Paula, 35: Det är inte okej att sjukskriva barnen för att åka på semester

Är det okej att ta ledigt från skolan mellan loven, trots att vi har skolplikt? Det tycker inte mama-läsaren PAULA SIEGBAHN, som i en läsarkrönika menar att det är respektlöst att sjukskriva sina barn för att kunna resa bort.

”Ni vet känslan när man sitter på flygplanet med familjen på väg till ett efterlängtat resmål? Flyget lyfter och man kan äntligen njuta av att ha lagt all stress bakom sig. Packningsångest, hetsen över att jobba undan, och oron över att inte få beviljad ledighet från barnens skola.

Eller vänta, hur funkar det egentligen om familjen vill resa bort mellan loven? Det är ju inte självklart att eleverna får ledigt eftersom vi har skolplikt i Sverige. Om man tänker åka på semester utanför lovveckorna prövas ansökan hos läraren, och ibland till och med rektorn.

Paulas barn går än så länge på förskola, men när de börjar i skolan får de resa på loven.

Ja, det är mycket dyrare att resa på loven, eftersom resebolagen då passar på att håva in pengar från barnfamiljer som vill få sol och värme. Att man ska behöva betala dubbelt så mycket på lov gör det förståeligt att många väljer andra veckor att resa på. Jag och min familj har ofta valt att resa på andra tider för att komma billigare undan, men jag har barn i förskolan, som inte är obligatorisk. Detta är därför inget problem för oss. Än.

”Det känns så respektlöst mot skolpersonalen, men också mot barnen ”

Tydligen har det blivit allt vanligare att föräldrar som inte får igenom sin ledighetsansökan istället sjukanmäler barnen den aktuella veckan. Det känns bara så fel! Vad lär man sina barn då? Att om reglerna inte passar oss så hittar vi ett kryphål för att få vår vilja igenom? Det känns så respektlöst mot skolpersonalen, men också mot barnen som kanske kommer tillbaka brunbrända och inte kan berätta om sin resa eftersom de varit ”sjuka”.

Jag är själv lärare, även om jag jobbar i förskolan, och vet hur jobbigt det är när barn är frånvarande. Gruppdynamiken förändras, det frånvarande barnet kommer efter eftersom hen inte är med från början i olika projekt. Hela verksamheten blir påverkad.

”Har man inte råd att resa bort får man stanna hemma och njuta av närområdet”

Skolan ska såväl fostra våra framtida medborgare som främja lärande i olika grundämnen under de obligatoriska tio åren som barnen går där. Jag tror att det är viktigt med kontinuitet för såväl eleverna som lärarna. Visst är det viktigt att barnen får lov och möjlighet att vila, men detta lever ju skolan upp till genom att ha såväl sportlov som påsklov, sommarlov, höstlov och jullov. Har man inte råd att resa bort då får man kanske acceptera att stanna hemma och njuta av närområdet eller lite längre dagsutflykter. På så vis värnar man ju också om miljön genom att inte flyga.

Skolan är obligatorisk för våra barn och det finns vissa regler som gäller för att den ska var en fungerande verksamhet. Där ingår att eleverna inte ska vara frånvarande onödigt mycket. Det låter enkelt, men är tydligen svårt för många föräldrar att acceptera – och respektera.”

Du kanske också vill läsa mama-läsaren Suzannas krönika: ”Alla tjejer var bjudna på fredagsmys utom min dotter”

 

Detta är en läsarkrönika där skribenten står för åsikterna. Vill du skriva ett svar eller replik till Paula eller skicka in en egen krönika? Mejla  minstory@mag.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!