Så ofta (?) ligger vi – och det här beror den minskade sexlusten på

Är sexlusten borta? I en undersökning som RFSU genomfört med 6 000 personer i åldrarna 30–69 år konstateras det att lusten sviker för många av oss då och då. Och varför? Ofta för att vi är trötta. Man har inte gjort någon enskild undersökning på småbarnsföräldrar – men orsakerna till minskad sexlust går verkligen att koppla till småbarnsåren.

Undersökningen visar att sex av tio svenskar kan uppleva att sexlusten är borta ibland. Kvinnor anser sig ha mindre sexlust än männen. 70 procent av kvinnorna i undersökningen menar att de kan kan uppleva mindre sexuell lust. Nästan var femte kvinna svarade att den minskade sexlusten förekommer ofta eller alltid.

Vad beror det på när sexlusten är borta?

De vanligaste orsakerna till den minskade sexlusten är stress, trötthet och brist på egentid. Under småbarnsåren är många av dessa faktorer extra framträdande. Många är mitt i karriären, och ska samtidigt lämna och hämta barn på förskolan. Man sover mindre och har väldigt lite tid ensam.

Hur ofta ligger svenskar?

Var fjärde deltagare i undersökningen uppgav att hen ligger en gång varannan månad eller mindre, och bara två procent har sex dagligen. Ungefär var tredje person ligger en gång i veckan.

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år. Förutom stress kan bristen på energi vara relaterad till att man inte får i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver, vilket i sin tur kan påverka sexlusten. På RFSU kan vi se att många söker efter olika sätt att bibehålla eller öka lusten och att en stor andel är positiva till att testa lustgivande kosttillskott, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer