Paris på 48 timmar
Paris på 48 timmar

Paris på 48 timmar

Martina Haag drar till Paris med Lucia, sin kompis Jeanette och hennes dotter Melanie. På jakt efter det Äkta Paris stöter de på allt från oändliga köer, snorkiga (äkta) franska servitörer, och så  Eiffeltornet och Mona Lisa såklart!

Allt var bokens fel. Eller rätt. Det var då jag fick idén. På kvällarna läste vi Lydias hemlighet av Finn Zetterström. Den handlar om en flicka, Lydia, som dras in i ett spännande äventyr. När hon sätter händerna mot ett konstverk så sugs hon in i tavlan och kommer till just den tiden och platsen som målningen skapades på. Lydia får både träffa knasiga Salvador Dali och bo hemma hos Rembrandt och prova Leonardo Da Vincis uppfinningar. Man lär sig ganska mycket om konst och olika konstnärer när man läser den här boken och både jag och Lucia blev lite extra konstintresserade efteråt.

När Lucias nioårsdag närmar sig får jag en önskelista: 

1.En tavla av Leonardo Da Vinci, till exempel Mona Lisa.
2. En egen plattskärmsteve på rummet med nyaste Playstation.
3. En utomhuspool, eller i värsta fall inomhuspool, gärna i hennes eget rum. 

När jag frågade henne om hon kunde önska sig någonting som var en anings mer lättköpt i stället fick jag en ny liten lista där det stod med deppig handstil: 

1. Luktsuddisar.
2. Doftljus.
3. Klistermärken som man har på naglarna. 

Lucia fattar ingenting när hon på morgonen öppnar sin födelsedagspresent. Bara några ihopvikta papper? Vad står det… avgång, gate, destination… Paris? 

-Va? Är det sant!?
-Ja min gulliga unge, vi ska åka till Paris över helgen och kolla på Mona Lisa i verkligheten. Du och jag och din kompis Melanie och min kompis Jeanette (Melanies mamma). 

Hur  man gör Paris på 48 timmar:

10.00 Ready to rock! 

VI flög med SAS direkt till Paris. Det tar bara 2 och en halv timme. Om man bokar i god tid kostar det runt tusen kronor. Vårt hotell heter roligt, Hotell Mazarin. Extra gayvänligt stod det i guideboken. Det verkar bra.

Kl 13.00
Direkt på Charles de Gaulle flygplatsen börjar det. 

- Vill ni ha en taxi?
- Ja tack, vad kostar det till Hotell Mazarin?
- Det kostar 100 euro.
- Men det är ju nästan tusen kronor!
- Det är vad taxi kostar här i Paris.
- Nej, då tar vi hellre flygbussen.
- Tyvärr, det finns ingen flygbuss här i Paris, säger taxichauffören och pekar med hela handen mot sin stora svarta bil. Som inte har någon taxiskylt någonstans. 

Hm, vi ska nog kolla vidare efter andra taxibilar. Till slut kommer vi fram till Hotell Mazarin för 45 euro. En fransk liten herre tar emot i receptionen. Hurdan frukost önskar vi i morgon bitti?
- Alors, säger jag, nousvoudraisunecafeaulait et mon ami- 

Han avbryter mig, svara gärna på engelska tack, så jag förstår vad det är som ni vill ha. 

Oerhört snitsig inredning.

När frukostbeställningen för helgen tillslut är avklarad (latte till mammorna choklad till barnen och många mackor) kollar vi in rummen. Varje våning på hotellet har en egen färg. Vi bor på mörkblå. Det är snitsig Gianni Versace-akitginredning och utanför det franska fönstret är det väldigt fransk utsikt.

kl 16.00 Oerhört fransk utsikt

Kl 18.00
På kvällen går vi på fin fransk restaurang. Det är så dyrt att vi blir helt snurriga. En vanlig biff med sås kostar 385 spänn. Nej, från och med nu blir vår nya devis i stället: Det bohemiska Paris. La Paris bohemique! Lite mer som i Moulin Rouge! Det är ju faktiskt så man ska uppleva det Äkta Paris. Inte hamna i skitdyra turistfällor. Ah… små franska cafeér där man serveras en helt perfekt kopp kaffe. En avslappnad bistro med röd-och-vitrutiga dukar där vi smuttar på varsitt glas rött till den frasiga Croquemonsieuren. Bien sur! 

Lördag morgon kl 07.00
Det Äkta Paris måste upplevas från Eiffeltornet. Proffsiga som vi är, går vi upp jättetidigt på morgonen för att vara allra först i kön. De öppnar klockan 9.00 så vi äter snabbt upp vår helt fellevererade frukostbeställning (konstig youghurt till barnen, te till mammorna, ett enda litet bröd och resten bakelser) och satsar på att vara där redan till kl 08.00. 

