Så här reagerar små barn när vuxna bråkar

Bebisar må se ovetande ut, men trots det förstår de mycket mer av våra känsloyttringar än vi tror. Enligt en ny amerikansk studie från University of Washington kan bebisar förstå när vuxna är arga eller irriterade.

 

 

Bebisar är bättre på att läsa av dina känslor än du kan föreställa dig. Enligt en ny studie från Institute of Learning and Brain Sciences på University of Washington kan bebisar så små som 15 månader gamla förstå när vuxna i dess omgivning är arga eller irriterade. Dessutom, som vi kan se i videon ovan, kommer barnen att försöka anpassa sitt beteende för att förhindra att de vuxna blir ännu mer upprörda.

I videon ser vi hur den 15 månader gamla Adrien utsätts för ett experiment universitet i Washington. Adrien är till en början vid gott mod och leker sig igenom den första uppgiften med ett leende på läpparna. Men när Adrien ombeds att leka met ett pärlhalsband, kommer plötsligt en kvinna in i rummet. Hon är irriterade och börjar diskutera med kvinnan som utför experimentet. Efter bråket är Adrien som förändrad. Han stirrar nedstämd ner i bordet och vill inte röra pärlhalsbandet förrän den arga kvinnan lämnat rummet. 

Studien utfördes på sammanlagt 150 stycken 15 månader gamla pojkar och flickor. Föremålen de fick leka med varierade och varje bebis satt under experimentet i sin förälders knä. Resultatet av studien visar att bebisarna förstår mycket mer av våra känslor än vi tror. Forskarna förklarar att bebisarna använder olika ledtrådar för att förstå motiv och agerande hos vuxna omkring sig. De tjuvlyssnar på det ni säger och hur ni reagerar. 

”De kan förstå vad du gör, vad du tänker på, planerar och reglera sina egna handlingar därefter” förklarar Dr. Andrew Meltzoff, som står bakom studien. 

Forskarna upptäckte också att det tog längre tid för barnen att röra vid leksaken om de tittat på barnen efter sina vredesutbrott. Ingen ilska riktades dock direkt mot barnen i någon av fallen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!