Sanna Lundell: "Varför är inte Stockholm byggd för vinter?"
Sanna Lundell: "Varför är inte Stockholm byggd för vinter?"

Sanna Lundell: "Varför är inte Stockholm byggt för vinter?"

Sannas krönika. Hur kommer det sig att Stockholm och stockholmarna är så oförberedda på vintern? Jo, det är för att vi envist håller kvar vid villfarelsen om att vintern är ett undantag, menar Sanna Lundell.

Nu får det vara slut på känslan av att vara på polarexpedition så fort man kliver utanför porten. Att ta sig upp till dagis är som att bestiga Kebnekaise. Omöjliga snövallar att forcera, iskylan som biter sig in i märgen, isfläckar att halka ovärdigt på, och alla dessa ”varning för ras”. När jag dundrar in i hallen på dagis är jag genomsvettig och galet andfådd, men med stelfrusna fingrar, knallröda öron och gåshud på kinderna. En vidrig kombo som jag nu börjar bli så trött på. Det svärs mycket om man hamnar i närheten av mig och min barnvagn med de där omöjliga, löjliga småhjulen längst fram som gör att jag får dra den efter mig, på morgnarna.

Jag vet att ämnet är oerhört tjatat så här i februari, men varför är inte den här staden lite mer byggd för vinter? Varför verkar det som om samtliga arkitekter har skissat upp sina byggen när syrenerna stod i full blom och vintern kändes som en hallucination långt, lång borta? Varför har Stockholm inga ordentliga snöröjningsfordon som rycker ut och gör gator och trottoarer barnvagnsrullningsbara?

I år har jag på fullaste allvar sett tre snöplogar. Tre. Inte en enda snöskottande gubbe på trottoarerna. Bara på taken. Här i Stockholm nöjer vi oss med att skotta tak, gatorna ser ut därefter. Som stora snötippar där bilar sitter fast i snömodden. För det här med dubbdäck det struntar vi i, de är ju dessutom förbjudna på Stockholm mest trafikerade gata. Vi lever i en villfarelse. I ett kollektivt lala-land där vi vägrar släppa tanken på att Stockholm inte har någon vinter. Vi har ju bara slask. Not.

Jag sällar mig till denna blundande skara. För inte har jag beställt några snödäck till vagnen i år heller. Och det här med ordentliga termobrallor, skidvantar, underställ och skoterkängor känns på något vis, trots snömassorna, de sibiriska isstormarna och minusgraderna, så fullkomligt onödigt. 

Snart blommar ju liljekonvaljerna. Snart släpper Per Gessle ytterligare en sommarplåga och allt återgår till det normala. 

För det är vad det handlar om. Vi vägrar tro på annat än att vintern är ett undantag. Den är ju nämligen helt ovärdig för oss nakendjur att vistas i. Det är liksom inte meningen att vi ska valsa omkring i detta djupfrysta och skulle vi komma på det och ta det på allvar så skulle förmodligen, om inte hela, så i alla fall halva Sverige emigrera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!