Så blev 2016 – här är årets viktigaste mama moments del 3

Hur var året för oss mamas egentligen? I tre delar listar mama 17 höjdpunkter och lågvattenmärken som färgade vårt 2016. Idag kör vi de sista punkterna, nummer 12-17!

LÄS OCKSÅ NUMMER 7-11: Så var 2016 – årets viktigaste mama moments del 2 

12. Årets mama-crush: Justin Trudeau

När Donald Trump vann det amerikanska valet i november pajade Kanadas medborgar- och migrationssajt av överbelastning. Kanske i första hand för att många amerikaner ville fly den nya presidenten – men det skadar ju inte att högsta hönset i grannlandet i norr råkar vara just Justin Trudeau, 45 – världens just nu mest karismatiska och sympatiska ledare. Denna trebarnspappa (till Xavier, 9, Ella-Grace, 7, och Hadrien, 2,5) pratar gärna om jämställdhetsfrågor, kallar sig öppet och ofta för feminist, och har öppnat landets gränser för att hjälpa syriska flyktingar (och poserar med pandabebisar!). Att vara en mjukis var så sexigt 2016, och även alla år framöver hoppas vi.

LÄS OCKSÅ NUMMER 1-6: Så var 2016 – vi listar årets viktigaste mama moments

13. Årets nyord: Momsplainer

Aldrig kan man göra rätt som mamma, och 2016 fick alla mansplainers därute tyvärr sällskap av nya, tråkiga fenomenet momsplainer – en mamma som talar om för en annan mamma hur denna ska sköta sina barn. Ett av offren för mammapolisen var bloggaren Angelica Lagergren, 31, som åkte till New York med kompisarna över en weekend, medan hennes man Stefan stannade hemma och jobbade, samtidigt som barnen, Alice, 2,5, och Philip, 1, gick till förskolan. Ramaskri! Även mamas bloggare Carin Da Silva, 32, fick det hett om öronen, när hon lämnade storebror Theo, 3, på förskolan för att vara hemma med nya bebisen Max, snart 2 månader. Det tyckte mammapoliserna INTE om: ”Varför skaffa barn om man inte vill vara med dem?” Suck. 2017 lägger vi ner momsplainingen, tack! Visa lite ödmjukhet inför att alla mamas är olika – glöm inte att vi alla älskar våra barn!

LÄS OCKSÅ: mamas bloggare stöttar Carin Da Silva: ”Vi är fantastiska mammor!”

14. Årets magont: Elaine Eksvärds bok

mama-bloggaren

, som även blev Årets viktigaste mama, Elaine Eksvärd, 35, blev sexuellt utnyttjad av sin pappa från att hon var två år. I hela sitt liv har hon tigit, men när hon fick egna barn, Matheo, 4, och Evelyn, 1,5, kunde hon inte hålla tyst. Boken ”Medan han lever” gav oss rejält ont i magen, och Elaine har sedan boken kom ut våren 2016 ägnat stor del av sin tid att kämpa mot sexuellt utnyttjande av barn.

Tack för det Elaine!

[adSpace placement="manual"]

15. Årets film: Bad moms

Det här var året när vi på allvar kunde tokskratta av igenkänning i biosalongen (om vi nu lyckades ta oss dit). ”Bad moms” är en film som ställer motsatserna bad mom/good mom mot varandra, och där det ständigt dåliga ”mamvetet” får sig en känga. En uppmaning till alla mammor att sänka de orealistiska kraven på att vara en perfect mama – halleluja! Vi pratar inte all-in 70-talsliberal, men en trend du jour, där bloggar som Selfish mother, The Unmumsy mum och Hurrah for gin verkligen sticker ut -hakan.

16. Årets amningstrend: Glamning

Plötsligt syns de överallt – de ammande (glamorösa) kändismammorna som (gl)ammar – när och var deras bebisar än behöver det. För vår omslagsmama Freja Edholm Borchies är det självklart att Leona, 4 månader, ska få äta precis var, när och hur hon vill. Glamning, instaamning eller oavsett vad. #normalizebreastfeeding var hashtagen vi mer än gärna refererade till.

LÄS OCKSÅ: ”Glamning” och andra snackisar kring hur vi matar våra bebisar

17. Årets papatrend: Cheerios challenge

Och vad gjorde papporna 2016 då? Jo, de staplade Cheerios på sina sovande bebisar och fick tusentals likes på Instagram!

Av: Anastelle Wieslander, Maija Mårtensgård och Malin Lundberg Aguilera

Foto: Bulls, iStock

Hela listan är ursprungligen publicerad i mama nr 1 2017, som går att köpa i appen mama PLUS (gratis för prenumeranter)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer