Penicillin till barn – mammornas knep för att få kidsen att ta sin medicin

Foto: Liderina

Slut på ändlösa vaknätter med skrikande sjuka barn, trodde du... Allt borde vara frid och fröjd men ditt barn fullkomligt vägrar att svälja det äckliga penicillinet. Få inte panik! mama har samlat sina bästa knep på hur du lyckas få ditt barn att ta sin medicin.

Antibiotika började användas redan på 1930-talet för att behandla bakterieinfektioner, men trots många år av forskning smakar penicillin fortfarande urk – så hur får man sitt barn att ta medicinen?

När behöver man behandla med penicillin?

Använd bara penicillin när det verkligen gör nytta. Eftersom bakterier kan bli resistenta mot antibiotika, ska antibiotika bara användas när det är absolut nödvändigt. Många läkare väljer nu att skriva ut ett recept i reserv och låta föräldern avvakta för att se om barnet blir bättre utan behandling.

Penicillin hjälper inte mot virus

Antibiotika biter inte på virusinfektioner som kräksjuka, influensa och förkylningar. Dessa sjukdomar kan bara lindras med exempelvis febernedsättande.

Hjälper mot bakterier

Bakterieinfektioner som exempelvis halsfluss, bihåleinflammation, urinvägsinfektion, streptokocker, svinkoppor och lunginflammation går däremot att behandla med penicillin.

LÄS OCKSÅ: Halsfluss hos barn – smitta, symptom och behandling

Öroninflammation – varierande effekt

När det gäller öroninflammation så har antibiotika en blygsam effekt hos barn mellan ett och tolv år. Barn under ett år och mer komplicerade fall ska däremot behandlas med antibiotika.

Så får du ditt barn att ta penicillin

5 grymma tips från Facebook-gruppen mamapower (gå med du också!):

1. Blanda ut med något sött eller besktDölj smaken genom att blanda ut medicinen med bär, sylt, saft, äppeljuice, glass, yoghurt, chokladsås, kolasås eller chokladpudding. För att ta bort den beska smaken kan det hjälpa med en liten klunk julmust precis innan. "När min dotter var 1,5 år blev hon njursjuk och fick en mängd olika mediciner som hon skulle ha tre gånger om dagen. Vi fick rådet att blanda med mangopuré för den är så skarp i smaken att den döljer allt! Och det funkade så bra att hon till slut bad om sin medicin för att få 'numnum'", skriver Emma.

2. Använd en doseringsspruta mot insidan av kindenGe flytande medicin genom en doseringsspruta längst bak i munnen. "Sonen gick på 5-6 antibiotikakurer denna vår på grund av hemsk öron- och ögoninflammation. Men till slut, efter många försök med kräkningar (och hot om att han skulle behöva läggas in och få antibiotika intravenöst), hittade vi en vinnande teknik. Vi lutade hans huvud bakåt och sprutade medicinen på insidan av kinden lite längre bak, så att det rann förbi tungan. Det gick inte för oss att spruta långt bak i munnen så detta gjorde verkligen susen för oss", skriver Frida.

3. Erbjud belöning efteråtSom tröst kanske det kan fungera med en bit godis, choklad, glass eller helt enkelt att få välja en film efteråt. "Min 6-åring fick penicillin på sked och en förberedd sked med vaniljglass direkt efter. Funkade bra! Sedan hade jag gjort ett hjärta med cirklar i (varje cirkel motsvarade en sked med penicillin) där hon fick sätta en guldstjärna. När alla cirklar hade en 🌟 då var penicillinkuren klar och det var dags att få belöningen som hon valt själv innan allt startade", skriver Susanne.

4. Byt till tablettformIbland kan det hjälpa att byta till tabletter eftersom de kan vara enklare svälja och smakar mindre. "Medcoat har smaksatta överdrag som gör tabletterna halare och godare. Har dock inte testat det på barnen", skriver Lotta.

5. Byt till smaksatt medicinFungerar ingenting annat kan det faktiskt hjälpa att helt enkelt byta medicin. Amimox finns både som flytande medicin och som filmdragerad tablett och sägs smaka som glass.

För barn under ett år kan tyvärr fasthållning och doseringspruta vara det enda som fungerar. I gruppen mamapower berättar Anna: "Vår 7-månaders fick kåvepenin. Vi använde spruta med ena handen, fasthållning av armar med andra, och sedan fasthållning mellan benen av kropp. Sittande på golvet. Kunde ju inte muta med en massa sötsaker på grund av åldern, samt att det kändes viktigt att få i henne kuren på grund av hemsk ögoninflammation."

Hur snabbt verkar penicillin?

Penicillin börjar verka så snart det tagits upp i blodet men det kan ändå ta några dagar tills du känner dig frisk.

Under en behandling med penicillin är det bra att undvika att ta med barnen till jobb eller förskola, smittfri blir man först runt den tredje dagen av kuren.

Eventuella biverkningar

Antibiotika kan orsaka biverkningar som diarré och lindriga hudutslag. Penicillin kan också göra att man mår illa och kräks.

Om biverkningarna istället visar sig som svår och långvarig diarré, nässelutslag, stark klåda, feber eller att ansiktet svullnar är det viktigt att avbryta behandlingen direkt och kontakta läkare.

Hur fungerar penicillin?

Penicillin verkar genom att minska antalet bakterier i kroppen, både onda och goda – och används för att behandla infektioner som är orsakade av bakterier. Penicillin är den vanligaste formen av antibiotika och finns i flera varianter.

Kontakta sjukvården om du känner dig osäker

Det är viktigt att vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd och att kontakta sjukvården för en bedömning om man känner sig osäker. Det är också bra att alltid ha en dialog med läkaren under en antibiotikabehandling.

LÄS OCKSÅ: Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande