Debutant släpper roman om svårigheterna med att leva jämställt under småbarnsåren

Heltidsarbete, småbarnsliv, egentid och en parrelation som ska få sin tid. Känns vardagspusslandet igen? Exakt detta tar journalisten Kajsa Kettil, 35, upp i sin debutroman "Lilla råtta", där huvudkaraktären Sofia är så långt nere i stressträsket att hon till slut kraschar. "Jag hoppas kunna göra skillnad med boken", säger författaren.

Karaktären Sofia i "Lilla råtta" har fyra barn och är föräldraledig med det senaste tillskottet när hon plötsligt får nog. Hon har inte lust att vara föräldraledig längre utan vill gå tillbaka till jobbet i förtid. I detta är hon lik författaren bakom boken, journalisten Kajsa Kettil:

Kajsa Kettil. Foto: Pernilla Rudenwall Foto: Pernilla Rudenwall

– Jag längtade också tillbaka till jobbet när jag var föräldraledig. Jag älskar inte att vara ledig i 1,5 år, jag tycker om att jobba, berättar Kajsa, som är mamma till Alice, 9, Viola, 6,5 och Linnea, 2,5.

Kajsa var själv hemma på heltid i sju månader med första barnet och sedan delade hon och hennes man upp veckorna så att de både jobbade och var föräldralediga. Även de andra två föräldraledigheterna följde samma mönster.

Är ingen självbiografi

I boken blir Sofia, utan att ha bett om det, familjens projektledare. Det är hon som håller reda på matsäckar, som i 19 fall av 20 får svara på barnens frågor om när det blir middag, som packar åt hela familjen inför semestern och får plåstra om skrubbade knän när hon försökt få en stund för sig själv medan hennes man kollar barnen.

Många läsare kommer att känna igen sig i boken, som träffsäkert beskriver de utmaningar som såväl livet som relationen får utstå under småbarnsåren. Trots att Sofia och maken Magnus försöker vara jämställda är det alltid Sofia som till sist står med det oombedda huvudansvaret.

Samtidigt får vi följa den jobbande lilla råttan inne i Sofias kropp, den som får spegla hennes fysiska och mentala tillstånd, och som vill att hon ska krascha av utmattning.

Även om Kajsa själv är gift och har tre barn är det inte hennes eget liv det handlar om.

– Men visst finns det händelser i boken som jag eller någon jag känner har upplevt. Jag kan ha utgått från en bagatell och utvecklat den.

[adSpace placement="manual"]

Boken växte fram under förra året och började som en ventil.

– Hjärnan överraskade mig med att börja formulera meningar och stycken och sedan skrev jag ned det mesta i somras, berättar Kajsa, som kunde nyttja sina föräldrars gäststuga till att skriva.

Stundtals kaotiskt med tre barn

Med tanke på bokens tema kring jämställda relationer är det passande att den släpps just på kvinnodagen, den 8 mars.

– Vi är ganska jämställda, säger Kajsa om sin egen relation.

– Men det är svårt om bara en är det. Det har hänt att livet blir för mycket för mig, precis som för många andra i samma situation, och att det har gått ut över min hälsa, även om det inte gått så långt som för Sofia i boken. Men jag har sett hur långt man kommer med dialog och kärlek! säger hon och förklarar att hon och hennes man alltid jobbar på jämställdheten.

Vad tycker du är svårast med att vara mamma?

– Att räcka till. Inte bara för barnens skull, utan hur jag ska ha tid och ork att fördela tid och kärlek mellan dem, samtidigt som jag vill ha tid för mig själv. Jag vill inte välja, utan kunna kombinera det. Har jag för mycket av det ena blir jag inte så rolig att ha att göra med, erkänner Kajsa.

Kajsas döttrar Alice, Linnea och Viola går i mammas fotspår och skriver egna böcker. "Jag blir så himla glad när jag ser att de inspireras av mig och skriver egna historier. Jag hoppas att jag visar dem att mammor kan satsa på sina drömmar och göra utvecklande saker för sin egen skull", säger Kajsa. Foto: Privat Foto: Privat

– Det är väldigt intensivt, stundtals kaotiskt, med tre barn. Stor skillnad mot att ha två! tillägger hon.

"Lilla råtta" kan nog bli en ögonöppnare för många, och är med sina knappa 200 sidor en lättläst roman.

– Eftersom målgruppen är stressade småbarnsmorsor vill jag inte ta upp för mycket av läsarnas tid, skrattar Kajsa, som inte heller vill tala om för någon hur hen ska leva sitt liv.

– Men jag hoppas kunna göra skillnad med boken. Som kvinna måste man strunta i tabun och ingen kvinna ska behöva göra allt!

Kajsas bästa tips för dig som önskar en jämställd relation:

Tala om vad du känner

Kom överens om ett gemensamt mål

Fördela ansvarsområden, inte bara vardagliga sysslor

Hitta balans mellan att tjafsa och att visa kärlek

Försök ha förståelse för din partner – det är inget krig

Tycker ni om varandra kan ni växa tillsammans!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer