Så fixar du vardagen
Så fixar du vardagen Foto: unknown

Så fixar du vardagen

Nej, man är inte helt på topp nu efter månader av mörker och grådis. Men det finns hjälp! Här är fem bra och smarta sätta att höja mammas senvinterhumör.

1 ALLT KÄNNS BARA SEEEGT

Du är utmattad trots att du inte har gjort något särskilt och kvider när väckarklockan ringer. Du kämpar dig igenom arbetsdagen, dåsar till på bussen hem,
orkar knappt laga middag – än mindre leka med barnen – och sitter fast förankrad i soffan redan klockan åtta, lamslagen av trötthet. Igen.

LÖSNINGEN: Sätt fart på endorfinerna! Istället för att försöka vila dig ur svackan, kliv upp 45
minuter tidigare än vanligt och ta en rask promenad före frukost. Andas djupt och gå så fort du orkar utan att börja springa. Den energi du får av promenaden kommer att sitta i hela dagen, dessutom sover du bättre på natten – och vaknar utvilad. Bonustips: Skaffa en stegräknare så blir du extra peppad.

2 DU BLIR TOKIG PÅ BARNEN

Ingen vill äta din goda, nyttiga mat. Barnen slåss om en plastödla tills blodvite uppstår. Lillkillen slänger ditt Kanebo-smink i toaletten och fjärrkontrollen i kaffet. Storasyrran gråter för att hon hellre vill vara hos mormor och skriker att du är dummast i hela världen. Du önskar att du hade varit på jobbet istället och får akut dåligt samvete.

LÖSNINGEN: Vänd på situationen genom att bjuda hem någon på middag. En god vän, med eller utan barn, lyfter fokus från din och barnens dåliga dag. Barnen tycker det är spännande med besök, du får prata av dig med en annan vuxen och gästen får känna sig som räddaren i nöden. Win-win-win!

3 DU ÄR SEN TILL DAGISLÄMNINGEN

Du är sen. Då saktar tunnelbanetåget in och stannar mittemellan två stationer. Det här är andra gången på en vecka du kommer sent. Mobilen laddar ur just när du ska ringa och ursäkta dig. När föraren mumlar att "det dröjer en stund" svimmar du nästan av irritation.

LÖSNINGEN: Skratta högt! Javisst, det är orimligt och ser dumt ut. Javisst, dina medpassagerare tror att du är galen. So what? Det är omöjligt att vara irriterad samtidigt som man gap­­skrattar. Och ju mer du skrattar, desto gladare blir du. Snart kommer du att skratta på
riktigt, och härdar du bara ut lite skrattar snart hela vagnen. Bingo.

4 DET ÄR ÖVERSVÄMNING I KÖKET

Hjälp, en läcka! Du stänger av diskmaskinen och försöker moppa upp vattnet men det fortsätter att forsa ut över golvet. Du ringer en rörmokare på måfå ur Gula sidorna. Han kan komma på stört, men det kostar 25 000 kr + moms. Dina stressnivåer är högre än fjolårets styrränta.
 

LÖSNINGEN: Stick in huvudet i tvättmaskinen eller ugnen (naturligtvis inte när de är på) och skrik allt vad du orkar. Japp, ibland är det skrika man måste göra för att bli av med adrenalinet och rensa skallen. När du har skrikit i cirka en minut har du antingen 1. tappat rösten, 2. fallit i gråt, eller 3. rymt hemifrån. Nu kan det bara bli bättre.
 

5 DU KOMMER INTE I KLÄDERNA

Plötsligt sitter dina pålitliga snyggjeans inte perfekt längre. Du har antagligen fött barn nyligen (eller inte särskilt nyligen, för all del) eller så är du en av dem som sväller upp en gång i månaden. Deppigt, oavsett orsak.

LÖSNINGEN: Dra upp axlarna och sänk dem sedan. Tryck in armbågarna i sidan och vinkla underarmarna rakt ut åt sidorna. Stå kvar och andas djupt i en minut, med sänkta axlar och handflatorna uppåt. Resultat?
Bättre hållning = snyggare mamma.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!