Petra fick fyra barn på 10 månader: ”Efter beskedet grät vi av chock”

Petra och Patrik hade planerat att få barn tätt, men när det visade sig att dottern Ebba skulle bli storsyster till trillingar vid 10 månaders ålder, förändrades livet rejält.

Petra Lidman, 28, och hennes man Patrik, 31 var överens om att de ville ha barn tätt. Från början var de dock oense om hur många de skulle ha.

– Jag ville ha tre barn och han två, men sedan kom jag fram till att två ändå är ganska bra, berättar Petra.

Redan när dottern Ebba, född i mars 2012, fortfarande var ganska nyfödd kände sig paret redo att utöka familjen.

– När jag plussade andra gången var jag bara väldigt glad, det kändes verkligen kul att få två barn så tätt, med mindre än ett år emellan, förklarar Petra.

”Patrik sa ’Men vi har ju precis flyttat och köpt ny bil’, men jag tyckte att vi hade lite större problem just då”

I augusti 2012 var det dags för kubtest.

– Jag mådde som vanligt, det enda som skilde sig från den förra graviditeten var att min barnmorska ringde redan i vecka 8 och sa att jag behövde äta järntabletter. Jag reagerade inte så mycket på det utan började äta dem.

3xkärlek.

Väl inne på ultraljudet tyckte Petra att det såg lite annorlunda ut mot när hon väntade Ebba och undrade om det var två där inne. ”Nej, alltså jag tror att det är tre”, svarade barnmorskan.

– Patrik sa ”Men vi har ju precis flyttat och köpt ny bil”, haha, men jag tyckte att vi hade lite större problem just då. Jag frågade också barnmorskan om hon skojade men då svarade hon bara att sådant här skojar man inte om!

”Vi var bara hemma och grät, chocken kom då”

Samma dag som Petra och Patrik fick beskedet ringde de sina närmaste och berättade. Den dagen kände paret mest att det skulle bli roligt och häftigt.

– Men dagen efter minns jag att vi skulle på kalas, och att ingen av oss orkade. Vi var bara hemma och grät, chocken kom väl då.

Varken Petra eller Patrik har tvillingar eller trillingar i släkten, så det var en slump att de väntade flera barn.

Planen var att Petra skulle börja jobba i september 2012, medan Patrik var pappaledig, men Petra fick foglossning och så ont att hon inte kunde börja jobba. I stället blev hon sjukskriven medan Patrik var hemma med Ebba, som nu var knappt ett halvår.

– Jag minns att jag på slutet inte ens kunde böja mig ner för att lägga Ebba eller ta upp henne ur spjälsängen. Och vaknade jag kissnödig på natten fick jag väcka Patrik för att komma ur sängen.

Sophia, 33, var ofrivilligt barnlös: ”Nu har jag fyra döttrar under 2,5!”

Petras andra graviditet blev väldigt tung och jobbig och i december 2012 blev hon inlagd i en vecka.

– Jag hade väldigt ont och de ville ge mig en spruta så att barnens lungor utvecklades snabbare, ifall de skulle komma tidigare. Jag var ganska inställd på att de skulle födas i december, vilket nu i efterhand var tur att de inte gjorde. I så fall hade Ebba och trillingarna blivit födda samma år!

”Läkaren peppade mig, men jag ville verkligen ha ut barnen nu!”

En vecka före jul blev Petra utskriven, men fick åka till sjukhuset varannan vecka för ultraljud.

– När vi var där i januari minns jag att jag sa till läkaren att jag inte pallade mer, det var hemskt. Men han sa till mig att jag orkade och peppade mig lite. Jag ville verkligen har ut barnen nu!

På morgonen den 21 januari föddes så Set, Stella och Hedda med planerat kejsarsnitt i vecka 37+2.

– Alla tre barnen mådde bra när de kom ut, Stella hade lite vatten i lungorna och fick ligga på neonatalen en natt, men efter den natten var alla på BB.

”Läkaren berättade att han hade sytt ihop min livmoder som en rulltårta”

För Petra var däremot läget mer kritiskt, då hennes livmoder inte ville dra ihop sig.

– Jag hörde läkaren ringa och in kom det massa folk. Jag låg och spydde men fattade ingenting. Tydligen tappade jag enorma mängder blod så det var inte så konstigt att jag var helt borta. Jag hörde även att läkaren sa ”Hon har ju fyra barn nu”, så jag trodde att de skulle ta bort min livmoder.