Vi känner oss oerhört franska när vi lyckas hitta till rätt buss och efter 20 minuter hoppar vi av tillsammans med 232567 andra personer. Det är redan nu en aplångkö under Eiffeltornet som slingrar sig fram och tillbaks utan vare sig början eller slut. Har folk liksom tältat här sen igår för att få en bra plats? Men vi ger inte upp så lätt. Vi köper oss varsin godisklubba i form av själva tornet för 70 kronor styck och ställer oss sen lite vid sidan av kön och efter ett tag har vi obemärkt glidit in i kön och bara efter två timmar och 45 minuter är vi framme vid luckan. 

Tyvärr får man inte åka ända upp idag, man få bara åka halvvägs upp i tornet för det är så mycket folk. Menvadfan. Mon Dieu! Det är väl inget att komma hem till Sverige och skryta med? Jag har varit Halvvägs upp i Eiffeltornet. Vem blir imponerad av det? Men Jeanette och de andra tycker ändå att vi ska ställa oss i den nya kön, den som leder till hissarna när vi ändå har stått här och väntat så länge. Vi köper varsitt litet Eiffeltorn i järn av en av försäljarna som smyger omkring och hukar för vakterna, samtidigt somde kränger torn för 70 spänn. Allting kostar tydligen 70 kronor här under Eiffeltornet. 

Det pirrar i magen när vi susar upp med hissen till halva Eiffeltornet. Vi kliver av och går rakt in i en souvernirbutik. Tvekar ganska länge på en kudde med tornet broderat på, men inser plötsligt att den kostar 1070 kronor. 

Sen går vi ut och kollar på utsikten. För att man inte ska bli galen och hoppa ner från tornet är det jättehöga stängsel runtomkring. Man känner sig lite som en fånge. Men det är frisk luft häruppe.

Och det är ganska cool utsikt fastän vi bara är halvvägs.

Kl 12.00
Men nu har vi blivit så hungriga! När vi har placerat oss vid ett vit-och-rödrutigt bohemiskt bord på en shabbychic uteservering är det dags att byta blöja på Diana. När jag kommer tillbaks från det inte direkt shabbychica badrummet står kyparen och pratar franska med Jeanette:
- Du är i Frankrike nu, säger han, så snorkigt som bara en fransk servitör kan säga det. Prata franska när du är i Paris!
- I´m sorry I don´t speak french, but I would like to have glass of red wine, please, säger Jeanette med fin gotländsk brytning. 

- På min restaurang pratar du franska, annars kan du sticka härifrån, jävla engelsman. 

Jeanette förstår inte vad han säger men hon fattar av hans arroganta kroppsspråk att han är otrevlig. För att han inte ska få sig en äkta gotländsk magsop skyndar jag mig fram och bräker på min hittapåfranska: 

- Excusåååå, monsieuuur! Bonjouuur! Ca va? Ca va bien! Vin rouge, silvopläää! 

Han går stroppigt ut till köket och kommer ganska snabbt tillbaks med vin till oss och cola till barnen. Croquemonsieuren är inte speciellt god, men vi skålar glatt med varandra och lämnar bara en enda krona i dricks och hatar Frankrike ganska mycket.

Snorkig Äkta Paris-servitör i bakgrunden.

Kl 14.00.
Nu har vi stärkt oss så pass att vi kan ta oss till Louvren. Kön in till museet är ett skämt. Har folk inget annat för sig här i Paris än att stå och trängas i toklånga köer. Precis när vi ska vända om och åka tillbaks till hotellet kommer en vakt fram till oss. 

- Varsågod. Barnvagnar får gå före. Sen lotsar han oss förbi hela kön ända in till Mona Lisa-tavlan. Helt plötsligt älskar vi Frankrike. 

LussiLisa och MonaLisa. Vem har finast leende?

Kl 17.00
Snabbt nu till Sacre coeur på Montmartre och sen avsluta dagen med ännu en Croque Monseuir på ett annat café med inte fullt så snorkig personal. Köpa olika baguetter och ostar och ta med hem så de andra i familjen får en smak av Det Äkta Paris. I morgon bitti åker vi hem till Sverige igen.

Sacre coeur-kyrkan. Ganska stor!!

Bonusbilder:

Ola Salo har krympt!

Varning! Det finns mimare överallt i Paris!

Franska skyltar. Man fattar ingenting. Hunden ska gå först över gatan?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!