Pappan: Nya beslutet om surrogatmödraskap nedvärderar kvinnan

Det kommer inte vara möjligt att få barn via en surrogatmamma i Sverige. Detta har en utredning på regeringens initiativ kommit fram till. "Jag tycker att det är att nedvärdera kvinnan och säga att hon inte själv kan ta ett eget beslut", säger Daniel, som har två barn via surrogat.

Surrogatmödraskap tillåts inte i Sverige. Detta är något som lagman Eva Wendel Rosberg har kommit fram till i en utredning på uppdrag av regeringen.

– Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor så kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång, säger Eva Wendel Rosberg till SVT.

Daniel, 38, och hans man Anders, 48, är pappor till Emelie, 8, och Elliot, snart 7, som de fått med hjälp av en surrogatmamma utomlands.

Daniel har två barn via surrogatmamma. Foto: Privat Foto: Privat

– Det är en tråkig dag och ett tråkigt beslut man har kommit fram till, med ett dåligt underlag. Det här att kvinnor utsätts för påtryckningar för att bli surrogatmödrar – det är väl upp till en kvinna själv om hon vill ställa upp eller inte? Jag tycker att det är att nedvärdera kvinnan och säga att hon inte själv kan ta ett eget beslut. Det är upp till den personen om den vill göra det eller inte. Då tycker inte jag att en lag ska kunna sätta stopp för det, säger Daniel till mama.nu.

Daniel och Anders skaffade barn genom en surrogatmamma privat istället för att gå via en klinik. Surrogatmamman är dessutom biologisk mor till båda barnen. Familjen har fortfarande kontakt med henne och skickar ibland bilder och en kort uppdatering, men i övrigt har hon ingenting med Emelie och Elliot att göra.

– Hon avsade sig moderskapet och vårdnaden, förklarar Daniel.

Läs också: Carolina föddes utan livmoder – fick barn via en surrogatmamma

Anders är biologisk far till Emelie och Daniel till Elliot och när respektive barn var fött fick de till slut egen vårdnad om barnet. Det blev en lång process eftersom barn oftast registreras på moderns nationalitet. Därefter gjorde den andra pappan en närståendeadoption av den andres barn. Surrogatbäraren har på så sätt inga rättigheter eller juridiska förbindelser till barnet, vilket hon var helt med på från början.

– Barnen har två pappor och har haft en surrogatbärare, de har ingen mamma. Våra barn mår väldigt bra, de mår inte dåligt.

Eva Wendel Rosberg menar att det idag inte finns tillräckligt med kunskap för hur de barn som fötts genom ett surrogatarrangemang mår.

– Den forskning som finns omfattar få barn och få familjer och man har inte följt barnen upp i de övre tonåren och i vuxen ålder, så vi vet inte hur de här barnen kommer att må på sikt. Vi menar att man inte kan säga att det här är förenligt med principen om barnens bästa och då tycker vi att man ska säga nej.

Daniel håller inte med:

– Det finns mycket forskning och rapporter utomlands som visar att barn till surrogatmödrar inte mår sämre än vanliga barn som har tillkommit genom heterosexuella relationer.

Foto: iStock Foto: Copyright: 2014 Helder Almeida

I och med beslutet måste de par som inte själva kan få barn även i fortsättningen åka utomlands för att ta hjälp av en surrogatmamma. Eva Wendel Rosberg är medveten om att det då kan handla om kommersiellt surrogatmödraskap, där bäraren får betalt.

– Det närmar sig handel med kvinnor och det som vi inte vill att svenska kvinnor ska utsättas för, vill vi inte heller att kvinnor i fattiga länder ska utsättas för. Därför vill vi att det ska genomföras informationsinsatser som visar på vilka risker det kan innebära att genomgå dessa arrangemang. Barnen kan bli statslösa och kan kanske inte få komma till Sverige. Barnen har inte heller alltid rätt till information om sin genetiska identitet, säger Eva Wendel Rosberg.

Trots det är hon emot att införa så kallat altruistiskt surrogatmödraskap, som innebär att bäraren inte får någon ersättning, i Sverige.

– Det skulle kunna innebära fördelar, som att det är tryggare för de inblandade och barnen skulle få rätt till information om sitt genetiska ursprung. Men bara för att en sak är dålig utomlands och kanske skulle vara något mindre dålig här, är det inte skäl att införa det, säger hon.

Om möjligheten till surrogatmödraskap hade funnits i Sverige hade Daniel och Anders nyttjat det.

– Det hade underlättat processen. Det är ett stort kliv och det är myndigheter, allt från Skatteverket till Migrationsverket och Försäkringskassan, som behöver uppdateras. Man ska alltid utgå från barnets bästa, men jag kan inte se att det är det bästa för barnet när två pappor kommer hem till Sverige med ett nyfött barn som fastnar i systemet. Det finns en del sådana fall, berättar Daniel, vars familj fick en relativt smidig process tack vare att han gjort ett ordentligt förarbete gentemot myndigheterna.

Hur hade det känts om du inte fått möjligheten att bli pappa?

– Det hade känts väldigt tråkigt, för vi ville verkligen ha barn. Vi kände oss halva utan barn.

När Daniel och Anders beslutade sig för att bli pappor träffade de såväl ett lesbiskt par som en heterosexuell kvinna som kunde tänka sig att skaffa barn med dem, men det kändes inte helt hundra.

– Skulle vi bli pappor så ville vi vara det på hundra procent, som heterosexuella föräldrar. Vi ville inte, förstå mig rätt, planera ett skilsmässobarn. Det finns ju många som har det bra med den överenskommelsen också, men det var inte vad vi ville. När möjligheten med en surrogatmamma dök upp kände vi att det var det enda rätta för oss.

Ett av skälen till att Eva Wendel Rosberg anser att surrogatmödraskap inte ska tillåtas är risken för att bäraren skulle ändra sig och vilja behålla barnet. I Sverige är nämligen den kvinna som bär och föder ett barn dess rättsliga mor.

– Är det då de tilltänkta föräldrarnas genetiska barn så är det klart att det kan bli väldigt tragiskt för dem, säger hon till SVT.

Daniels och Anders surrogatmamma är enligt Daniel en så kallad "birth junkie".

–Hon älskar att vara gravid och ville hjälpa ett killpar. Det var hennes eget val och hon har tre egna barn.

mama.nu har försökt nå Eva Wendel Rosberg, utan resultat.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? Gör som nästan 17 000 andra och följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!