Nu ska pappor ta fem månader föräldraledigt – enligt nya förslaget

Ett nytt förslag kring föräldraförsäkringen har lagts fram, med förhoppningen om att svenskarna ska bli mer jämställda.

I dagsläget tar mammor i heterosexuella relationer ut 75 procent av alla föräldradagar. Dessutom tar de nästan 90 procent av dagarna fram till att barnet fyllt två år, medan papporna ofta tar ut sin föräldraledighet när barnen är äldre.

I förslaget kring den nya föräldraförsäkringen har fokus legat på att göra svenskarna mer jämställda, bland annat genom att reservera fem månader per vårdnadshavare istället för dagens tre.

– Tittar vi historiskt är det reservering av månader och dagar som har haft den stora effekten på jämställdheten, sa regeringens utredare Lars Arrhenius på måndagen när han överlämnade förslaget till socialminister Annika Strandhäll (S).

Föräldraförsäkringen gynnar fler familjekonstellationer

Utredningen, som har pågått sedan februari 2016, har även fokuserat på att matcha dagens moderna relationer. Detta innebär att bland annat en bonusförälder, som är sambo med barnets förälder, kan ta ut föräldradagar. Även en äldre släkting, exempelvis en morfar, kan få 30 dagar från vardera förälder, enligt förslaget.

Läs mer: Vanligaste frågorna om föräldrapenning – allt om tillägg, tak och lägstanivå

Idag har föräldrarna 480 dagar att dela på per barn, plus tio dagar som partnern till den födande mamman får ta ut i samband med barnets födelse. Under 90 av dessa dagar får man endast 180 kronor per dag. Nu föreslås istället totalt 460 dagar, men med lönebaserad peng under alla dagar. Detta innebär förhoppningsvis att fler föräldrar tar ut alla föräldradagarna, eftersom många anser att 180 kronor för en dag inte är värt att ta ledigt för.

– Barnets bästa har varit vägledande i den här utredningen, förtydligade Lars Arrhenius vid presentationen.

Enligt det nya förslaget ska föräldrar kunna ta ut högst 390 dagar fram till att barnet fyller tre år. Resten av de 70 dagarna kan sedan fördelas jämnt över de kommande sju åren.

Detta är just ett förslag som Annika Strandhäll och regeringen ska sätta sig in i, men redan nu klargör oppositionen och Sverigedemokraterna att de inte stödjer förslaget, vilket innebär att det saknar stöd i riksdagen.

Det återstår helt enkelt att se vilka av de nya punkterna som blir verklighet framöver.

Ge dig själv en julklapp: Följ med mama och Lofsan på spahelg 25-26 maj!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer