Överläkaren om nedläggningen av Sollefteå BB: “De nedprioriterar kvinnor”

I Stockholm lades både BB Sophia och Södra BB ner i våras. Nu är det Sollefteå BB:s tur. Det innebär att många kommer få mer än två timmars resväg till förlossningen.

Sedan i våras har vi fått se förlossningsvården drabbas hårt när landstingen gör besparingar. I exempelvis Stockholm har både BB Sophia och Södra BB lagt ner.

Nästa förlossningsavdelning på tur är Sollefteå BB. Beslutet är inte klart, den slutgiltiga omröstningen ska ske den 26 oktober, men av allt att döma kommer nedläggningen att genomföras.

– Beslutet kommer att innebära att många får mer än två timmars resväg när de ska föda, säger Helena Erlandsson, överläkare som tidigare arbetat på Sollefteå förlossning.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan om förlossningskrisen: Så kan du stilla din oro

Du som jobbat på den här förlossningen och känner till hur alla blivande mödrar har det, hur känns det för dig att BB ska läggas ner? 

– Det är tragiskt och makalöst hur man nedprioriterar kvinnor och barn, i ett rikt land som Sverige. Det är slöseri med personal och pengar att lägga ner en högkvalitativ förlossningsavdelning som behövs. Sollefteå har bland annat Sveriges lägsta totala kejsarsnittsfrekvens, och är en av de förlossningar med lägst barnadödlighet, säger Helena Erlandsson.

LÄS OCKSÅ: Gravida kan nekas planerade kejsarsnitt: “Jag gråter hela tiden”

 

En ännu inte publicerad studie gjord vid Institutionen för Global hälsa och samfundsmedicin vid Bergens universitet i Norge, ger indikationer på att risken för spädbarnsdödlighet ökar med avståndet till förlossningskliniken.

– Som jag tolkar studien ökar risken för att spädbarnet ska dö med två gånger om mamman har en timmes resväg till förlossningen, och med tio gånger om det är två timmars resväg, säger Erlandsson.

LÄS OCKSÅ: Förlossningskrisen är ett faktum: Det räcker nu!

Mia Ahlberg

Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg är mycket kritisk till förslaget om att förlossningsavdelningen ska läggas ner, men vill också påpeka att man ska vara försiktig med att tolka studier av detta slag.

– Studien pekar på att spädbarnsdödligheten ökar om modern har lång resväg, men spädbarnsdödligheten kan bero på andra saker och av den anledningen ska man vara väldigt försiktig med att göra tolkningar. Studien är dessutom inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift ännu och då måste man vara extra försiktig med att dra några slutsatser.

Beror valet av besparingsområde på att förlossning är en "kvinnosak"?

– Jag tycker absolut att det är intressant att se på det ur ett genusperspektiv. Varför väljer man att göra besparingar på förlossningen när andra avdelningar får vara kvar? Det pågår en centralisering av förlossningsvården över hela landet, eftersom det är mer resurseffektivt att ha stora avdelningar. Det är dålig prioritering. Man skulle till exempel kunna lägga ner verksamhet som är mindre akut. Jag kan tänka mig att det är lättare att acceptera ett visst avstånd om du vet att du har en operation om två veckor, säger Ahlberg.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan efter prinsfödseln: Så bör vi utveckla förlossningsvården

[adSpace placement="manual"]

En förlossning vet man ju inte ens när den startar.

– En förlossning kan starta när som helst och på många olika sätt. Om du får en blödning vill du, och ska du, kolla upp den. Och du kanske får vattenavgång och då ska man bli undersökt.

Vad får det för konsekvenser när förlossningsavdelningar läggs ner?

– Ingen vet vad det får för konsekvenser. Många undersökningar visar att närhet till förlossning är av stor vikt.

LÄS OCKSÅ: Efter hoten om BB-nedläggningarna – nu startas stödjourer för föräldrar och gravida

Hur tolkar du studien som är gjord vid Bergens universitet?

– I studien har man tittat på en halv miljon förlossningar och sett bland annat att risken för att föda innan man når fram till förlossningen ökar med sex gånger i de fall man har minst en timmes resväg till förlossningen. Man kan anta att resultaten skulle kunna vara liknande i Sverige eftersom vi har både liknande system och hälsa som i Norge.

Vi på mama tycker att det räcker med nedskärningar av förlossningsavdelningar och fortsätter att driva vår kampanj #släppinmigpåBB

LÄS OCKSÅ: Jennys förlossningsskador togs inte på allvar – nu ansluter hon sig till “Födelsevrålet”

Vill du dela med dig av din historia? Mejla mamas webbredaktör Lisa Nylén: lisa.nylen@bt.bonnier.se

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!