Beautiful happy family spending time together outside in green nature. Sunlight effect
Beautiful happy family spending time together outside in green nature. Sunlight effect Foto: Getty Images/iStockphoto / ArthurHidden

Så vårdar du relationen under semestern (om den är värd att rädda?)

Det är inte helt ovanligt att småbarnsföräldrar separerar efter sommaren. mama har pratat med relationsexperten Anna Bennich Karlstedt om hur man ska göra för att vårda förhållandet på semestern. Och vad man ska göra om man känner sig redo att lämna relationen.

Oktober är den månad då flest par ansöker om skilsmässa, och två av fem barnfamiljer där föräldrarna separerar har ett barn som är yngre än fyra år. Varför är det just efter sommaren som så många vill lämna relationen? Och finns det något man kan göra för att undvika de djupaste fallgroparna? mama har pratat med relationsexperten Anna Bennich Karlstedt, 44, som själv har tre barn, har skiljt sig och dessutom skrivit boken "Vägen genom skilsmässan: Att hantera en förlorad kärleksrelation".

Är sommaren en förhållandemördare? 

– Jag tror framför allt att sommaren är en period då man har tid att ta tag i det tuffa. Det är ofta ett oerhört svårt beslut att fatta och lättare att skjuta på när vardagen pinnar på i ganska hög takt. Ledighet ger också tid för eftertanke. Kanske landar beslutet då vi inte har tusen andra saker omkring oss.

Tid att bråka

Foto: per.norman@pernorman.se

En annan anledning, menar Anna Bennich Karlstedt, kan vara den ökade umgängestiden vi har på sommaren.

– Att tillbringa tid tillsammans när det är knackigt i relationen kastar ljus på det som verkligen inte fungerar bra. Vi har tid att bråka mer, irritera oss mer, känna efter mer. Kanske är den där veckan i sommarstugan droppen som får bägaren att rinna över.

Kan det vara dåligt att umgås för mycket? 

– Det är klart att när vi, som vanligtvis jobbar och har hand om barnen och deras rutiner och inte ses så himla mycket i vardagen, plötsligt ska umgås 24/7 så kan det vara en omställning. Det är inte ovanligt att vi bråkar mer när vi plötsligt har mycket mer tid tillsammans. Ofta behöver man hinna ikapp i sin relation vad gäller diskussioner kring hur vi har det, hur vi ska lösa olika saker och det kan man ha skjutit på till ledigheten.

SKAPA ETT GEMENSAMT PROJEKT PÅ SEMESTERN: Stora frökursen – lär dig allt om fröer och sådd

Hur vet man om det är bra eller dåliga bråk?

– De som har en bra grund att stå på, och kärlek, brukar ju få det bättre och inte sämre, då de äntligen har lite tid tillsammans. Att man trivs ihop, tycker om att prata med varandra och ha tid och så vidare, är ju ett kvitto på att det funkar. Så lite bråk och rensande kan vara naturligt under semestern, men det ska ju övervägande kännas bra att vara tillsammans.

Kanske kan man inte hälsa på både farmor och morfar i olika delar av landet, bara för att de vill träffa barnbarnen

Har sommarvädret effekt på förhållandet? Skiljer sig fler om det varit dåligt väder? 

– Det riskerar helt säkert mer slitningar, framför allt när man har förväntningar på härligt väder och sköna stunder på en brygga och glada barn, och allt bara regnar bort. Men jag gissar att vädret som dominerande faktor inte kan få en relation att helt braka sönder. I så fall har man redan andra, allvarligare, problem som ingen sol kan rädda.

Parents giving their kids piggybacks, waist up, close up Foto: Getty Images/iStockphoto / monkeybusinessimages

Anna Bennich Karlstedt tipsar om att prata ordentligt inför semestern om hur man vill ha den, för att inte drabbas av onödiga slitningar på förhållandet.

– Ni ska prata om dina förväntningar och behov och mina förväntningar och behov. Hur liknar de varandra och vad skiljer dem åt? Om en är väldigt social och den andre behöver egentid, behöver man prata om det på ett icke-dömande sätt och försöka hitta kompromisser och lösningar. Så att semestern blir så bra och återhämtande som möjligt för alla inblandade.

Tänk: "Det finns inga måsten"

Hon påpekar också att det är väldigt viktigt att lösgöra sig från föreställningar om hur semestern "borde" vara, och hur den "alltid" varit.

– Det är så lätt att fortsätta i samma gamla hjulspår, trots att det kanske inte fungerar. Kanske kan man inte hälsa på både farmor och morfar i olika delar av landet, bara för att de vill träffa barnbarnen och för att vi gjort så tidigare.

Ibland behöver vi träna lite på att göra andra besvikna, särskilt när vi har små barn att ta hänsyn till

Hon menar att man hellre borde tänka mer med ”det finns inga måsten”- perspektiv.

– Hur skulle vi lägga upp sommaren då? Sedan kan vi utvärdera om våra önskningar ligger nära hur vi faktiskt gör. Ibland behöver vi träna lite på att göra andra besvikna… särskilt när vi har små barn att ta hänsyn till.

Har du några andra tips för hur man ”sköter” förhållandet under sommaren och semestern när man har småbarn?  

– Det är inte lätt att vara generösa mot varandra när man har sömnbrist och ständigt ligger efter med sig själv. Men även här, att sätta sig och prata om hur man kan lösa återhämtningsfrågan så gott det går kan leda till lite nya idéer.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

En annan sak man ska tänka på är att ta hjälp om det finns att tillgå.

– Ibland har vi svårt för det. Vi ska hantera allt, vara kapabla och duktiga och ”göra rätt”. Att släppa lite på det och se om det går att få hjälp med avlastning, inte bara från varandra, kan för vissa vara ett sätt.

Vad ska man göra om man märker att känslorna inte finns kvar? 

– Inte fatta plötsliga beslut. Att känslor varierar och ibland inte finns närvarande är helt naturligt. Då är det bra att tänka på vad jag skulle behöva från den andre för att känna lite mer värme igen. Och se om det går att dra igång genom olika sätt att väcka det. Det kanske till exempel behövs lite tid tillsammans, om än bara en kväll i soffan med tekopp och utan skärmar, eller att tänka på intimitetsbeteenden.

Liggas?

– Det behöver inte liggas så mycket men att klappa varandra på kinden, pussas, komma ihåg att säga något snällt då och då kan väcka känslor som somnat till. Om känslorna är frånvarande länge kan det vara värt att ta lite hjälp.

Vi säger ofta ”ååååh grattis” till den som firar guldbröllop – utan att fråga vare sig dem eller oss: ”Men är ni lyckliga?”

Hur viktiga är egentligen känslor i ett förhållande? Kan de komma tillbaka efter småbarnsåren? 

– Ja, det kan de, men ofta pendlar känslor lite under småbarnsåren. Har det varit alldeles tomt på känslor under flera år tror jag det är svårt att väcka upp dem sedan när barnen blivit stora. Men det finns såklart exempel på det också. Det hör dock inte till det vanliga.

Vad tänker du när folk hävdar att man i dag skiljer sig ”för lätt”? 

– Det gör mig ganska upprörd. I det ligger en djup värdering att det mest rätta sättet att leva är i en livslång relation, hur den än ser ut så ska man kämpa och kämpa. Varför då? Det ligger ett rosa skimmer runt det livslånga, vi säger ofta ”ååååh grattis” till den som firar guldbröllop – utan att fråga vare sig dem eller oss: ”men är ni lyckliga?”. Och vi tänker alltid ”misslyckande" kring separationer.

LÄS OCKSÅ: Nej, att skilja sig kommer aldrig bli ”den lätta vägen ut”

Vad gör det med oss?

– Det här väcker skam och gör det svårare för många att ta sig ur relationer som inte alls är bra. ”För att man ska” eller ”För barnens skull” stretar man på utan kärlek. Så är det så klart inte för alla! Men det är så för alldeles för många. Jag tror inte det är särskilt många som skiljer sig för lätt. För de flesta är det en av de svåraste sakerna man gör, en djup och sårig kris och en sorg, och de flesta har nog kämpat på sitt sätt in i det längsta.

Varför skiljer vi oss mer i dag? 

– För att vi kan. Det är lättare, förr var det mycket svårare på grund av att det var ännu mer kopplat till skam, kvinnor hade inte någon egen ekonomi, det var svårare juridiskt och så vidare. Inte för att vi tar för lättvindigt på saken.

Barnen vill att föräldrarna samarbetar

Hur vet man när det är dags att ge upp? 

– När man har försökt, kanske till och med tagit hjälp, men inte lyckats göra de förändringar man skulle behöva för att må bra i relationen. Det är ju trassel i alla relationer mer eller mindre, perfekt finns inte, men när man försökt jobba på acceptans kring det som är trassligt, men den inte räcker. När man upplever att det är mer problem eller brist på känslor än det som är positivt, sett över en längre tid. Eller när man känner att ”det här går inte längre, jag VILL inte mer”. Ofta är det så, när man vet så vet man…

Kan du ge ett lugnande råd till alla som står i begrepp att separera, visst kan livet bli bättre av att skilja sig? 

– Det kan absolut bli både bra och bättre. Vi människor har en riktigt bra förmåga att ”komma igen” efter kriser, att återhämta oss mentalt och anpassa oss till nya situationer. Det är viktigt att försöka ha just ett barnperspektiv, se till att det blir så bra för dem som möjligt. Det handlar inte om att ha råd att bo lika stort eller resa på semestrar – det bryr sig barn mindre om.

Vad bryr sig barn om?

– Att föräldrarna har en så god samarbetsrelation som möjligt mellan sig, inte prata illa om varandra inför dem, det är DET som är allra mest avgörande för hur bra separationen blir för våra barn.

Anna Bennich Karlstedt menar också att det är nyttigt att ge barnen tid, och kanske inte hasta in i nya förhållanden.

– I slutändan får man det tillbaka, att ha tänkt mycket utifrån barnen och då kanske fått stå över egna behov ibland, med större samarbetsvilja och mindre ilska eller sorg från barnen som följd.

Hon menar också att man inte får glömma bort att en separation är en svår och sorglig sak och att det ofta tar tid innan man helt kan ”känna livet i sig” igen.

– Under tiden, ta hjälp ifrån vänner och familj, snarare än att vara stark och på egen hand klara av allt, vilket är vanligt när man redan känner sig misslyckad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Missa inga mama-intervjuer – signa upp dig på vårt nyhetsbrev här!