämnen i solkrämer verkar därför kunna lagras i kroppen. Och för små barn, vars kroppar ännu inte är världsbäst på att ta hand om kemikalier, så anser vissa forskare att man inte alls kan rekommendera vanliga, kemiska solfilter. Man vet helt enkelt inte vad som händer med det lagrade. Genförändringar tillhör en av de mer obehagliga farhågorna.

Det som brukar rekommenderas är därför främst fysikaliska solfilter som lägger sig ovanpå barnens hud och färgar huden lite vit. Men nu har nya rön lett till att ett av de vanligaste, zinkoxid, har förbjudits av

Läkemedels­verket som UV-skydd. Det bör istället stå titandioxid på barnsolkrämen, men då är å andra sidan Naturskydds­föreningen tveksam till ämnet ur miljösynpunkt…

En del forskare menar att skyddande kläder och skugga egentligen är det enda solskyddet för barn som man kan rekommendera utan förbehåll för både hälsa och miljö.

mama väljer:

– Dermanords Sunlotion spf 15, 145 kr/100 ml på dermanord.se. En solkräm för både barn och vuxna med titandioxid som aktiv ingrediens. Innehåller dessutom enbart vegetabiliska ingredienser, varav de flesta ekologiskt odlade.

– Apoliva Barn Solspray spf 30, 145 kr/200 ml och Apoliva Barn Sollotion spf 25, 109 kr/125 ml, från en ny serie på Apoteket. De ersätter de tidigare barnsolkrämerna med zinkoxid som alltså plockats bort från hyllorna från i år.

–Kläder från Solkatt, ett nytt, svenskt märke med solskyddskläder för barn, motsvarar solskyddsfaktor 50+. Kläderna finns i färgerna oliv, khaki och vanilj och är tänkta för all utevistelse, inte bara strandlek. Priser från 275 kr på solkatt.nu.

Tack på! 4 soliga budord

Sola sakta i början. Det tar cirka 48 timmar för huden att börja bilda pigmentet som bildar din skyddande solbränna. Under den tiden är det extra viktigt att skydda sig. Undvik ökända på-väg-till-stranden-solskador genom att alltid smörja in dig och barnen hemma.

More is more. Du ska använda mycket solkräm. Räkna med ungefär ett snapsglas (4 cl) sollotion till en vuxen kropp per insmörjning. Barnkrämer med fysikaliska solfilter är praktiska eftersom du vet att du har smörjt in tillräckligt när huden är lite vit. Även fötter och öron!

Kapa toppen på solkurvan. Undvik helst stranden mellan klockan 11 och 14. Då innebär UV-strålningen högst risk för brännskador. Om du ändå måste sola just då, se inte solkrämen med hög faktor som ditt alibi. Din strategi bör också inkludera skyddande kläder (de flesta vanliga kläder ger ett solskydd som motsvarar faktor 7–30) samt skuggiga arrangemang (uppspänt lakan). Detta gäller speciellt om du har barn med dig.

Undvik taskiga sol-kombos. Alla parfymer, deos, rakvatten och parfymerade hudlotioner kan ge solallergiska reaktioner och pigmentförändringar. Vissa sorters antibiotika gör att du bränner dig snabbare, liksom aknekrämer och utvärtes medel som innehåller smärtstillande och antiinflammatoriska ämnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!