En av tio kvinnor lider av urinläckage minst en gång i veckan, men bara 25 procent av de drabbade uppsöker sjukvård. Dock finns ett test som visar om du behöver uppsöka läkare.

En av tio kvinnor drabbas av urinläckage minst en gång i veckan, enligt internationella studier, men bara 25 procent går till läkare för att få hjälp med sina problem. Det är vanligare för kvinnor än män, bland annat för att graviditeter och förlossningar ofta gör vävnaden i området kring urinröret svagare.

Att vara drabbad av urinläckage upplevs av många som skamfyllt, vilket kan vara en del av förklaringen till att så få söker hjälp.

prenumerera på mama

”Monica” har lidit av inkontinensbesvär i flera år.

– Jag har själv skämts mycket över mina problem. Att det är tabubelagt med blåsbesvär gör att det är många som inte vågar söka hjälp. Många vet inte ens om att hjälp finns att få, vilket skapar onödigt lidande. Det är hemskt att det ska behöva vara så, säger hon till Coloplast, som har tagit fram ett test du kan göra för att se om du är en av dem som borde söka läkarhjälp.

LÄS MER: Elin drabbades av urinläckage efter förlossningen: ”Jag kunde inte skratta”

Enligt Vårdguiden hjälper bäckenbottenträning, så kallade knipövningar, om man har så kallad ansträngningsinkontinens. Det innebär att det kommer kiss när man exempelvis hoppar, hostar eller nyser.

Karriärsevent med mama och Isabella Löwengrip

Blåsträning – att försöka tänja på intervallen mellan toalettbesöken – hjälper vid trängningsinkontinens, som innebär att man blir kissnödig så plötsligt att man inte hinner till toaletten. Det är alltid bra att motionera och dricka i lagom mängd, men man bör undvika att dricka för mycket, särskilt vätskedrivande drycker som te och kaffe.

Testa om du behöver uppsöka läkare

Svara på dessa frågor:

  1. Känner du ofta ett omedelbart behov att kissa?
  2. Har du någon gång ändrat dina planer för att du var orolig över att inte kunna hitta en toalett?
  3. Påverkar din blåsa din förmåga att koncentrera dig på arbetet eller i sociala situationer?
  4. Går du ofta upp två eller flera gånger per natt för att gå på toaletten?
  5. Får du okontrollerbara behov av att kissa som ibland resulterar i vätningsolyckor?

Om du kan svara ja på minst en av frågorna bör du söka hjälp.

Enligt Vårdguiden ska du även söka vård om du har kraftig nytillkommen inkontinens, blod i urinen eller svårighet att tömma blåsan.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där