Sanningen bakom sjukhustrosan – därför är den som den är

Vissa tycker att de är så sköna att de snor med sig några hem, andra känner sig som en kassler i blöja. Oavsett vad du har för relation till sjukhustrosor kommer du snart få svar på alla dina frågor om dem. 😉

Kort efter förlossningen möts du av tre saker: En ny liten människa att ansvara för, en megabinda och en one-size-trosa i nät som ska hålla den på plats. Medan de flesta förberett sig i nio månader på bebisbiten kan sjukhustrosan komma som en chock.

–  Att den är ful kan jag helt hålla med om. Men den är väldigt praktisk. Det finns nog ingen annan trosa som håller bindan på plats så bra som denna gör, säger Susanne Österberg, enhetschef vid förlossningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Så varför ser sjukhustrosor ut som de gör?

Louise Fredriksson, marknadschef på distributören BabyNord, svarar:

1. Varför finns sjukhustrosor bara i en storlek?

– De är stretchiga, så storlek är inte viktigt utan de passar de allra flesta. Det gör det enkelt för sjukhusen som inte behöver hålla sig med olika storlekar och inte behöver fråga patienten vilken storlek de behöver utan det är bara att ta fram ett par trosor och veta att de passar eftersom de är så stretchiga.

2. Varför är de gjorda i typ kasslernät?

– För att vara genomsläppliga så att sår kan andas och för att enkelt kunna klippas upp av sjukhuspersonal, till exempel under förlossning.

3. Går det att göra dem ogenomskinliga?

– Jag tror inte att det skulle vara möjligt med bibehållet pris och funktion.

4. Så priset styr?

– Ja, trosorna är gjorda för att hålla för några tvättar men inte mer och i många fall slängs de efter första användningen. Då är priset av yttersta vikt.

5. Summa kardemumma:

– Det finns flera skäl till att de ser ut som de gör. För dem som inte gillar dem så är det nog bara att acceptera och det är ju en väldigt kort period som de behöver användas och sedan fungerar det utmärkt att återgå till sina vanliga trosor om man fördrar det, säger Louise Fredriksson på BabyNord.

Vill du ha fler svar på livets gåtor? Följ Mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer