Så var 2016 – vi listar årets viktigaste mama moments

Hur var året för oss mamas egentligen? I tre delar listar mama 17 höjdpunkter och lågvattenmärken som färgade vårt 2016. Idag redovisar vi nummer 1-6!

1. Årets hopp: Michelle Obama

2016 blev året då många trodde och hoppades att världens mäktigaste person äntligen skulle bli en mamma. Hillary Clinton snubblade på målsnöret, och alla vi som hade hoppats på att få ge våra döttrar ett konkret exempel på att de kan bli precis vad som helst – till och med president! – får i stället hålla våra tummar för att drömscenariot Michelle Obama 2020 blir verklighet. Missade du Michelles alla tårdrypande och rysningsframkallande tal under året så ge dig in på Youtube och njut.

2. Årets separation: Braxit

Nej, vi har inte stavat Brexit fel – med Braxit syftar vi så klart på Brangelinas skilsmässa – inte Storbritanniens utträde ur EU. Plötsligt stod det klart att Angelina Jolie, 41, ansökt om skilsmässa från Brad Pitt, 52, efter tolv år tillsammans, varav fyra som gifta. Paret har sex barn: Maddox, 15, Pax, 13, Zahara, 12, Shiloh, 10, och 8-åriga tvillingarna Knox och Vivienne. Men inte ens världens vackraste, framgångsrika och omtalade filmstjärnepar (givetvis är de snorrika också!) kunde överleva småbarnsåren. Ryktena om varför paret valde att separera har varit många: Bland annat sägs Brad ha haft en fling med en annan skådis – Marion Cotillard, 40 – och han har också anklagats för barnmisshandel, något som han friades från efter utredning.

[adSpace placement="manual"]

3. Årets tveksamma råd: Graviddrinken?

Vi älskar henne för hennes passionerade engagemang i oss kvinnor och för hennes rättframma sätt, men när kändisprofessorn och överläkaren Agnes Wold i somras propagerade för att det inte alls är farligt att dricka alkohol under graviditeten – och fick kraftigt mothugg från alla håll och kanter – blev vi minst sagt lite tveksamma. Det finns många kvinnorättssaker att kämpa för, men vi tycker kanske inte att just denna fråga har högsta prioritet.

4. Årets äntligen: Mer sperma åt svenska singeltjejer

Efter att i åratal ha vallfärdat till våra lite mer liberala grannar i Danmark blev det äntligen lagligt att som ensamstående kvinna få rätt till assisterad befruktning, insemination eller ivf, med donerad sperma i Sverige. Hurra för det!

LÄS OCKSÅ: mama-bloggaren och singelmamman Annika Leone längtar efter ett till barn

5. Årets låt: Sexiga mamas

När sångerskan Fergie, 41, mamma till Axl, 3, sjunger om MILFS i årets sexigaste video (låten heter ”M.I.L.F.$”) handlar det inte alls, enligt henne, om ”mothers I’d like to f*ck”, som förkortningen i vanliga fall står för, utan ”moms I’d like to follow” – och är en hyllning till alla mammor som både tar hand om sina barn och roddar en karriär. En snackis blev det definitivt, eftersom en hel del kända mamas dök upp i videon, bland annat Kim Kardashian, Alessandra Ambrosio och Crissy Teigen (som ammar i videon!).

 

6. Årets fossil: Gubbpapporna

De har verkligen legat i, kändisgubbarna, och det har gett resultat. Här är några av celebriteterna modell äldre som blivit pappor senaste året: Komikern Eddie Murphy, 55, blev pappa till sitt nionde barn, en liten Izzy. Skådisen Mel Gibson, 60, väntar också sitt nionde barn. Skådiskollegan Alec Baldwin, 58, fick sitt fjärde barn, en Leonardo. Kelsey Grammer, 61, ni vet ”Frasier”, har fått sitt sjunde barn. Ingen slår dock (i ålder) svenska affärsmannen PG Gyllenhammar, 81, som blev pappa för femte gången, till en dotter.

Av: Anastelle Wieslander, Maija Mårtensgård och Malin Lundberg Aguilera

Foto: Bulls, iStock

Hela listan är ursprungligen publicerad i mama nr 1 2017, som går att köpa i appen mama PLUS (gratis för prenumeranter)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!