Så får ni ihop sommarlovspusslet – tips till ensamstående och bonusföräldrar

Kom inte den goda fen och gav dig tio veckors sommarlov i år heller? Här är smartaste lösningarna för att få ihop familjens sommarschema.

14 tips till dig som är ensamstående

1. Slå dig ihop med kompisen

Säkert kan du hitta någon annan förälder i bekantskapskretsen med samma problem som du. Slå er ihop och dela på kidsen, matkostnaderna och semesterdagarna, så kommer sommaren att gå geschwint.

2. Arrangerade resor

Vänd dig till ideella föreningar, organisationer, fackförbund eller kyrkan som ofta arrangerar resor för ensamstående.

3. Våga fråga

Ska barnets bästis iväg på resa med sin familj? Våga fråga om de kan ta ditt barn med sig också. Kanske har de inte tänkt tanken på att du kan behöva hjälp. Vilken unge blir inte överlycklig över att få ta med sig kompisen på semestern?

4. Fixa stålar

Fått en lägerplats för ditt barn men har inga pengar? Fonden Majblomman samt Svenska kyrkan delar ut sommarlovsbidrag till ensamstående.

Läs också: Så maxar du semesterkassan – 15 tips inför sommaren

5. Kollo

Kolla sista minuten-platser till kollo och låt barnen få åka på sitt livs äventyr medan du jobbar. Priset på kollovistelsen är ofta inkomstprövat, vilket gör att du inte behöver bli ruinerad av att barnen åker iväg en eller ett par veckor.

6. Sommarfritids

Roligare än vanligt fritids, tycker många barn om sommarfritids. Här finns tid, ork och läge för roliga utflykter, och med färre barn och fler vuxna garanteras ditt barn uppmärksamhet.

7. Jobba hemifrån

Berätta för din arbetsgivare att det kört ihop sig. Kanske kan ni göra en sommarlösning där du jobbar hem­ifrån en tid? Även i solen blir jobbet gjort och kidsen slipper vara ensamma hemma.

8. Idrottsskola

Många idrottsklubbar har sommarverksamhet för barn. Kolla om de har platser över eller har fått återbud till en kurs eller ett läger som lockar ditt barn?

9. Gå ner i tid

Fram tills barnet fyllt åtta år har du rätt att förkorta din normala arbetstid med upp till en fjärdedel, bara du anmäler det till din arbetsgivare två månader i förväg. Självklart kan du söka senare, men då kan arbetsgivaren neka. Även om det innebär lägre lön kan en ledig dag i veckan, eller kortare arbetsdagar, lösa lite av sommarlovet.

10. Blixtinsatser

Hör med släkt, vänner och grannar om de kan tänka sig att tillbringa en eller ett par dagar med dina barn. Korta perioder är ofta inget problem för folk att vara barnvakt. För barnen är omväxling kul.

11. Gemensamt hemmafritids

Skicka ut ett mejl i klassen och fråga vilka mer som har sommarlovsproblem. Gå ihop och fixa ett eget hemmafritids åt era barn. Fem barn, varsin vecka och halva lovet är fixat.

12. Surfa runt

På nätet kan du hitta före­ningar och organisationer som erbjuder sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Skrivarkurser, målarskola, teaterläger – kreativt lov.

13. Barnvakt

Om du har råd, anlita barnvakt eller extra­mormor. Många företag med hushållsnära tjänster har barnvaktstjänster och då gäller RUT-avdrag. Eller be grannbarnet om hjälp!

4 tips till dig som lever i en bonusfamilj

1. Planera tillsammans

Bonusfamiljer betyder ju ofta dubbla uppsättningar föräldrar och därmed dubbla uppsättningar semesterdagar. Se lyxen istället för problemet i det och bjud in alla, både bio­logiska och bonusföräldrar, på en fika och planera in sommarveckorna ihop.

2. Släkten är bäst

Se fördelarna med att ni är en storfamilj och använd er av alla extrafastrar, bonusmormödrar och plastkusiner som finns. Delat på många är inte ett tio veckor långt sommarlov så långt.

3. Ta hänsyn

Försök att ta hänsyn även till hur och med vilka barnet själv vill fira sin semester. Kanske behöver hen en paus från, eller vill ägna mer tid åt, sina bonussyskon eller sin ena eller andra familj. Flyttar barnet mellan mamma och pappa varannan vecka i terminerna kanske det kan vara skönt att bara få vara på ett och samma ställe i flera veckor under sommaren?

4. Ta hjälp av barnen

Har du och din nya partner barn i olika storlekar kan det vara idé att låta de stora hjälpa till att passa de små. Barnen växer av ansvaret och när ni får hjälp blir det lättare att vara hemma själv med ett dussin ungar.

Av: Helén Bjurberg, uppdaterad av Lisa Nylén

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 6 2012.

Ta mig till alla artiklar på Varannan vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!