Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sallad med vattenmelon

Grillat i all ära, men för vissa av oss är det ändå tillbehören som är grejen. Som vattenmelonsallad med getost tillexempel.

Sallad med vattenmelon
Sallad med vattenmelon

Sallad med vattenmelon och getost

Du behöver:
en stor näve solroskärnor
en stor näve pumpakärnor
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
chilipulver
½ liten vattenmelon
150 g fårost eller hård getost
bladen av en liten knippa färsk mynta
3 salladslökar, ansade och fint
strimlade
2 limefrukter
extra jungfruolja
valfritt: 1 chili av någon spännande
sort, till exempel scotch bonnet eller
habanero, urkärnad och tunt skivad

Gör så här:
1. Sätt en stekpanna på medelvärme. Ringla i lite olivolja, tillsätt solros­kärnor, pumpakärnor, en rejäl nypa salt och peppar samt en nypa chilipulver. Fräs kärnorna i några minuter och vänd dem hela tiden. Se till att du inte lutar dig över pannan, för kärnor kan ibland poppa upp ganska högt. När de har fått lite färg och är lagom rostade drar du av stekpannan från värmen.

2. Skär bort skalet från melonen och pilla bort så många kärnor som möjligt.
Skär upp melonköttet i sneda, skeva ­bitar. Skär osten i liknande bitar.

3. Lägg melonbitarna i en bunke tillsammans med de flesta myntabladen
och all skivad salladslök. Pressa i saften från limefrukterna – det är den som får salladen att sjunga. Ringla över en rejäl skvätt extra jungfruolja, salta och peppra, blanda väl. Lägg upp salladen på ett fat eller en skärbräda, eller på ­tallrikar. Lägg på osten och strö över de rostade kärnorna. 

4. Toppa avslutningsvis med färsk chili om du vill (så mycket som du vågar), plus resten av myntabladen. 

Recept och bild ur Jamie Olivers "Jamies America".