Så pratar du med barn om tiggeri – här är Stadsmissionens råd

Barn har ofta frågor om den fattigdom och det tiggeri de ser på gatorna. Men det är inte alltid så lätt för oss vuxna att veta hur vi ska svara. Nu har Stadsmissionen gjort en kampanj för att hjälpa oss prata med barnen.

 

Kampanjen består av ett videoklipp där tiggare läser upp frågor som barn har ställt till dem, samt en sajt med bland annat råd kring hur man kan prata med barn om tiggeri. Utgångspunkten är att det är bättre att vi vuxna pratar med barnen än lämnar dem ensamma med sina känslor och frågor.

– Barn är empatiska och har lätt att leva sig in i andras lidande, oavsett om det är kattungar eller människor. De blir ofta känslomässigt berörda, säger Marika Markovits, direktor vid Stockholms stadsmission, till SvD.

Här är Stadsmissionens råd kring att prata med barn om tiggeri. Råden är framtagna tillsammans med en socionom och psykoterapeut.

1. Se vad som händer genom barnets ögon.

Dra dig inte för att börja prata om det ni ser och är med om. Om barnet ser oroligt ut eller tycker att något verkar annorlunda och konstigt – bekräfta att du ser att barnet undrar. För barn kan det kännas fel och underligt att bara gå förbi och låtsas som ingenting.

2. Hjälp barnet att förstå sin verklighet.

Det kan verka underligt och skrämmande för ett barn med en människa som sitter utanför affären och tigger med ett foto på sina barn. Då är det viktigt att prata om det man ser och svara på de frågor barnet har. Om vi lämnar barnet ensamt med sina försök att förstå sin omvärld kan barnet skapa egna svar och förklaringar – förklaringar som kan väcka oro och rädslor hos barnet och som kanske är värre än verkligheten.

3. Ta dig tid att tänka.

Vad tycker du själv om fattigdom, orättvisor och mötena med fattiga människor på våra gator? Sök information och kunskap!

4. Var ärlig!

Barn känner om du säger en sak och gör en annan. Men det betyder inte att du behöver ha alla svar. Det är ok att säga ”jag vet inte”.

5. Utgå från barnens frågor.

Barn har ofta väldigt konkreta frågor - lyssna på dem och hjälp barnet att börja samtalet.

6. Prata om hur ni väljer att engagera er.

Fundera om det finns något som ni i er familj kan och vill göra för att hjälpa till. Det kan vara att ge pengar eller något annat till en enskild person som tigger, eller bidrag till en hjälporganisation som hjälper tiggarna. Det viktigaste är inte om man väljer att ge pengar eller inte, utan hur man bemöter de människor som sitter på gatan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer