Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fråga mama-psykologen: ”Hur påverkas barnen av att min man och jag bråkar?”

Lena, 33, bråkar ofta med sin man och är nu orolig för hur det påverka barnen. Psykologen Anna Sylvén Björnör ger sina bästa råd för att hantera svåra konflikter inom familjen. 

Hur påverkas barn av föräldrar som bråkar? Psykologen svarar och ger råd.
Hur påverkas barn av föräldrar som bråkar? Psykologen svarar och ger råd. Foto: Unsplash

Hur påverkas barn av att se och höra bråk i hemmet? Och vad kan man som vuxen göra? Psykologen svarar. 

Lena, 33: ”Hur påverkas barnen av att vi föräldrar bråkar?”

”I sju stormiga år har min sambo och jag varit tillsammans. Vi älskar (väl) varandra men vi har också många problem. Vi bråkar flera gånger i veckan. Ibland är vi syrliga mot varandra och ibland höjer vi rösten och skriker. Bråken handlar ofta om pengar (vi är inte överens om vad saker får kosta) och om min familj (han gillar inte mina föräldrar). 

Vi har båda hett temperament och höjer rösten så fort den andra tar ton. Bråken slutar ofta med att sambon smäller igen dörren och kör iväg med bilen. Där, i tomrummet efteråt, får jag extremt dåligt samvete över att våra två barn har hört allting. Vi har två pojkar, en 5-åring och en 1-åring. Tar barnen skada av att vi som föräldrar är otrevliga mot varandra? Ibland skriker 5-åringen på samma sätt som vi skriker på varandra, och det känns väldigt dåligt.” /Lena, 33 

”Vi föräldrar skriker och bråkar med varandra, kan barnen ta skada?” undrar Lena.
”Vi föräldrar skriker och bråkar med varandra, kan barnen ta skada?” undrar Lena. Foto: Shutterstock

mama-psykologen svarar: ”Barn far illa av konflikter”

”Hej Lena! Tack för ditt brev. Så bra att du hör av dig med din oro. Jag tänker att din oro är befogad. Barn far illa av konflikter som återkommer ofta och som vi inte löser, de kan bli stressade och osäkra på sina egna och andras känslor. Och kan ha svårt att skapa fungerande relationer. Det är avgörande för barns utveckling att vi vuxna kan fokusera minst lika mycket på deras behov som på våra egna. Och när vi är i konflikt med vår partner tappar vi ofta bort barnens behov. 

Jag tycker att det låter väldigt viktigt för era barns utvecklings skull att ni går i parterapi. Varken ni eller barnen mår bra i längden av den stress som upprepade konflikter innebär. Däremot kan ni säkert alla växa tillsammans om ni vuxna hittar sätt att lösa era konflikter på.” /Psykolog Anna Sylvén Björnör.

Du kanske också vill läsa Fråga mama-psykologen: ”Hjälp, jag favoriserar ett av mina barn”?
Eller Fråga mama-psykologen: ”Hjälp, min svärmor är skitjobbig!”