Lifestyle-redaktörens 10 bästa poddtips – passa på i sommar

mamas lifestyle-redaktör LISA NYLÉN älskar poddar och passar på att lyssna såväl under promenaden som på väg till jobbet. Här tipsar hon om specifika favoritavsnitt, självklart med mammakoppling. Kanske hittar du en ny favorit?

”När jag läser min egen tips-lista inser jag att tunga, gripande avsnitt är det som tilltalar mig mest, men håll ut till slutet – där blir det lättsammare!”/Lisa Nylén, mamma till Axel, 8, och Nina (på bilden), 5,5.

1. mamapodden (med Josefine och Sanna)

mamapodden är förstås en favorit för oss på redaktionen och jag skulle vilja påstå att alla avsnitt är värda att lyssna på. Mina personliga favoriter just nu är dock Josefine Lidboms sorgliga berättelse om när sonen Gabriel dog i magen, och Sanna Lundells ärliga avsnitt om att inte veta om partnern kommer finnas där och dela föräldraskapet.

2. P1 Dokumentär: Saga – överlevaren från Drottninggatan

Saga Berlin var gravid när hon skadades allvarligt under terrordådet på Drottninggatan i april 2017. I denna välgjorda dokumentär får vi höra mer om händelserna och livet efter dådet.

3. Sommar i P1 2018: Katarina Wennstam

Förra årets mest omtalade Sommar i P1 var med Katarina Wennstams, mamma till Emil, 15, och Moa, 13, och har du ännu inte haft chans att lyssna: gör det nu! Här pratar hon lättillgängligt om #metoo och samhällets syn på kvinnor som har sex. Tipsa gärna alla, särskilt män, om att lyssna också. Ger många viktiga insikter i hur vi uppfostrar våra döttrar och söner.

Här är fler mamas som har sommarpratat genom åren!

4. Rättegångspodden: Spädbarnet i kraftverksdammen

I Rättegångspodden får lyssnaren ta del av de riktiga förhören från rättssalen. I detta dramatiska avsnitt i två delar följer vi en pappa som får en psykos och en mamma som kämpar för att rädda sitt barn.

5. P3 Dokumentär: Shaken baby-skandalen

Här får vi följa Erik och Nan, som för 12 år sedan anklagades för att ha skakat sin nyfödda dotter och därmed fråntogs vårdnaden om båda sina barn. Oerhört jobbigt, men intressant, program om det värsta tänkbara.

6. P3 Historia om Emmeline Pankhurst

När jag började lyssna på P3 Historia var jag helt fascinerad över dramaturgin och programledaren Cecilia Düringers små feministiska kommentarer. Programmet är en lättillgänglig historielektion om sådant man borde ha lärt sig i skolan (typ), och så skickligt gjort. Avsnittet om suffragetternas ledare, fembarnsmamman Emmeline Pankhurst, är en favorit.

7. P3 Dokumentär: Spårvagnsolyckan i Göteborg

Detta är ett av de P3 Dokumentär-avsnitt som har berört mig mest, men lyssna inte om du är väldigt känslig just nu. Handlar om offren, däribland en 11-årig pojke, och deras anhöriga vid den ofattbara spårvagnsolyckan i Göteborg 1992.

8. Vattnet går, avsnitt 5 med Malin Wollin

Krönikören och (numera) fembarnsmamman Malin Wollin berättar om sina många missfall och den oerhört dramatiska förlossningen med sonen Stellan, som rasade med huvudet före i golvet när han föddes. (Själv medverkar jag förresten i avsnitt 19, där jag pratar om att föda i vatten!)

9. P1 Dokumentär: Storbedragerskan bakom löpsedlarna

I denna tredelade dokumentär får vi följa den så kallade storbedragerskan (hade en man kallats storbedragare om han urkundsförfalskat och sålt lite bilar?), tvåbarnsmamman Ingela Jansson, vars liv tar en dramatisk vändning när hon hamnar i etiopiskt fängelse.

10. Momsplaining, avsnitt 1

Till sist ett avsnitt som lättar upp, nämligen premiäravsnittet av sprillans nya podden ”Momsplaining” där mamas egen bloggare Lisa ”Knivlisa” Eriksson och kollegan Louise ”Hejhej vardag” Winberg pratar om sexlust (eller snarare bristen på den?). Lockar till mycket skratt och några skämskuddar.

Dessa poddar har jag själv fått tips om att lyssna på i sommar

1. ”Tvillingpodden” med superärliga och roliga tvillingarna och småbarnsmammorna Jessica och Angelica Lagergren som pratar högt och lågt om graviditet, förlossning, relationer och föräldraskap. Jag kommer börja med avsnitten 230 (”Smutsigt sex”), 216 (”Göra narr av bidén”) och 179 (”Toyota-mannens bullkalas”), som sägs vara extra skrattframkallande. Missa inte deras medverkan i mamapanelen också!

2. ”Familjen Dahl Alling” med skådespelaren Morgan Alling och hans fru Anna-Maria Dahl är en podd om tvillingchock, sömnbrist och mycket annat som hör småbarnslivet till.

3. mamas tidigare bloggare, tvåbarnsmamman Alexia Kafkaletos och kompisen Angelica Lundgren har nyligen startat podden ”Angelica & Alexia – vi hade i alla fall tur med vädret”, som de beskriver som ”ett samtal om allt ifrån cancerbehandlingar, borttappade protes-fötter, IBS-magar, vardagskaos och verkligheten precis som den ser ut.”

 

För fler personliga tips från oss på redaktionen – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!