Så var 2016 – årets viktigaste mama moments del 2

Hur var året för oss mamas egentligen? I tre delar listar mama 17 höjdpunkter och lågvattenmärken som färgade vårt 2016. Idag redovisas nummer 7-11!

LÄS OCKSÅ NUMMER 1-6: Så var 2016 – vi listar årets viktigaste mama moments

7. Årets trend: Fyra (eller fem!) är det nya tre

Var det det ökade flerbarnstillägget som gjorde att fyra, eller till och med fem, plötsligt blev det nya tre? Trebarnsfamiljer får i dag 604 kronor i flerbarnstillägg, medan fyra barn ger 1 614 kronor – och fem barn 2 864 kronor. Katjing! Så tänkte kanske Eva Röse, 42, som har Florian, Flynn, Floyd, och nytillskottet Frankie Boy. För att inte tala om programledaren och författaren Ann Söderlund, mamma till Ilon, Ossian, Dante, Bobo och nyfödingen Frans.

8. Årets plus: Det är aldrig för sent

När 90-talsstjärnan Janet Jackson, 50, meddelade att hon var gravid blev många väldigt nyfikna på hur det gått till, i och med att hon med råge passerat den ”normala” barnafödandeåldern. Enligt experter är det färre än en procent som kan bli gravida med sina egna ägg efter 49, så antingen har Janet haft en himla tur, eller så har hon använt donerade ägg, egna nedfrysta ägg eller embryon från när hon var yngre. Det är när det kommer till kritan inga problem för en kvinna i 50-årsåldern att bära och föda ett barn, om hennes hälsa är god. I Sverige är det bara några procent av dem som föder barn som är äldre än 40. Annat var det på 1800-talet, då det var tio gånger vanligare att föda barn mellan 40 och 44, och 20 gånger vanligare att föda barn mellan 45 och 49, än det är i dag. Och då fanns det ingen som helst assisterad befruktning att tillgå. Coolt!

[adSpace placement="MANUAL"]

9. Årets jobbtrend: Prinsess-style

Det är antagligen liiiite enklare för en kunglighet (vi gissar att det finns gott om backup) att ta med sina små på jobbuppdrag än det är för oss vanliga dödliga. Men det har varit härligt att de små blåblodiga barnen fått ta så stor plats i det offentliga under året! Kronprinsessan Victoria, 39, mamma till Estelle, 4, och Oscar, 10 månader, hennes syrra Madeleine, 34, mamma till Leonore, 3,5, och Nicolas, 1, 5, samt prinsessan Sofia, 32, mamma till Alexander, 8 månader, har alla tre valt att ta med sig knoddarna på officiella uppdrag. Vi tar med oss trenden in i 2017 och tänker prova åtminstone EN gång.

10. Årets debatt: Att vara eller inte vara på förskolan

2016 klubbades förslaget om att utöka tiden på förskolan för barn som har föräldralediga päron hemma till (max) 40 timmar i veckan i Stockholms stad igenom. Beslutet har debatterats flitigt.

LÄS OCKSÅ: Barnpsykologen Malin Bergström: Småsyskon behöver också egentid med mamma

11. Årets mama-drama: Kim Kardashian blir rånad

I stället för egentid och skönhetssömn på Paris-semestern blev realitystjärnan och Instadrottningen Kim Kardashian, 36, väckt mitt i natten, bunden, hotad med pistol och rånad på sina svindyra smycken. Maken, hiphopstjärnan Kanye West, avbröt sin pågående konsert, och drog säkert, precis som Kim, en lättnadens suck över att barnen North, 3, och Saint, 1, inte var med.

Av: Anastelle Wieslander, Maija Mårtensgård och Malin Lundberg Aguilera

Foto: Bulls, iStock

Hela listan är ursprungligen publicerad i mama nr 1 2017, som går att köpa i appen mama PLUS (gratis för prenumeranter)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer