Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

mamas undersökning visar: Sveriges mammor stressar sig sjuka

Alarmerande många mammor känner sig stressade, visar mamas nya läsarundersökning. Vår moderna livsstil, där vi ofta maxar livets alla delar, är en stor anledning till att Sveriges mammor är så hårt pressade. Men ska det behöva vara så här?

Vabb, jobb och socialt umgänge gör mammor stressade.
Vabb, jobb och socialt umgänge gör mammor stressade.

Varje år gör vi på mama en stor undersökning där våra läsare får svara på hur de mår och hur deras liv ser ut. I år svarade 1300 mammor och resultatet är alarmerande när det gäller deras stressnivå.

43 procent av mammorna känner sig ofta eller alltid stressade, 61 procent känner sig mer stressade sedan de fick barn och hela 49 procent har varit djupt nedstämda eller deprimerade någon gång under de senaste fem åren.

Men vad är det som får mammorna i världens mest jämställda land att må så här? Kanske ligger en del av svaret i just det där med jämställdheten – som vi har all anledning att ifrågasätta hur den ser ut, när vi tittar på resultatet av undersökningen. 

För när vi ser till fördelningen av uppgifter och ansvar som är direkt kopplade till hemmet och familjen (och som är typiska, återkommande vardagssysslor och inte enstaka punktinsatser som att byta däck på bilen eller göra rent ugnen), så svarar 83 procent av mammorna att de står för all projektledning. (Det handlar alltså om att passa tider, uppdatera barnens garderober, ha koll på föräldramöten, fixa inför födelsedagar, packa gympapåsar och slänga ihop matsäckar till utflykter). 

Majoriteten av mammorna står även för städning, matlagning, tvätt och trädgårds- och balkongsysslor. På ekonomin delar parterna lika. Den enda punkten där partnern tog det större ansvaret i hemarbetet var under punkten ”flytta på, laga och byta trasiga saker i hemmet”.

På frågan om mammorna vill leva mer jämställt svarade hälften ja. Den andra hälften tycker att den här uppdelningen av arbetet hemma är helt okej.

Samtidigt ser vi att stressrelaterade sjukdomar, som utmattning och depression ökar. Och det är framför allt kvinnor som drabbas. För de flesta är det en kombination av stressfaktorer både hemma och på jobbet som ligger bakom.

Trebarnsmamman och hälsojournalisten Catharina Enblad Nordlund har (tillsammans med trebarnspappan och mänskligt beteende-experten Henrik Fexeus), skrivit boken ”Reload” som handlar om vikten av återhämtning. Hon hittar förklaringar till mammors mående i vår maxade livsstil.

– Statistik från bland annat Statistiska centralbyrån visar att du troligen jobbar mer än tidigare generationer om du är kvinna. Men om du har barn så har du inte minskat din tid med dem. Du har heller inte skurit ned på andra ”plikter” som att renovera ett hus från grunden eller toppinreda din lägenhet. Det du skurit ner på är i stället socialt umgänge eller tid med dig själv där du kan tillgodose dina egna behov. Vi umgås också mer tillsammans i familjen. Och det handlar inte om att bara vistas tillsammans i bostaden medan var och en gör sitt (så att du hinner jobba undan lite på distans – eller faktiskt ta lite egentid). Nej, idag har föräldraskapet blivit mer aktivt. 

Ytterligare statistik från bland annat SCB visar att föräldrar idag ägnar mer tid åt att interagera med sina barn genom lek och samtal. Vi följer med på barnens aktiviteter och har helt enkelt höjt ribban för vad som krävs av en förälder.

– Det är ju jättefint för barnen. Men ekvationen mer tid med barnen och mer jobb är inte lätt att få ihop. För också arbetslivet har förändrats. Inte minst handlar det om att arbetstiden har ökat – genom obekväma arbetstider eller krav på ständig tillgänglighet och övertid. Då är det svårt att varva ner och återhämta sig, säger Catharina Nordlund.

I topp på mammornas stresslista ligger just att få ihop livspusslet, visar vår mama-undersökning. Störst risk att bli sjuk löper du när det andra barnet är två år, och båda föräldrarna ofta är tillbaka på jobbet. 

– Utöver att kraven i samhället ökat generellt är det ju oerhört lätt att hamna i traditionella könsroller och tänka att man ska göra allt på topp hemma, men addera att allt nu även ska vara på topp på jobbet. Sedan ser vi hur ”alla andra” lägger ut poster i sociala medier med alla aktiviteter de hinner med, avancerade middagsbjudningar och topp-piffade hem. Då får vi ännu mer att försöka leva upp till. Efter andra barnet funkar det kanske inte längre att stressa oavbrutet utan återhämtning. Men vi vill ju våra barn det absolut bästa och sätter alla andra före oss själva. Så när vi då börjar känna oss slutkörda ger vi oss inte mer återhämtning, fast vi behöver, säger Catharina Enblad Nordlund.

Sammanfattningsvis. Forskning visar att mammor i jämställda relationer är mindre stressade. Men en jämställd partner är inte den enda lösningen. Även om båda föräldrarna är överens om att barnet ska hämtas i tid på förskolan, är det mammorna som känner mest stress om barnet måste hämtas sent. Därför väljer många mammor att gå ner till deltid, men ja, då ökar deras oro för karriären istället…

Problemet är komplext och det finns ingen enkel lösning, menar Kristina Glise, överläkare och forskare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg. 

– Det krävs förändringar på alla nivåer. På ett personligt plan kan vi prioritera om, dra ner på ambitionerna i karriären när barnen är små och sänka våra materialla krav. 

– På samhällsnivå behöver man titta på hur -arbetslivet ser ut och skapa bättre arbetsmiljöer där könsaspekten finns med, inte minst när det gäller utjämning av lönerna. Arbetsgivare behöver också vara flexibla, anpassa arbetsbördan och ge bra stöd till anställda

Så mår vi mammor i siffror: 

Den här artikeln är en del av en större serie som vi på mama gör om fenomenet  mammastressen. Här hittar du del 2. Psykologen Kerstin Jeding hjälper dig att känna igen symptomen för utmattningssyndrom och ger verktygen som hjälper. Testa även om du är i riskzonen för utmattning.