Skillnaden mellan influensa och förkylning – när ska barnet stanna hemma?

Ibland kan det vara svårt att veta om barnet har drabbats av en vanlig förkylning eller något mer långdraget som influensa. Här är symptomen du ska titta efter.

Symptom på influensa:

Barnet känner sig mycket sjukt eller matt

Muskelvärk

Hög feber och huvudvärk

Barnet känner sig trött och fruset

Halsont och torrhosta

Snuva

Röda ömmande ögon

Barnet har ont bakom bröstbenet

Dålig aptit och uttorkning

Små barn kan bli illamående, få magont, kräkningar och diarré. Tänk på att försöka få i det sjuka barnet vätska så hen inte får vätskebrist.

Ska barnet stanna hemma från förskolan när det har influensa?

Influensa är ett luftburet virus och smittar via luften, framför allt tidigt i sjukdomen. Går det influensa och barnet börjar bli hängigt ska det stanna hemma tills febern är helt borta. Som mest smittar influensan dagen innan man får symptom och när den väl brutit ut är man smittsam i omkring fem dagar.

Det är alltid bäst att låta barnet vara hemma en extra dag efter att febern har gått över, dels för att barnet hinner återhämta sig helt, men också för att smittan inte ska spridas vidare på förskolan.

Det viktigaste när ett barn har blivit sjukt är att titta på hur det mår. Riktigt små barn kan ha svårt att uttrycka sig. Om barnet får i sig tillräckligt att dricka, kissar som vanligt och orkar vara uppe och leka kan du vårda barnet hemma. Om symptomen inte går över efter några dagar, eller om barnet mår sämre, bör ni uppsöka en läkare.

 

Hur märker man att det är influensa och inte förkylning?En person som får influensa kan ha besvär som påminner om en vanlig förkylning men kan också bli väldigt sjuk med hög feber. Ett vanligt sjukdomsförlopp är ofta att den smittade blir sjuk väldigt plötsligt med hög feber och ont i musklerna. Influensa kan sprida sig väldigt snabbt vilket gör att många människor kan vara sjuka samtidigt. För de flesta går influensan över av sig själv.Influensan i sig är sällan farlig men äldre personer och människor med hjärt- och lungsjukdom kan bli svårt sjuka, därför har de möjlighet att vaccinera sig.

Symptom på förkylning:

Hängig och trött

Snuva

Täppt näsa

Hosta

Heshet

Ont i halsen

Tunt slem i halsen

Ibland värk i kroppen och lite feber

…och hur märker man att det är en förkylning och inte influensa?

Ungefär ett dygn efter att någon har smittats märks de första sjukdomstecknen. När man är förkyld känner man sig hängig och brukar vara snuvig eller täppt i näsan och irriterad i halsen. Det är vanligt med hosta och huvudvärk och ibland kan en förkylning även ge feber. Snuvan är till en början vattentunn och kan efter några dagar bli mer trögflytande. Det är vanligt att få rethosta eftersom slemhinnorna i luftrören irriteras. Efter ett tag kan det bildas mer slem i luftvägarna och rethostan övergår till slemhosta.

De akuta symptomen vid en förkylning skiljer sig från person till person och håller i sig några dagar. Efter en till två veckor brukar man ha tillfrisknat helt från sin förkylning. Hostan kan finnas kvar ett tag efter själva förkylningen eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga, men har för det mesta gått över efter två till fyra veckor.

Ska barnet stanna hemma från förskolan vid en förkylning?

Vuxna som har en förkylning med snuva, halsont och lite huvudvärk behöver normalt inte stanna hemma från jobbet. För barnen är det däremot bra att vara hemma och ta det lugnt, eftersom förskoledagarna är intensiva och påfrestande.

Vid en kraftigare förkylning med feber bör man stanna hemma, samt avstå från motion tills febern är borta och man känner sig pigg igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer