Ska du med på en joggingtur? Visst, ska bara stoppa Tena i trosorna först!

mamas Vendela Zandén delar med sig av en minnesvärd löptur efter att hon hade fött två barn.

Våren.

Så himla härlig på många sätt. Allt är liksom fräscht och lite i sin linda. Eller ja, allt är inte fräscht…

Vid den här tiden förra året kom min granne förbi lite spontant och frågade om vi skulle ta en springtur. ”Ja, härligt”, hojtade jag och bad mannen lägga barnen, tråcklade på mig träningsbyxorna och gympaskorna och gav mig iväg.

Eftersom det var lite kallt (ändå mars!) tog jag ordentliga vantar på mig. Det var tur, skulle det visa sig…

Vi skumpade hurtigt iväg längs Åkersbergas landsvägar och det visade sig snart att min kompis (som inte har fött två barn) inte bara var snabbare, utan även hade en annan fördel… Mitt i ett språng blev det nämligen plötsligt väldigt kallt i mellanregionen och min första förvirrade tanke var ”Hur kan temperaturen i luften skifta så snabbt?”, följt av en förlamande insikt: Jag läcker – SOM ETT SÅLL!

”Var jag en sådan som kissar på sig? Jag varken kunde eller ville identifiera mig med den personen”

Jag försökte ignorera det blöta och stretade på, andningen blev häftigare och avståndet till min väninnas rygg allt längre. Jag läckte mer och mer för varje löpsteg.

Det skulle således ha varit en mycket god idé att gå på toaletten INNAN vi gav oss ut i spåret. Den tanken slog mig dock aldrig, tyvärr. Det hade liksom inte varit ett problem efter mitt första barn, men uppenbarligen är det skillnad efter två. Tack för den infon liksom.

Min snabba, torra väninna försvann i fjärran, och fullständigt övertygad om att jag skulle utveckla urinvägsinfektion på grund av jätteblöt i byxan, Sibirien-minus i luften (det kändes så – okej?!) och halva joggingslingan kvar, så var jag tvungen att agera fort. Efter en snabb kik över axeln böjde jag mig framåt och stoppade in min ena ullvante mellan benen och fortsatte sedan att springa. Kliade det? Ja. Stacks det? Oh ja. Men ändå bättre med en varm vante än det kalla blöta. Där och då kändes det som en seger. Tills insikten om vad som faktiskt hänt kom i kapp mig.

Var jag en sådan man hört om, som kissar på sig? Jag varken kunde eller ville identifiera mig med den personen. Kommer jag behöva dubbla Tena när jag springer från och med nu?

”Det är viktigt att vi pratar om vad som händer med våra mammakroppar efter graviditeten”

Det var då det slog mig hur mycket kroppen tar skada och förändras efter att ha fött barn – en självklarhet som jag bara trott att jag förstått. Men där, på en öde landsväg i Åkersberga, med min ullvante i trosan, förstod jag på riktigt. Jag hade bara inte fått ett så tydligt exempel på det förut.

Dagliga knipövningar, fler toabesök och lagom takt på joggandet blev en liten checklista för mig efter denna springtur. Det blir bättre och bättre, sakta men säkert.

Idag skrattar jag (och förhoppningsvis även du) åt min första löptur som tvåbarnsmamma, men tycker samtidigt att det är viktigt att vi vågar prata om vad som händer med våra mammakroppar som burit och fött våra underbara ungar. Och framförallt hur man kan förebygga skador, både allvarligare och sådana som går att lösa med en ullvante – eller ja, dubbla Tena då.

Du kanske också vill läsa vår roliga lista om 9 saker du trodde skulle bli bättre på våren men som blev SÄMRE

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer