Det grälar vi mest om

Parterapeuten Gullvi Sandin har träffat många krisande par. Hon vet vad vi grälar mest om. Att vi inte får sova, att man är den som gör mest hemma och vabbar mer är vanligaste orsaker till konflikter.

1. Trötthet.Vem har sovit minst, vem har blandat flest vällingflaskor i natt, vem fick sova en hel natt sist, vem har sovit flest hela nätter sedan barnen kom?

Terapeuten säger: ”Om ni har ett nätverk, be om hjälp så ni får sova. Eller turas om att ha huvudansvaret, till exempel varannan natt. Utan sömn löser ni inga problem.”

2. Arbetsfördelningen hemma.Vem tvättar, handlar, städar, nattar, lagar mat, hämtar, lämnar, går på föräldramöten? 

Terapeuten säger: ”Det är lätt hänt att den som är hemma först med barnet gör mest även när båda börjat jobba. Försök se era mönster, dela upp uppgifterna mellan er.”3. Vab.Vem har varit hemma mest? Vems jobb är viktigast? Varför ska alltid JAG...Terapeuten säger: ”Prata med varandra i förväg om hur ni ska hantera vab. Om båda föräldrarna har varit föräldralediga är det ofta lättare att prata om det här, eftersom båda har erfarenhet av hur krävande det kan vara att ta hand om ett litet barn.”

4. Pengar.Ska vi låna och konsumera eller spara och leva billigt? Gemensam ekonomi eller enskild? Köpa saker eller upplevelser?

Terapeuten säger: ”Förhållningssättet till pengar sitter ofta djupt rotat sedan uppväxten. Här behöver ni hitta varandra. Det kan behövas hjälp utifrån med att göra en tydlig budget, där ni kommer överens om vilket utrymme båda har till ’egna’ saker.”5. Traditioner.Hur är den perfekta midsommaren? Ska tjocka släkten samlas vid påsk? Vad är en riktig jul, vilka traditioner är värda att bevara?Terapeuten säger: ”Jag hade ett par hos mig som ägnade tre samtal åt att komma fram till vad som skulle finnas på julbordet. När det kommer till traditioner blir tänkandet ofta svartvitt – om det inte blir precis som det ska så är allt förstört. Här är det läge att lyssna klart på den andra och försöka förstå – för att hitta en lösning för båda två.”

6. Familjekrockar.Mina barn. Dina barn. Våra barn. Barn som är arga för att föräldrarna separerat och har svårt att acceptera styvföräldern. Olika konfliktkulturer. Gruppbildningar i familjen. Expartners som tar plats i familjen.

Terapeuten säger: ”Försök planera för den nya familjen ordentligt, de större barnen bör få komma med sina synpunkter på hur det nya livet ska bli. Men synpunkterna måste inte bli avgörande – det beslutet måste de vuxna ta!”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!