Övervinn julstressen – expertens 10 superknep

JA, det är kul att fixa med julförberedelserna. Men det kan också vara stressande och jobbigt. mama har pratat med planeringsexperten Gunilla Alnervik om bästa knepen för att ta sig igenom julstressen.

1. Vid hjärnkaos – gör listor

Konkretisera vad det är du behöver göra genom att skriva ned det.

– Att göra listor är faktiskt ett förbluffande effektivt sätt att bli av med stress, inklusive julstress. Man känner att man har kontroll över läget och man kan prioritera det viktiga samt slippa känna att man kastat bort tid på onödiga saker, säger Gunilla Alnervik, grundare av SaveYourDay.

2. Bestäm vad som är viktigt och inte

Det kan vara bra med en översikt över hur viktiga saker är. Det finns massor av saker man ”måste” göra men ärligt, allt är inte på liv och död. Det kanske är viktigt med julskinka, medan pepparkakshus är overkill i år?

– Ha en lista med saker som du tycker är viktiga att hinna med, och en annan över saker du vill göra – om du hinner.  Ibland kan det faktiskt vara vettigt att göra en lista över sådant som man ska se till att strunta i, säger Gunilla Alnervik.

3. Förvara listorna digitalt

Om du har inköpslistorna digitalt kan både du och övriga familjemedlemmar nå dem. Alltså är det lättare att checka av saker på språng. Måste du vänta en halvtimme på bussen? Perfekt, då kan du beta av några saker på listan.

– Skriver du listan digitalt spar du tid och pengar – inköpslistan finns alltid med och man kan passa på att köpa det man behöver när man ändå passerar affären, säger Gunilla Alnervik.

4. Köp en enda julklapp i stället för hundra

Gör ett julklappsspel där alla som vill ha, och ge, en julklapp kan delta.

– Det är belastande för de allra flesta att köpa julklappar. Det räcker ju inte med att bara köpa något, det ska vara genomtänkt och rätt för personen, som kanske dessutom redan har allt hen behöver. Julklappsspel funkar bra, man kan få överraskande bra och användbara saker för till exempel 50 kronor. Jag själv fick en juicepress en gång som jag använder jättemycket, berättar Gunilla Alnervik.

Så överlever du julen med kids – 8 beprövade lifehacks

5. Be alla att skriva önskelistor i god tid

Och ha alltid med dig listorna så att du kan handla när du får tid över.

– Och du slipper den hysteriska julhandeln som råder precis före jul! säger Gunilla Alnervik.

6. Köp välgörenhetsgåvor

Om det är svårt att komma på en bra present, vilket det ju ofta är, lägg då inte oceaner av tid på att komma på något. Ge i stället en välgörenhetsgåva från någon av gåvoshopparna som finns hos välgörenhetsorganisationer.

Förslag på gåvoshoppar: 

Läkarmissionen

Action aid

Unicef

Röda Korset

Plan Sverige

Afrikagrupperna

7. Dela upp ansvaret

Är det fler vuxna än du inför och under julfirandet? Dela då upp allt så att ni har olika ansvarsområden. Att andra hjälper till innebär inte att du måste släppa ansvaret helt över något område. Om du till exempel är familjens projektledare är det oerhört mycket lättare om vissa bitar bara är out of the system.

Läs också om hur kändisar som Anja och Filippa hittar lugnet i jul!

8. Gör det inte svårare än det behöver vara

Vi säger bara färdiggriljerad skinka! Och vill du tacka förskolepedagogerna är du inte en sämre förälder om du inte bakar kakor och godis till dem. Skriv ett fint kort om hur mycket de betyder! Kommer garanterat uppskattas minst lika mycket som 40 hemkokta knäck.

9. Säg nej

Det kan vara svårt att tacka nej till jufester och glöggmingel, men det är ännu jobbigare att gå på allt. Tacka inte ja till fler än du orkar.

10. Tid med nära och kära är viktigare

Planera in aktiviteter eller bara tid för att hänga och vara med familjen eller vänner. Det är ändå det viktigaste, att hinna slappa också!

Tips! Här kan du ladda ner en gratis julplaneringslista.

Och om du inte köpt alla dina julklappar till barnen än så har vi ett helt gäng att tipsa om. Från de allra minsta och upp till 5-åringar. Bara att klicka hem och slippa den stressen:

Julklappar för 1-åringar 

Julklappar för 2-åringar

Julklappar för 3-åringar

Julklappar för 4-och 5-åringar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!