Så här farligt är det att ha kemikalier hemma – klippet som får oss att rensa i städskåpet

Fläckborttagning, disktabletter och klorin – eller ett mysigt gosedjur? När holländska sajten Veiligheid lät barn välja mellan leksaker och rengöringsmedel innehållandes kemikalier, blev resultatet minst sagt skrämmande.

Den vanligaste orsaken till förgiftningsolyckor bland småbarn är hushållskemikalier och oftast har barnet kommit åt produkterna i samband med att de används. Om ditt barn skulle få i sig lite schampo eller handdiskmedel är det ingen större fara – då räcker det oftast med att barnet får dricka något.

Om ditt barn däremot skulle få tag på hushållsprodukter med frätande kemikalier (såsom kaustiksoda/lut som finns i vissa propplösande medel, vissa maskindiskmedel, avkalkningsmedel och 24-procentig ättika) kan ditt barn snabbt få frätskador.

Andra vanliga lösningsmedel som är riskabla är till exempel lacknafta, fotogen och lampolja. Dessa kan lätt glida ner i luftvägarna och orsaka kemisk lunginflammation. Om ditt barn skulle ha fått i sig något av dessa medel behöver barnet snabbt observeras eller behandlas på sjukhus.

Vill du veta mer om kemikalier i ditt barns vardag finns en informativ broschyr hos Kemikalieinspektionen!

Vill du se mer sånt här? Följ mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!