9 oskrivna regler för småbarnsföräldrar (alla borde läsa detta)

Vi är nog alla skyldiga till att bryta mot några av dessa oskrivna regler för föräldrar. Men håll med om att du vet minst ett par andra som har ännu större anledning att ta sig en titt på dessa punkter?

1. En kalasinbjudan bör behandlas som en bröllopsinbjudan

Ja, kanske inte på alla sätt, men det finns en tydlig likhet. Blir ditt barn bjuden på någons kalas, bjud då det barnet när ditt barn har kalas. SÅ FUNKAR DET. 

2. Du KAN inte ringa en förälder

När kan du ringa en småbarnsförälder? Svar: Ring aldrig mellan 19 och 21. Då sker läggning, och om läggning inte sker så sker EGENTID. Du kan inte störa egentid. 

Och ring inte heller 17-19, för då äter man middag eller lagar middag. 15-17 är Hell hour och då kan du absolut inte ringa. 

Innan dess jobbar man så då går det ju inte ringa. På morgonen – NEJ. På helgen – NEJ. Kontenta: Ring aldrig en småbarnsförälder. Skicka ett sms. 🤷🏽‍♀️ 

3. Dumpa inte över Gittan varje dag

Om ens barn vill leka med ett barn och man kontaktar det barnets förälder: utgå från att de ska leka hemma hos dig. Det vill säga bjud hem till lek. Säg till exempel inte: ”Gittan vill leka med Göran, kan de leka hos er?”. 

I alla fall inte om ni knappt känner varandra eller om det händer VARJE gång, och du dumpar över Gittan varje dag. Det blir KONSTIGT. 

4. Hämta inte för sent

Om det står att ett kalas håller på 14-16, kan du inte hämta 16:30. Efter ett kalas är kalasföräldrarna kanske nära en stroke, och varje extra minut man har ansvar för ytterligare ett barn, kommer man liiite närmare den eventuella stroken. 

5. Köp salamikorvarna

Om du har ett barn vars klass/lag säljer kakburkar/salami/bingolotter/majblommor för att samla in pengar till exempelvis en resa, då köper du! Alla märker om du duckar, för ditt barn kommer sprida infon. 🤘🏼

6. Prioritera inte alltid barnet 

Avbryt inte vuxensamtalet så fort ditt barn säger ”MAMMA MAMMA MAMMA”. Åtminstone inte varje gång. Barnet ska väl lära sig att vänta på sin tur? Otroligt irri att stå och prata med en förälder som ALLTID prioriterar barnet mitt i en mening och inte ens säger ”vänta, jag pratar nu”. 

7. Skrik inte på matcher

Heja på barnen, men håll inte på och gapa, skrika, eller klaga på dem ELLER domaren när de spelar match. Obegripligt att det ens händer, LIKVÄL HÄNDER DET. 

8. 48-timmarsregeln HALLÅ?

Sak en av oss på mama-redaktionen hörde på en skola i Sörmland i morse: ”Jag kräktes i går.”/Pojke, 7 år.

Det här är ju inte ens en oskriven regel, det är väl en SKRIVEN regel? Varför skickar du kräksjukt barn till skolan när det inte har gått 48 timmar?

Förmodligen för att du inte har tid att vara hemma med barnen, men det är ju stor risk att någon/några andra familjer utsätts med allt vad det innebär av kräkhell i några dagar. De familjerna kanske har ÄNNU mindre tid att vara hemma.

9. Man hälsar på andra föräldrar i skolan

Det kommer nämligen bli lite awkward om du plötsligt ska börja hälsa på barnens klasskompisars föräldrar i fyran, då ni ska ordna disco ihop. Barnen har liksom känt varandra i fem år.

Du kanske även vill skratta åt denna artikel: Om graviditeten hade facebook – så här hade det sett ut

 

Missa aldrig några mama-artiklar – besök mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer