När du tröttnat på gröt med ris, smaska på en polkagris.
När du tröttnat på gröt med ris, smaska på en polkagris. Foto: Fotograf Ulrika Ekblom.ulrika@ulrikaekblom.se.www.

Polkagriskola

Grundreceptet kan smaksättas med till exempel hackade nötter, kardemumma, pepparkakskryddor eller rivet citronskal. Smaksättningen tillsätts efter kokning. Vi toppade med polkagrisar.

Cirka 25 stycken.

Tid: 20 min + 1 dygn vila

Du behöver:3 dl strösocker½ dl ljus sirap½ dl glukossirap100 g smör (gärna extrasaltat)2 dl vispgrädde2 krm salt1 påse (140 g) polkagrisarGör så här:1. Klä en form (20 x 20 cm) med folie. Pensla folien med neutral olja.

2. Smält socker, sirap och glukos i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra ihop utan omrörning tills den blivit en ljusbrun gyllene karamell. 

3. Tillsätt smör, grädde och salt. Låt koka till en temperatur på 128 grader. 

4. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov genom att droppa ned en liten klick smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en liten kula är smeten färdigkokt. 

5. Häll smeten i den smorda formen. Toppa med krossad polkagris. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär upp i rutor och slå in i smörpapper eller plast.

Recept ur boken "Fixa julen".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!