Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så tycker mammorna om nya förskole-regeln: ”Stockholmare är bortskämda”

Från och med den 1 februari får föräldralediga i Stockholm ha sina stora barn på förskolan max 30 timmar per vecka.

I Stockholms kommun har det sedan en tid tillbaka varit tillåtet att ha sina barn heltid på förskolan när man varit föräldraledig med bebis. Sedan den 1 februari har gränsen sänkts till 30 timmar per vecka igen.

”30 timmar räcker gott och väl”, tycker förskolläraren tillika tvåbarnsmamman Caroline, som bor i Stockholm.

Hon är en av många mammor som har tyckt till om den nya regeln i vår Facebookgrupp mamapower. Där framgår också hur olika reglerna är från kommun till kommun:

”Vi tycker att ni bortskämda stockholmare ska nöja er gott och väl då vi andra har 15 timmar/vecka. Mvh resten av Sveriges mammor”, skriver Saga.

Just förskolan har alltid varit ett hett debattämne på mama och det märks i mamapower hur mycket åsikterna går isär.

”Det är extremt generöst med både 40 och 30 timmar. I Kristianstad gäller 15 timmar! Det tycker jag dock är lagom”, skriver Madeleine, 27, mamma till Ellion 2, och Bianca, 4 månader, och får medhåll av Johanna: ”Heltid är orimligt!”

Flera stockholmsmammor, som alltså är de som påverkas, är samtidigt negativa till ändringen:

Jag tycker att det är synd att timmarna begränsas. Det är ett heltidsarbete att ta hand om ett barn,” skriver Moa, 35, som är mamma till en 3-åring.

Tvåbarnsmamman Marie-Louise från Kramfors håller inte med:

”Om man som föräldraledig inte orkar eller vill ha båda barnen hemma så mycket kanske man inte ens skulle haft två barn.”

Första månaden efter bebisens födsel är det fortfarande tillåtet att ha det stora barnet heltid på Stockholms förskolor, efter det fördelas timmarna på fyra eller fem veckodagar.

I skollagen står det att barn till föräldralediga ska erbjudas förskoleplats minst 15 timmar i veckan. Stockholm är, trots minskningen, fortfarande den kommun som erbjuder flest vistelsetimmar i landet.

Du kanske också vill läsa Annas läsarkrönika: ”Varför är det så provocerande att jag vill vara hemmafru?”

Så tycker mammorna om nya förskoleregeln i Stockholm

Anna-Lisa, 41, mamma till två barn på 3 respektive 5,5 år samt ett bonusbarn som är 13, bosatt i Stockholm: ”Jag som var föräldraledig när det gick från 30 timmar till fritt tyckte att det var fantastiskt. Inte för att vi hade storasyster där längre dagar, utan för att jag inte behövde hetsa iväg på sekunden (naturligtvis precis vid bajsstunden) för att hämta när tiden gick ut. Jag blev en lugnare och bättre förälder. Jag älskar att vi har bra barnomsorg i det här landet och det ska vi värna.”

Nathalie, 30, mamma till en 6-åring och en på 13 månader, bosatt i Ängelholm: ”Att föräldrar som är hemma ska lämna sina barn på förskolan och belasta barngruppen där – känns inte det tokigt? Många små barn får ingen plats på förskolan för att det är fullt. Är det då rimligt att det tas upp platser av barn vars föräldrar är hemma och hade kunnat ta hand om dem själva?”

Martina, 36, mamma till en son på 2,5, gravid i vecka 38 och bosatt i Helsingborg: ”Jag tycker det är upp till var och en och har inte åsikter eller dömer de som vill/kan ha sina barn på förskolan 30 timmar i veckan. Alla är vi olika, precis som barnen, och har olika behov och förutsättningar.”

Alva, 23, mamma till två barn på 4 år respektive 5 månader, bosatt i Sandviken: ”30 timmar låter helt jäkla galet. Jag tyckte 15 timmar var helt onödigt men 20 timmar var lagom för då blir det mer rutin med måndag-torsdag 9-14 och sedan långhelg. Vad gör man egentligen om dagarna om man har barnen på förskolan 30 timmar i veckan när man är mammaledig?!”

Följ den intressanta diskussionen och läs alla kommentarerna direkt i tråden i vår Facebook-grupp mamapower.