Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påsklov i Stockholm med barnen – 44 aktiviteter som är helt gratis

Snart är det påsklov och många familjer åker till Stockholm för att fira. mama har samlat 44 tips på aktiviteter som är gratis att göra med barn i huvudstaden!

I år infaller ju påsklovet sent i april, vilket innebär goda förutsättningar för en härlig vårvecka. Att vara ledig med barn brukar ju dock sällan vara gratis eftersom många vill fylla dagarna med roliga aktiviteter. Om du ska bege dig till Stockholm med familjen har mama därför samlat tips på aktiviteter att göra, som är helt gratis. Och om du redan bor i huvudstaden är det ju alltid välkommet med en påminnelse om allt kul som finns att göra.

Åk kommunalt

För att ta er runt enkelt och relativt billigt är det ett tips att köpa periodkort på SL (lokaltrafiken). På helger och röda dagar åker barn under 12 år oftast gratis med en betalande vuxen, men kolla in aktuella priser och regler på SL:s hemsida.

Om du inte ställer krav på gratisgrejer kan du även kolla in denna lista med 51 familjevänliga tips i Stockholm!

 Ut och spring i någon av Stockholms härliga parker, eller ta en tur med Djurgårdsfärjan.

44 gratisaktiviteter i Stockholm i påsk

1-6. Parkerna

Våren gör ju utomhusaktiviteterna lite mer attraktiva, så varför inte köpa med sig lite lunch och upptäcka någon av alla härliga parker? Stockholm vimlar av lummiga gröna platser såsom:

Humlegården och Tessinparken på Östermalm.

Galärparken på Djurgården.

Vitabergsparken och Tanto på Södermalm.

Vasaparken och Observatorielunden i Vasastan.

Hagaparken i Solna.

Rålambshovsparken på Kungsholmen.

7. Djurgårdsfärjan

Gratis om du har SL-kort och blir en mini-sightseeing från vattnet. När ni väl är framme på Djurgården är det bara att upptäcka den vackra ön.

8-12. Museerna

Många museer i Stockholm har fri entré. Här är några av våra favoriter.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. På påsklovet har museet dessutom extra mycket dino-fokus då besökarna bland annat får leta dinoägg, träffa Dino-Doris (på lördagar) eller skapa en egen skräcködla i Skaparverkstaden (kostar 40 kr per barn). Cosmonova är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk bara på att det kostar och är 5-årsgräns där.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Kanske för att de har fullt upp med sin tipsrunda. På påsklovet är det 1700-talstema med en dramatiserad familjevisning.

Historiska museet har häxtema på påsklovet och berättar om Blåkulla, om hur ryktesspridning gick till innan internet fanns och om läkekonst före penicillinets tid. I verkstaden kan barnen göra sin egen magiska blandning.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. På påsklovet blir det tema storm och en hel tornado av roliga aktiviteter. I skaparverkstaden Ruskpricken får vuxna och barn skapa egna alster (materialet kostar 50 kr per barn). Nya aktivitetsrummet Blubb är en perfekt lekplats för barn mellan 0 och 6 år.

Under påsklovet är alla skollediga barn från 4 år välkomna på lovprogram och drop-in verkstad på Moderna museet. Lovprogrammet börjar med visning av svartvitt fotografi i samlingen, sedan få barnen skapa själva i Verkstan. Alla barn har fri entré och får ta med sig en vuxen gratis på lovprogrammet.

Här finns alla Stockholms museer samlade.

 Hoppas på fint väder så kan ni packa fikakorgen och ge er av till någon rolig lekplats.

13-17. Lekplatserna

Stockholm är fullt av bra lekparker:

Upptäck Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”.

Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen.

Vasaparken i Vasastan har bland annat roliga studsmattor.

Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan.

I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

18. Biblioteken

Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning som passar att besöka under regniga dagar eller bara för avkoppling. Biblioteken på alla orter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer i närheten av dig!

19. Bergianska trädgården

I Bergianska trädgården njuter ni av blommor och vackra växter från jordens alla hörn. Att gå in i växthusen kostar, men att strosa runt utomhus i de vackra miljöerna räcker gott om vädret är vackert.

20-26. Slotten och herrgårdarna

Det finns många slott i Stockholms närförorter som kan vara roliga att besöka. Även om det kan vara inträde till själva slottet brukar omgivningarna bjuda in till lek och en liten historielektion. Testa till exempel:

Karlbergs slott i Solna.

Drottningholm (här bor kungen och drottningen – på riktigt!).

Ulriksdals slott i Solna.

Tyresö slott i Tyresö.

Häringe slott i Västerhaninge.

Rosendals slott på Djurgården.

Stora Nyckelviken i Nacka. Här finns även bondgårdsdjur att titta på.

27. Kyrkorna

Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

28. Gamla stan

Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna turistiga Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Googla fram vad som hände på just de platser ni besöker så blir det ett historiskt äventyr i sig.

29. Kulturhuset

Kulturhuset vid T-Centralen kan man lätt tillbringa många timmar bland verkstäder och utställningar. Under 2019 pågår renovering, vilket gör att populära Rum för barn har flyttat in på bottenvåningen. Just nu kallas verksamheten istället för Lånelabyrinten – en labyrint där man kan låna hem böcker, sällskapsspel och mindre instrument.

30-32. 4H-gårdarna

4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur och att vara utomhus. Testa exempelvis Augustendal i Solna (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra Djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet, eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

33-34. Saluhallarna

Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall (som just nu ligger mitt på Östermalmstorg på grund av renovering) är de största.

35-36. Bergsklättra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

En annan hög plats är Fåfängan (promenera eller ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten), dit det är lättare att promenera upp. Här får ni vacker utsikt som belöning.

37. Promenader i böckernas fotspår

Många av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan och försök lista ut var Karlsson på taket bor, leta efter Bo Vilhelm Olssons (från Mio min Mio) bänk i Tegnérlunden eller spana efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken.

Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46. För att besöka lägenheten krävs dock förbokning, plus att det är inträde och har åldersgräns.

7 aktiviteter ni kan göra på påsklovet – var ni än är

1. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

2. Spela in en egen film med mobilen. Varför inte kombinerat med en promenad i närområdet, som barnen får dokumentera?

3. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

4. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att krångla på dig något av deras plagg. Garanterat kul – för dem åtminstone.

5. Baka tillsammans. Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad. Eller inne i soffan.

6. Påskpyssla. Plocka fram allt som går att pyssla med; papper, tejp, piprensare, paljetter, tygbitar, pärlor, lim, pennor, kritor… och låt kreativiteten flöda.

7. Gör eget påskgodis.