Sanna Lundell: "Barnen har cravings efter all mat som är fryst"
Sanna Lundell: "Barnen har cravings efter all mat som är fryst"

Sanna Lundell: "Barnen har cravings efter all mat som är fryst"

Sannas krönika. Frysta ärtor i soffan, en halv köttbulle under skrivbordet. Plötsligt är det bara fryst mat som gäller hemma hos Sanna Lundell.

Jag kommer in i vardagsrummet efter en liten evighet i  telefonkö inklusive samtal och möts av en liten absurd ”picknick” framför teven. På golvet framför sig har fyraåringen dukat upp ett stort fat med ketchup där han glatt dippar frysta fiskpinnar, frysta köttbullar och några riskakor. Han tittar stolt och glatt upp på mig och gör en svepande gest med handen för att visa upp sitt verk.

⁃ Visst har jag gjort fint! Vill du smaka mamma?

Barns matvanor ÄR märkliga. Från att samtliga småfolk i familjen enbart velat tanka sig med vaniljyoghurt och havrefras under en utdragen period, så har nu barnens cravings förflyttat sig till  frysen och dess innehåll. Det dras i frysdörrens handtag stup i kvarten för att hämta ut frysta ärtor, isade köttbullar, stenhårda hallon, isbitar och numer alltså fiskpinnar som inte överhuvudtaget uppskattas stekta av mig. Överallt i hemmet hittar jag små spår efter frysmat. Ärtor i soffan, en halväten köttbulle under skrivbordet, en gammal torkad rostmacka under sängen.

Jag förstår mig inte på den här fryshaussen alls. Vad är så lockande i allt det här iskalla? Vi lever ju inte direkt i öknen eller tropikerna, tvärtom minns vi alltför väl den obarmhärtigt hårda och långa vintern som vi nyss levt oss igenom. Vad är grejen med fryst?

Svaret på den här frysta gåtan får jag när min smarta bästis gör den korrekta iakttagelsen - de små gillar känslan av oberoende, av att själva kunna tillreda sitt käk. Frysen ligger ju liksom där nere, på deras nivå, så de behöver inte klättra på vingliga pallar och spilla mjölk på väg ner. Den frysta maten är dessutom i dess första fas totalt kladd- och slabbfri, vilket passar deras relativt lata natur. Här behövs inga skålar eller fat ens. Bara att grabba en näve ärtor och mumsa loss, lyfta ur några fiskpinnar ur paketet när andan faller på. Självständigt ätande.

Det ska bli kul att se vad som fångar deras matintresse när den här fasen är över. Tänk om det, gud förbjude, kunde vara frukt eller något annat som innehåller vitaminer och nyttigheter. Ska nog placera ett litet skåp ”där nere” och fylla det med en hel grönsaksdisk. Man kan ju alltid försöka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer