Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skriv en saga med ditt barn – 4 enkla sätt att boosta barnens fantasi

Författaren Johanna Schreiber tipsar om fyra sätt att skapa sagor tillsammans med ditt barn! Här är fyra enkla och roliga pyssel som dessutom stimulerar barnens fantasi. 

Flanosaga, stafettsaga eller sagopåse? Det finns många roliga sätt att pyssla och skapa sagor ihop med ditt barn!
Flanosaga, stafettsaga eller sagopåse? Det finns många roliga sätt att pyssla och skapa sagor ihop med ditt barn! Foto: Unsplash

Går det att skriva sagor tillsammans med sina barn? Absolut, tycker författaren Johanna Schreiber, som här delar med sig av sina bästa tips: 

1. Flanosaga – pyssel för mindre barn

Hitta på en flanosaga tillsammans med dina barn.
Hitta på en flanosaga tillsammans med dina barn. Foto: Unsplash

Passar barn i åldern: 2-5 år.
Du behöver:
Sax
Magasin och morgontidning
Kylskåpsmagneter och kylskåp, alternativt häftmassa eller tejp. Eller vad som helst som gör att grejer fastnar någonstans.
Gör så här:
Klipp ut åtta-tio figurer ur ett magasin eller en morgontidning. Till exempel en handväska, några olika människor, en bil, en parfym, en glass. Sätt dig framför kylskåpet eller väggen tillsammans med ditt barn och bygg sagor av tidningsurklippen genom att fästa dem med magneter, häftmassa eller tejp. Prata kring det ni ser och vad som händer i sagan. Spara gärna urklippen i en påse när ni är klara, för barnen tycker ofta det är roligt att ta fram dem igen och bygga nya sagor av bilder de redan känner igen.

Johanna Högström Schreiber

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Erik, 33 år, döttrarna Aviva, 3,5 år, och Yael, 5 månader.

Bor: Hägerstensåsen i Stockholm. 

Gör: Författare.

Aktuell: Med barnboken ”Miras magiska anteckningsbok”, ungdomsromanen ”Inte som du” och romanen ”Tolv veckor med dig”, som släpps den 30 april.
Instagram: @joschreiber  

Författaren Johanna Schreiber delar med sig av sago- och pysseltips! Här tillsammans med dottern Aviva.
Författaren Johanna Schreiber delar med sig av sago- och pysseltips! Här tillsammans med dottern Aviva. Foto: Privat

2. Stafettsaga – fantasifyllt för äldre barn

När ni skriver en stafettsaga kan du som vuxen styra dramaturgin och skapa spänning för ditt barn.
När ni skriver en stafettsaga kan du som vuxen styra dramaturgin och skapa spänning för ditt barn. Foto: Unsplash

Passar barn i åldern: 8–12 år.
Du behöver:
Laptop eller mobiltelefon.
Gör så här:
Öppna ett dokument i ditt ordbehandlingsprogram eller anteckningar-appen. Sätt alarmet på tre till fem minuter beroende på hur snabbt ditt barn skriver. När alarmet ringer byter ni plats, och du tar över skrivandet i tre till fem minuter. 

Skriv-ovana barn kan behöva en skjuts i början, typ: ”Vi skriver en egen berättelse om Maja som fick magiska krafter när blixten slog ner i hennes hus!”

För att det ska bli så spännande som möjligt för ditt barn ska du se till att lägga in vändpunkter när du skriver, till exempel att huvudpersonen stöter på en ond trollkarl, en pratande staty, eller att hon hittar en kristall som skimrar mystiskt. Sen kan ditt barn spinna vidare, och efter en stund har ni skrivit en spännande saga tillsammans!

Om du känner att du är dränerad på fantasi efter flera veckor i karantän kan du säga att ni ska skriva en egen berättelse om Lasse-Maja, Jack, Lisa eller någon annan karaktär som du vet att ditt barn gillar.

• Läs också: Johanna Schreiber om förväntansångest, som hon drabbades av under bebistiden

3. Sagopåse – rolig aktivitet för yngre barn

Pyssla ihop en kreativ och fantasifylld sagopåse!
Pyssla ihop en kreativ och fantasifylld sagopåse! Foto: Unsplash

Passar barn i åldern: 2,5–5 år.
Du behöver:
En vanlig tygpåse.
Några små leksaksfigurer från ditt barns rum.
Gör så här:
Fyll en tygpåse med leksaksfigurer, legobitar, bilar, små gosedjur, leksaksglassar och annat från ditt barns rum. Sätt er tillsammans i soffan och låt barnet plocka upp en figur som du säger några meningar om. När din fantasi är slut låter du barnet plocka upp en till figur. Och så vidare!
Det kan komma att låta ungefär så här:
”Det var en gång en alldeles blå legobit som låg kvarglömd i skogen. Den låg där alldeles ensam och väntade på att någon skulle hitta den. Är det ingen som ser att jag är magisk, tänkte legobiten.”
Sen plockar barnet upp en röd leksaksbil:
”Men! Så hörde legobiten ett brummande ljud. Åh! Det låter som en bil! Tänkte legobiten.”
Och så vidare!

4. Skriv fanfiction – engagerande för din tweenie

Passar barn i åldern: 10 år och uppåt.

Du behöver:

Laptop eller mobiltelefon.

Gör så här:
Ladda ner appen Wattpad, som är full av fanfiction-berättelser. Visa den för din tweenie/tonåring och uppmuntra hen att skriva sin egen påhittade berättelse om när hon träffade Theoz/När han var med i Mello/När hon överlistade Agent Peely… Ja, du fattar. Säg att det är upp till ditt barn om hen vill visa dig vad hen skriver.

Sen är det bara att vänta på att casha in. Den största Wattpad-succén hittills är bokserien After, som bygger på en ung tjejs sexuella fantasier om Harry Styles och har sålts i flera miljoner exemplar och blivit Hollywoodfilm… Haha, nej. Jag skojade bara. Klart du inte ska vänta på att casha in. Men Wattpad är ett väldigt kul sätt för skrivsugna tweens och tonåringar att visa att de inte är ensamma!

Text: Johanna Schreiber

Långtråkigt? Här är 40 tips på roliga saker du och barnen kan göra hemma  
Eller läs om hur Johanna Schreiber blev en bättre mamma av antidepressiv medicin