När Petra piggnade till förklarade läkaren vad han gjort:

– Han hade sytt ihop min livmoder som en rulltårta och sa att jag inte fick skaffa barn på två år. De hade varit med om det här med livmodern något år innan mig och ville inte riskera att jag fick lika ont som den tjejen haft.

Sex dagar efter kejsarsnittet var familjen redo att åka hem och första veckan hemma hade paret hjälp av Patriks mamma och Petras mamma och pappa.

– Vi hade nog trott att allt skulle gå så lätt, för Ebba sov hela nätter redan efter två månader. Men det kan jag ju säga att trillingarna inte gjorda!

”Min mamma och pappa kom varje dag efter jobbet i tre-fyra månader”

Familjen fick även hjälp av Hallsbergs kommun, vilket Petra är väldigt tacksam över.

– Annars hade vi kanske inte varit där vi är i dag. Det var ett kämpigt första år för alla, förklarar hon.

Förlossningsberättelsen – Louise drog själv ut dottern hemma i duschen

Även mor- och farföräldrarna ställde upp mycket på den nya storfamiljen.

– Patriks mamma försökte komma nästan varje helg till oss i början och hon bor 20 mil bort. Min mamma och pappa kom varje dag efter jobbet i tre-fyra månader. Dessutom har jag en nära vän som har varit hos oss mycket och hjälpt till.

Petra är glad över alla som hjälpt till och menar att omställningen från ett till fyra barn på tio månader inte har påverkat hennes och Patriks förhållande så mycket som man kanske tror.

– Vi har varit väldigt noga med att ge varandra tid för träning eller när det är något annat man känner att man vill göra. Patrik är golfare och var nog i väg en gång i veckan första sommaren efter att trillingarna föddes.

”Varannan vecka är jag ensam med barnen, vilket ibland är väldigt tufft”

Nu är Ebba 4,5 år och Set, Stella och Hedda blir 4 i januari. Rutinerna i familjen har satt sig. Från att ha bott sex personer i en trea på 86 kvadratmeter bor de nu i sitt drömhus. Dessutom gifte de sig för exakt ett år sedan.

Både Petra och Patrik jobbar på lager i Hallsberg respektive Örebro och de fyra barnen går på förskola.

– Jag jobbar bara dagtid och Patrik jobbar skift, så varannan vecka är jag ensam med barnen, vilket ibland är väldigt tufft.

Men Petra klagar inte.

– Vi hade planerat att skaffa två barn tätt, men det gick inte som planerat. Jag är så otroligt glad över att det inte gick som tänkt, det är så mysigt med en stor familj!

Denna intervju gjordes för två år sedan och vi på mama blev nyfikna på hur familjen har det nu.

– Jag tycker att allt är så himla roligt med barnen just nu. Vi har så roligt och mysigt tillsammans. Barnen är även inne i en period där de bråkar och retas väldigt mycket med varandra, men det hör till såklart, berättar Petra.

Storasyster Ebba har hunnit bli nästan 7 och trillingarna fyller 6 år i januari. Ebba har börjat i förskoleklass och efter sommaren börjar även de andra i samma skola. Att de har blivit äldre underlättar vardagen en del för Petra och Patrik.

– Allt går mycket lättare. Barnen kan klä på sig själva, gå på toaletten själva, prata med oss föräldrar och även med varandra på ett annat sätt, berättar Petra, som erkänner att det händer att hon längtar efter en bebis:

– Samtidigt är jag så nöjd med min fina familj. Både jag och Patrik känner oss väldigt nöjda.

Petra och barnen hade en bössa för Musikhjälpen 2018, i vilken de fick ihop över 11 000 kronor. ”Vi har pärlat armband och stått på julmarknad”, berättar Petra.

Trots att huset är fullt av barn hinner Petra och Patrik vårda vuxenrelationen.

– Vi hittar på saker bara han och jag när vi får chansen. Det blir inte jätteofta men det händer. För några helger sedan var barnen hos sin farmor i Uppsala från fredag till söndag. Då var Patrik och jag helt själva hela helgen, vilket jag tror är första gången. Jag tror att det var lika nyttigt för barnen som för oss även om jag saknade dem från det att jag lämnade dem tills de kom hem!

 

Har du en historia att dela med dig av? Mejla minstory@mag.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer