Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Att skiljas med barn: Så undviker du ekonomisk kris vid skilsmässan

Funderar du på att bryta upp och bli solomamma? Läs det här först så att du inte blir barskrapad på kuppen. Det finns många missförstånd om vad som gäller kring skilsmässor.

Att gå igenom en skilsmässa när man har barn kan bli tufft såväl psykiskt som ekonomiskt.
Att gå igenom en skilsmässa när man har barn kan bli tufft såväl psykiskt som ekonomiskt. Foto: Istock

– Jag tror att mina ekonomiska uträkningar var ett sätt att bearbeta själva beslutet – ville jag, vågade jag, orkade jag? Men när jag väl bestämt mig var ekonomin oväsentlig, berättar Katrin, som separerade för tre år sedan.

Ju mer jämlik inkomst kvinnor har i förhållande till män, desto fler skilsmässor. Allra vanligast är det i Stockholm där lönerna är högst. Ändå är det många som går till banken för att ta reda på om de har råd.

– Det är fruktansvärt om kvinnor stannar av ekonomiska skäl i en tvåsamhet de inte mår bra i. Det kan man bli sjuk av, säger Sophia Lövgren, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, ensamstående föräldrars intresse­organisation.

”Visst var det tufft det första året, men samtidigt fick jag så mycket energi”

Många tvekar inför skräckbilden av den ensamma, fattiga mamman med barn på glid. Den bilden fick Katrin att vänta för länge, tror hon.

– Jag var rädd att mitt ex skulle kunna ge barnen mer än jag. Jag såg framför mig att de skulle ha jättekul hos honom i en stor våning och tråkigt hos mig i en liten tvåa. Men så blev det faktiskt inte.

Tvärtom. I dag bor de ungefär lika stort. De delade rättvist på bostaden och som varannan-vecka-mamma kunde Katrin satsa mer på jobbet och med tiden få högre lön.

– Visst var det tufft det första året, men samtidigt fick jag så mycket energi, berättar Katrin.

Foto: Istock

På vår medlemssajt Vi föräldrar finns även denna artikel: Skilsmässa – vid vilken ålder är det bäst för barn? 

Dubbla boenden och andra utgifter kostar minst en miljon kronor, enligt bankerna. Men blir alla mammor som skiljer sig fattiga?

– Vi har så olika förutsättningar. De allra fattigaste är de som drabbades av den ekonomiska krisen på 1990-talet. De har inte kommit ikapp som alla andra och lever fortfarande kvar på samma nivå, berättar Sophia Lövgren.

Viktigt för att få ett bra solo-mammaliv är heltidsarbete och en förstående chef. Men att flexa och jobba hemifrån är inte alla förunnat.

– Skilda föräldrar frågar framför allt efter större flexibilitet i arbetslivet. Annars kan du bli så låst att du kanske inte kan arbeta heltid.

Det som avgör hur ”fattig” du blir som skild är hur jämställt du levt som gift, menar hon.

– Det finns bara fördelar med att dela på föräldraledighet, vab, hushållsarbete och lönearbete redan från början.

De flesta barn bor mest hos mamma

Katrin upptäckte först vid skilsmässan att deras sätt att lägga upp familjeekonomin hade kunnat sluta illa för henne. Hon hade betalat barnens kläder och familjens mat, hennes exman bolånen. Han hade rätt att dra av sina utgifter i bodelningen, men inte hon.

– Jag visste inte att det är så det fungerar. Men min man var schysst och vi delade därför rättvist. Men tänk om han vägrat, då hade jag inte kunnat köpa en lika bra lägenhet…

Katrin och hennes man levde enligt traditionella könsroller. Hon var föräldraledig och jobbade deltid, han satsade på jobbet.

– I dag har jag svårt att förstå att jag kunde göra mig ekonomiskt beroende. Det är en trygghet att veta att jag kan försörja mig och barnen, det gör att jag känner mig stark.

För att få en bra ekonomi behöver man dela lika på ansvar och utgifter för barnen med sitt ex. Ändå bor bara 28 procent av alla barn växelvis. Resten bor mest hos mamma och varannan helg hos pappa.

– Om det är något jag skulle råda mammor till så är det att sätta sig över sina personliga känslor för exmannen och ha delat boende så att de kan arbeta heltid, säger Sophia Lövgren.

Också för barnens skull, menar hon. Det är viktigt att de har det lika bra hos bägge. Men det är tyvärr just barnen och pengar vi bråkar om när vi skiljer oss. Det är de vapen som ligger närmast till hands för att straffa den andre.

– Jag stöter ofta på berättelser där kvinnan har tagit initiativ till skilsmässan och därför kunnat bearbeta skilsmässan länge. Men för honom har det blivit en chock. Därför reagerar han med att bli förbannad, berättar Sophia Lövgren.

”Jag har aldrig varit med om en vårdnadstvist som har varit bra för någon”

Kvinnor mår nästan alltid bättre efter en skilsmässa. Män sämre. Och skilsmässan kan bli ett minfält om man inte bestämmer sig för att samarbeta. Det händer att en part (vanligtvis mamman) insisterar på enskild vårdnad. Det är inte heller ovanligt att vilsna och deppiga pappor straffar sin expartner genom att vägra bidra med ett öre utöver Försäkringskassans underhållsbidrag på 1 273 kronor.

– Det är fruktansvärt lågt, alla som har barn vet att 1 273 kronor i månaden inte täcker halva kostnaden för ett barn. Många boendeföräldrar, vilket oftast är mammor, avstår från sina egna behov för att ge barnen vad de behöver, säger familjerätts­advokat Therese Ström.

Bägge föräldrarna har skyldighet enligt lag att försörja sina barn. De ska bidra med vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och deras egen ekonomi. Umgängesföräldrar med medelinkomst och välskött ekonomi bör bidra med minst 2500 kronor i månaden per barn. En höginkomsttagare betydligt mer. Kan föräldrarna inte komma överens kan underhåll fastställas i domstol.

– Men underhåll som döms ut i svensk domstol är till skillnad från övriga EU-länder mycket låga, varnar Therese Ström och menar att den som startar en process bör väga eventuella rättegångskostnader mot höjningen av underhållet.

Med andra ord, en process kanske inte lönar sig. Dessutom är den uppslitande, vilket även den som vill ha enskild vårdnad bör tänka på.

– Jag har aldrig varit med om en vårdnadstvist som har varit bra för någon, säger Therese Ström.

Om Therese Ström fick bestämma skulle alla göra ett skilsmässoavtal för barn och underhåll medan de fortfarande är gifta och bryr sig om varandra.

– Då kan man planera för vårdnadsfred i stället för att riskera en vårdnadstvist. Ett avtal är inte juridiskt bindande. Men det är ett bevis för hur man ville ha det när man fortfarande stod på god fot med varandra.

10 budord för en rikare skilsmässa

1. Lev jämställt medan ni fortfarande är ett par.

2. Skriv ett avtal om hur ni vill skiljas medan ni fortfarande älskar varandra.

3. Hjälp din partner att bearbeta separationen innan ni skiljer er.

4. Blanda inte ihop vem som bär skulden med ekonomi och juridik.

5. Gör en budget för att få koll på din ekonomi.

6. Dela lika på ansvar och utgifter för barnen. Barn kostar minst 5 000 kr i månaden. Ju äldre desto mer.

7. Sätt er över arga, sårade känslor och kom överens – för barnens skull.

8. Gör en korrekt och rättvis bodelning, be om råd av en jurist.

9. En ny man eller kvinna har inga skyldigheter och påverkar inte underhållet.

10. Lös inte era konflikter i domstol.

Du kanske också vill läsa:
3 kvinnor om sina skilsmässor: ”Vi blev bättre mammor efter separationen”
Ska vi skiljas eller satsa? Vem krisar inte under småbarnsåren?
Så klarar du skilsmässan – och så löser du varannan vecka-livet 

Text: Kim Wadström